Έντυπη Έκδοση

Αυτή η αυγή είναι ... αξημέρωτη

Χάος στην επέμβαση της Δύσης στη Λιβύη με τον κωδικό «Αυγή της Οδύσσειας», με διπλά κέντρα επιχειρήσεων. Το ΝΑΤΟ κάνει αποκλεισμό, ενώ ΗΠΑ - Γάλλοι - Βρετανοί βομβαρδίζουν κανονικά

Σήμερα το βράδυ, το αργότερο αύριο πρωί, αναμένεται να περάσει στον επιχειρησιακό έλεγχο του ΝΑΤΟ η επιβολή της Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, μετά την πολυήμερη διαβούλευση των χωρών-μελών της Συμμαχίας που κατέληξε την Πέμπτη σε μια κατ' αρχήν απόφαση γεμάτη κενά και ασάφειες. Ομως το στρατιωτικό σκέλος της εφαρμογής από το ΝΑΤΟ της απόφασης 1973 του ΟΗΕ για την προστασία των αμάχων με όλα τα πρόσφορα μέσα αντικατοπτρίζει και την πολιτική διαφωνία μέσων και σκοπών που έχουν οι χώρες της Δύσης.

Οι χώρες της Συμμαχίας βρήκαν έναν ελάχιστο κοινό παρονομαστή για τη ζώνη ναυτικού και αεροπορικού αποκλεισμού, όμως παράλληλα μονομερώς οι Αμερικανοί, οι Γάλλοι και οι Βρετανοί θα συνεχίσουν να πλήττουν στρατιωτικούς στόχους των κυβερνητικών δυνάμεων στο έδαφος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα υπάρχουν παράλληλα δύο στρατιωτικές επιχειρήσεις, με διπλή ηγεσία, διπλά κέντρα αποφάσεων και διοίκησης.

Το ΝΑΤΟ θα αποκλείσει από αέρα και θάλασσα τη Λιβύη, όμως δεν θα βομβαρδίζει, μόνο θα επιτηρεί τον θαλάσσιο και εναέριο χώρο και οι τρεις μεγάλοι θα επεκτείνουν την επιχείρηση μονομερώς, με αεροπορικά πλήγματα στο έδαφος. Πλήρης σύγχυση.

Στον ναυτικό αποκλεισμό θα συμμετέχουν Αμερικανοί, Ιταλοί, Ισπανοί, Γάλλοι, Βρετανοί, Ελληνες και Τούρκοι, που θα συνεισφέρουν και τα περισσότερα πλοία, τέσσερις φρεγάτες, ένα πλοίο υποστήριξης και ένα υποβρύχιο.

Στη ΝΑΤΟϊκή δύναμη εντάσσονται συνεχώς κι άλλες χώρες από αυτές που αρχικά συμμετείχαν στην επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας», αλλά παραμένει εκτός η Γερμανία. Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας αλλά και η Ουάσιγκτον προσπαθούν να κάμψουν τις αντιρρήσεις της Τουρκίας και μέσα στην εβδομάδα να επιτευχθεί συμφωνία για να επεμβαίνει αυτή η δύναμη ενεργητικά κατά των χερσαίων δυνάμεων του Καντάφι όταν απειλούνται άμαχοι. Πάντως, η περιοριστική αυτή απόφαση επιτρέπει στο Κατάρ και τα Εμιράτα, να συμμετέχουν με αεροπορικές δυνάμεις στην εφαρμογή της, καθώς δεν επιθυμούν να χύσουν αίμα αθώων Αράβων.

Οι τρεις πιο πρόθυμοι σύμμαχοι, Γάλλοι, Βρετανοί και Αμερικανοί, συνεχίζουν να χτυπούν όγδοη ημέρα τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Καντάφι και τις χερσαίες του δυνάμεις με πυραύλους, μέρα και νύχτα, σε ολόκληρο πλέον το έδαφος της Λιβύης, ακόμη και εκεί, όπου δεν υπάρχει ανάγκη προστασίας των αντικαθεστωτικών. Ομως κι εδώ υπάρχει διάσταση απόψεων. Γάλλοι και Βρετανοί ερμηνεύουν την απόφαση του ΟΗΕ ως εξουσιοδότηση να συμμετάσχουν ενεργά στο πλευρό των εξεγερμένων και να λειτουργήσουν ως η αεροπορία τους, παίρνοντας ανοιχτά μέρος στην επίγεια σύγγρουση, ενώ οι Αμερικανοί θα ήθελαν να κάνουν οι Ευρωπαίοι τη βρόμικη δουλειά και να μην αναμειχθούν άμεσα στο στρατιωτικά, περιοριζόμενοι στην απόσταση και την ασφάλεια που τους παρέχουν οι πυραυλικές επιδρομές. Μέσα σε αυτό το ρευστό σκηνικό, οι κυβερνητικές δυνάμεις συνεχίζουν παρά τα πλήγματα που δέχονται να πολιορκούν πόλεις που βρίσκονται στα χέρια της αντιπολίτευσης, όπως η Μιζράτα, στην οποία κάτοικοι καταγγέλλουν ότι γίνεται εισβολή τεθωρακισμένων και σφαγή αμάχων. Αν και η Δύση και ιδίως οι Αμερικανοί έχουν αποκλείσει τη χερσαία εισβολή, πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη βρίσκονται στη Βεγγάζη άνδρες των βρετανικών ειδικών δυνάμεων (SAS) με σκοπό να εκπαιδεύσουν, να συντονίσουν και να εξοπλίσουν μια δύναμη 1.000 αντικαθεστωτικών.

Η προσπάθεια αυτή δεν θα ευωδοθεί μέσα σε λίγες ημέρες και θα χρειαστούν ίσως και εβδομάδες μέχρι να αρχίσει να γέρνει η πλάστιγγα υπέρ των αντικαθεστωτικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΝΑΤΟ πήρε την απόφαση για τη Ζώνη Απαγόρευσης Πτήσεων με ορίζοντα επιχειρήσεων 90 ημέρες και βλέπουμε. Εκτός κι αν μέχρι τότε έρθει μια πολιτική λύση, με αποχώρηση του Καντάφι, κάτι που συζήτησαν στη σύνοδο στην Αντίς Αμπέμπα πέντε αφρικανικές χώρες και αντιπροσωπείες της κυβέρνησης της Λιβύης και των εξεγερμένων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΝΑΤΟ
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Λιβύη
Σχετικά θέματα: Λιβύη
Ζητείται λύση εξ Αφρικής
Το ΝΑΤΟ επεμβαίνει και η Ελλάδα... διευκολύνει
«Οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα ζωτικό εθνικό συμφέρον στη Λιβύη»
Ο Ομπάμα φοβάται ένα στραβοπάτημα στη Λιβύη
Πλησιάζει η ώρα της αραβικής μεσολάβησης
Οι Γάλλοι αφήνουν μόνο τον «στρατηγό» Σαρκοζί
Η Λιβύη διχάζει τους Γερμανούς
Ο «αντιδυτικός» Πούτιν και ο «αντικανταφικός» Μεντβέντεφ
Τα πετροδολάρια πίσω από τους βομβαρδισμούς
«Αν κλείσουν όλα τα σουπερμάρκετ θα κάνουμε αναγκαστικά... δίαιτα»
«Να φύγει ο Καντάφι»
Για το ίδιο θέμα
Ζητείται λύση εξ Αφρικής
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Λιβύη
Ζητείται λύση εξ Αφρικής
Αυτή η αυγή είναι ... αξημέρωτη
Το ΝΑΤΟ επεμβαίνει και η Ελλάδα... διευκολύνει
«Οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα ζωτικό εθνικό συμφέρον στη Λιβύη»
Ο Ομπάμα φοβάται ένα στραβοπάτημα στη Λιβύη
Πλησιάζει η ώρα της αραβικής μεσολάβησης
Οι Γάλλοι αφήνουν μόνο τον «στρατηγό» Σαρκοζί
Η Λιβύη διχάζει τους Γερμανούς
Ο «αντιδυτικός» Πούτιν και ο «αντικανταφικός» Μεντβέντεφ
Τα πετροδολάρια πίσω από τους βομβαρδισμούς
«Αν κλείσουν όλα τα σουπερμάρκετ θα κάνουμε αναγκαστικά... δίαιτα»
«Να φύγει ο Καντάφι»
Συρία
Η ανυπακοή έφθασε μέχρι τη Δαμασκό
Παλαιστίνη
Μήνυμα απ' τη Γάζα
Ιαπωνία
Εφιάλτης στον αντιδραστήρα Νο3
Εθελοντές εργάτες στη Φουκουσίμα
Γερμανία
Σεισμός στην Ιαπωνία, τσουνάμι στη Γερμανία
Πυρηνικά
Τα 14 παραλίγο ατυχήματα στις ΗΠΑ
ΗΠΑ
Επαιξε μπάλα για νέες συμφωνίες
Ακτή Ελεφαντοστού
Η πικρή γεύση της σοκολάτας
Le Monde diplomatique
Αύριο είναι η σειρά της Τεχεράνης
Αναπάντεχες συμμαχίες