Έντυπη Έκδοση

Οι Γάλλοι αφήνουν μόνο τον «στρατηγό» Σαρκοζί

Η εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για «στήριξη προς τον λυβικό λαό» έγινε δεκτή στη Γαλλία με πνεύμα εθνικής ενότητας από την αριστερά και την κεντροδεξιά, που χαιρέτισε την «έμπρακτη υποστήριξη» στους δημοκρατικούς αγώνες και τις προεδρικές διπλωματικές πρωτοβουλίες.

Αντίθεση ή επιφυλάξεις διατύπωσαν το Κομμουνιστικό Κόμμα, το ακροαριστερό Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα ΝΡΑ και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο. Την «ιερή συμμαχία» διαδέχεται τώρα η αμφιβολία, ο προβληματισμός σχετικά με το ποιος διευθύνει τη στρατιωτική αποστολή, προς ποια κατεύθυνση και με ποιο ουσιαστικό στόχο.

Η κοινή γνώμη και τα ΜΜΕ εκφράζουν ανησυχίες για «υπέρβαση» της απόφασης του Σ.Α. του ΟΗΕ, αναρωτιούνται «για τις υστεροβουλίες των Δυτικών», για το αν οι αεροπορικές καταδρομές «πήγαν πολύ μακριά», αν προκαλούν θύματα στον πληθυσμό. Το βασικό ερώτημα είναι: «τελικά πρόκειται για προστασία του λιβυκού λαού ή για δράση που αποσκοπεί στην εξουδετέρωση του Καντάφι;» Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν τη «ρωγμή στη συνοχή της συμμαχίας, τις επιφυλάξεις των αραβικών χωρών».

Σε κοινοβουλευτική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στις δύο εθνοσυνελεύσεις -χωρίς ψηφοφορία- εκπρόσωποι της Αριστεράς αναρωτήθηκαν για την έκταση των επιχειρήσεων και τις συνέπειες. «Μέχρι πού θα φτάσουν οι στρατιωτικές επιθέσεις; Ποιους κινδύνους συνεπάγεται η συνέχισή τους;» Ορισμένοι βουλευτές δήλωσαν: «Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού», «Πόλεμος ώς πού;» «Δεν πρέπει η δράση της συμμαχίας να οδηγήσει σε χαοτική κατάσταση, όπως στο Ιράκ, ή σε διαίρεση της Λιβύης», «Δεν είμαστε σε πόλεμο Δύσης-Ανατολής, ούτε σε σταυροφορία. Μετά τη στρατιωτική παρέμβαση πρέπει να αρχίσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για αναζήτηση διπλωματικής λύσης».

Η «διάσταση απόψεων» στην Ευρωπαϊκή Ενωση επισημαίνεται από τον γαλλικό τύπο, που τονίζει ότι «η λιβυκή "περιπέτεια" χωρίζει τους Ευρωπαίους σε αντίπαλα στρατόπεδα» και η Ε.Ε. κινδυνεύει να ξαναζήσει τον «εφιάλτη του 2003» με το Ιράκ. Στις Βρυξέλλες κλιμακώνεται η διχογνωμία της Ατλαντικής Συμμαχίας γύρω από τη διαχείριση της λιβυκής κρίσης». Η Γαλλία, που επιθυμεί έναν «περιορισμένο ρόλο» του ΝΑΤΟ, έρχεται αντιμέτωπη με άλλες χώρες της συμμαχίας, που επιθυμούν μια πιο έκδηλη παρουσία.

Αναλυτές των γαλλικών ΜΜΕ επισημαίνουν ότι ο «αποδυναμωμένος σε επίπεδο εσωτερικής πολιτικής» Νικολά Σαρκοζί εξαπέλυσε μια «επικοινωνιακά καλά σκηνοθετημένη» προβολή «ενός θριάμβου της γαλλικής διπλωματίας». Πρόκειται «για το πόκερ ενός προέδρου, ο οποίος, παρά τη σχετικά υποβαθμισμένη αξιοπιστία του σε διεθνές επίπεδο, επιδιώκει να ανακτήσει τα ηνία της εξωτερικής πολιτικής».

Αναλυτές και ειδικοί στρατιωτικών επιχειρήσεων, επισημαίνουν ότι «το στοίχημα του συνασπισμού στηρίζεται στη γρήγορη κατάρρευση του καθεστώτος Καντάφι. Να εγκαταλειφθεί ο λίβυος ηγέτης από τους δικούς του και να αναγκαστεί να αποχωρήσει με την υπόσχεση μιας χρυσής εξορίας». Μια τέτοια έκβαση δεν είναι ορατή προς το παρόν. Πιο πιθανό σενάριο θεωρείται η διχοτόμηση της Λιβύης, αν δεν νικηθεί ο Καντάφι, και η αναδίπλωσή του στην Τρίπολη. Ωστόσο αυτό δεν θα έδινε λύση στο πρόβλημα.

Ενα άλλο πιθανό σενάριο είναι εμπλοκή της συμμαχίας στα γρανάζια του πολέμου με αναγκαία την αποστολή χερσαίων δυνάμεων. Οι ειδικοί τονίζουν ότι ένας πόλεμος δεν κερδίζεται με εναέριες επιδρομές κι ότι για να ηττηθεί ο Καντάφι χρειάζεται μάχη «σώμα με σώμα». Οι αναλυτές των ΜΜΕ δεν αποκλείουν το σενάριο ενός μακρόχρονου πολέμου αν δεν υπερισχύσουν αποφασιστικά και άμεσα οι δυτικοί. Επισημαίνουν ότι μια μακρόχρονη αντιπαράθεση εγκυμονεί κινδύνους για έξαρση της τρομοκρατίας. Προειδοποιούν επίσης ότι η συμμαχία ενδέχεται να αντιμετωπίσει μπούμερανγκ, με τη μεταστροφή της κοινής γνώμης, που, ενώ αρχικά ενέκρινε τη στρατιωτική κινητοποίηση για τη διάσωση του λιβυκού λαού από το μακελειό, σήμερα έχει αρχίσει να αμφιβάλλει.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Λιβύη
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Γαλλία
Σχετικά θέματα: Λιβύη
Ζητείται λύση εξ Αφρικής
Αυτή η αυγή είναι ... αξημέρωτη
Το ΝΑΤΟ επεμβαίνει και η Ελλάδα... διευκολύνει
«Οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα ζωτικό εθνικό συμφέρον στη Λιβύη»
Ο Ομπάμα φοβάται ένα στραβοπάτημα στη Λιβύη
Πλησιάζει η ώρα της αραβικής μεσολάβησης
Η Λιβύη διχάζει τους Γερμανούς
Ο «αντιδυτικός» Πούτιν και ο «αντικανταφικός» Μεντβέντεφ
Τα πετροδολάρια πίσω από τους βομβαρδισμούς
«Αν κλείσουν όλα τα σουπερμάρκετ θα κάνουμε αναγκαστικά... δίαιτα»
«Να φύγει ο Καντάφι»
Για το ίδιο θέμα
Ζητείται λύση εξ Αφρικής
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Λιβύη
Ζητείται λύση εξ Αφρικής
Αυτή η αυγή είναι ... αξημέρωτη
Το ΝΑΤΟ επεμβαίνει και η Ελλάδα... διευκολύνει
«Οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα ζωτικό εθνικό συμφέρον στη Λιβύη»
Ο Ομπάμα φοβάται ένα στραβοπάτημα στη Λιβύη
Πλησιάζει η ώρα της αραβικής μεσολάβησης
Οι Γάλλοι αφήνουν μόνο τον «στρατηγό» Σαρκοζί
Η Λιβύη διχάζει τους Γερμανούς
Ο «αντιδυτικός» Πούτιν και ο «αντικανταφικός» Μεντβέντεφ
Τα πετροδολάρια πίσω από τους βομβαρδισμούς
«Αν κλείσουν όλα τα σουπερμάρκετ θα κάνουμε αναγκαστικά... δίαιτα»
«Να φύγει ο Καντάφι»
Συρία
Η ανυπακοή έφθασε μέχρι τη Δαμασκό
Παλαιστίνη
Μήνυμα απ' τη Γάζα
Ιαπωνία
Εφιάλτης στον αντιδραστήρα Νο3
Εθελοντές εργάτες στη Φουκουσίμα
Γερμανία
Σεισμός στην Ιαπωνία, τσουνάμι στη Γερμανία
Πυρηνικά
Τα 14 παραλίγο ατυχήματα στις ΗΠΑ
ΗΠΑ
Επαιξε μπάλα για νέες συμφωνίες
Ακτή Ελεφαντοστού
Η πικρή γεύση της σοκολάτας
Le Monde diplomatique
Αύριο είναι η σειρά της Τεχεράνης
Αναπάντεχες συμμαχίες