Έντυπη Έκδοση

ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ Α. ΤΣΙΠΡΑ

Μέγας ευεργέτης του ΣΥΡΙΖΑ ο... Πάγκαλος

«Η συκοφαντία και ο γκεμπελισμός έχουν ως όριά τους τη φαιδρότητα, όταν όμως αυτά περιβάλλονται από πρωθυπουργική ανοχή και αποτελούν μέρος ευρύτερου σχεδιασμού τότε είναι επικίνδυνα για την ίδια τη δημοκρατία», έλεγε στην «Κ.Ε.» στενός συνεργάτης του Α. Τσίπρα με αφορμή το «μέτωπο» που έχει ανοίξει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι πλέον κοινή πεποίθηση στην Κουμουνδούρου ότι ο Θ. Πάγκαλος δεν λειτουργεί μόνος, αλλά βάσει σχεδίου που εκπορεύεται από το μέγαρο Μαξίμου.

Στελέχη του ΣΥΝ επικαλούνται τρεις παραμέτρους που μάλλον επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις τους:

- Η κυβέρνηση φοβάται έναν Πάγκαλο εκτός κυβερνητικού σχήματος, άρα καλύτερα να είναι εντός και να υβρίζει τους απέναντι.

- Η ομιλία της υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου στη Βουλή με την απαξιωτική φράση «κομματάκι της αριστεράς που εκπροσωπείτε», δείχνει τη γραμμή που έχει επιλέξει το Μαξίμου για να αντιπαρατεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

- Η «εκκωφαντική σιωπή», όπως τη χαρακτηρίζουν, του ίδιου του πρωθυπουργού για ένα ζήτημα που πλέον έχει ξεφύγει από τα στενά όρια της «προσωπικής κόντρας» και έχει καταστεί μείζον πολιτικό θέμα.

Στη λογική αυτή η Κουμουνδούρου πλέον θα αφήσει πίσω της το «πρόσωπο Πάγκαλος» και θα κατευθύνει την κριτική της στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Οπως πλέον εκτιμάται, ο Γ. Παπανδρέου, αντιλαμβανόμενος ότι δύσκολα μπορεί να ανακοπεί το ρεύμα οργής και απαξίωσης που επικρατεί στην κοινωνία, θα σκληρύνει τη στάση του απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα αποτρέψει την εκλογική μεταστέγαση μιας μερίδας ψηφοφόρων που δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση και κοιτάζουν προς τα αριστερά.

Από την άλλη πλευρά, όπως ισχυρίζονται στελέχη του ΣΥΝ τα οποία συνομίλησαν με πρόσωπα του μεγάρου Μαξίμου, με αφορμή την επιστολή Τσίπρα στον πρωθυπουργό, διέκριναν μια δυσθυμία στους συνομιλητές τους, την οποία ερμηνεύουν ως ένδειξη ότι αρκετοί εντός της κυβέρνησης δυσανασχετούν με τον Θ. Πάγκαλο. Ενδεικτικό αυτής της δυσθυμίας είναι και ο διάλογος που φέρεται να διαμείφθηκε μετά το πέρας τηλεοπτικής συζήτησης μεταξύ στελεχών των δύο κομμάτων. «Τι μας αναγκάζετε να λέμε και να κάνουμε με τον Πάγκαλο», είπε το κυβερνητικό στέλεχος, για να εισπράξει την απάντηση «προκαλούμαστε και οφείλουμε να απαντάμε στις προκλήσεις, το πρόβλημα πλέον είναι δικό σας».

Πάντως οι επιθέσεις του Θ. Πάγκαλου έχουν και τα καλά τους. Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει, σύμφωνα με εν εξελίξει μετρήσεις, η ένταση των εσωτερικών αντιπαραθέσεων έχει χαμηλώσει, ενώ γύρω από τον πρόεδρο του ΣΥΝ έχει πλέον διαμορφωθεί ένα ισχυρό μπλοκ το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «υπερτασικό», και αν δεν υπάρξουν τα συνήθη «εσωτερικά δρώμενα» τότε ο Θ. Πάγκαλος θα έχει καταφέρει το ακατόρθωτο: να συσπειρώσει τους πάντες στον ΣΥΡΙΖΑ γύρω από τον Α. Τσίπρα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ
ΣΥΡΙΖΑ
Κυβέρνηση
ΣΥΝ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Σύνοδος κορυφής Ε.Ε.
Τι δώσαμε, τι πήραμε
Το παρασκήνιο και οι... συμβιβασμοί
Πέρασαν όλα όσα ήθελε η Μέρκελ
Πορτογαλία στο χείλος του μηχανισμού
Μετεξεταστέοι οι Ιρλανδοί στις Βρυξέλλες
«Η ύφεση θα σας φέρει στα πρόθυρα εμφυλίου»
«Ονειδος η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη»
Τρεις προκλήσεις εντός των τειχών
Σκάνδαλο υποβρυχίων
Τα γερμανικά υποβρύχια πάνε... Βουλή
Ερευνα ΣΔΟΕ
Ψάχνουν καταθέσεις στην Ελβετία
Ιδιωτικοποίηση Αγροτικής
Υποθηκευμένο στην ΑΤΕ 70% της αγροτικής γης
Συνέντευξη: Αννα Διαμαντοπούλου
«Οι τράπεζες δεν στηρίζουν την πραγματική οικονομία»
Νέα Δημοκρατία
Απασφάλισαν οι γαλάζιοι τομεάρχες
Στη φόρα τηλεγραφήματα και... απωθημένα
ΑΟΖ στη ΝΑ Μεσόγειο
Κόβουν οικόπεδα στην ελληνική ΑΟΖ
ΟΠΑΠ
50.000 ευρώ για... δωρεάν υπηρεσίες
Siemens και Greek Statistics
Εμπρός στο δρόμο της παραγραφής
Επίθεση βάσει σχεδίου
Μέγας ευεργέτης του ΣΥΡΙΖΑ ο... Πάγκαλος