Έντυπη Έκδοση

Η ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ. ΤΑ ΚΑΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ «ΠΑΙΖΟΥΝ» ΑΚΟΜΗ

Εφιάλτης στον αντιδραστήρα Νο3

Η ιαπωνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας είναι έτοιμη να αναβαθμίσει τον κίνδυνο από τη Φουκουσίμα. Ενώ η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την τριπλή κρίση: σεισμός, τσουνάμι, πυρηνικά

Οι επιπτώσεις από την πυρηνική τραγωδία δεν μπορούν να καταγραφούν. Υπάρχουν όμως ήρωες που θα καταγραφούν στην Ιστορία: Οι εθελοντές τεχνικοί και εργάτες στα πυρηνικά εργοστάσια της Φουκουσίμα Οι επιπτώσεις από την πυρηνική τραγωδία δεν μπορούν να καταγραφούν. Υπάρχουν όμως ήρωες που θα καταγραφούν στην Ιστορία: Οι εθελοντές τεχνικοί και εργάτες στα πυρηνικά εργοστάσια της Φουκουσίμα Η Ιαπωνία και μαζί της όλος ο κόσμος συνεχίζει να ζει τον πυρηνικό εφιάλτη της Φουκουσίμα, με τον κίνδυνο για το χειρότερο σενάριο να μην έχει αποφευχθεί και τον ιάπωνα πρωθυπουργό να δηλώνει «όχι αισιόδοξος». Οι 750 ήρωες εργαζόμενοι, πυροσβέστες και μηχανικοί συνεχίζουν για 17η ημέρα, με άμεσο κίνδυνο της ζωής τους, να καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να ψύξουν τους αντιδραστήρες, όμως, όπως ανακοινώθηκε επισήμως, υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει διαρραγεί το προστατευτικό περίβλημα του αντιδραστήρα νούμερο τρία, με άμεσο κίνδυνο ανά πάσα στιγμή να μεγαλώσουν δραματικά οι ποσότητες ραδιενέργειας που διαφεύγουν στην ατμόσφαιρα.

Τρεις εργάτες νοσηλεύονται καθώς δέχτηκαν πολύ μεγάλες δόσεις ραδιενέργειας, ενώ έχουν μολυνθεί συνολικά 17 εργαζόμενοι. Σημαντικά αυξημένη ραδιενέργεια εντοπίζεται κυρίως σε μια περιοχή 30 χιλιομέτρων γύρω από τη Φουκουσίμα, όπου οι αρχές έχουν ζητήσει από τον πληθυσμό είτε να εγκαταλείψει τις εστίες του, είτε να μείνει μέσα στα ερμητικά κλεισμένα σπίτια. Στο Τόκιο επικρατεί ελεγχόμενος φόβος, με τον πληθυσμό να ανησυχεί σφόδρα για τη μόλυνση των πόσιμων υδάτων. Την Πέμπτη είχαν ανιχνευτεί αυξημένοι δείκτες στο πόσιμο νερό, με αποτέλεσμα να ανακοινωθεί να αποφεύγουν τα βρέφη την κατανάλωση νερού από το δίκτυο, όμως την Παρασκευή οι μετρήσεις άλλαξαν και οι δείκτες μόλυνσης βρέθηκαν χαμηλότερα.

Ωστόσο, το εμφιαλωμένο νερό εξαφανίστηκε από τα ράφια των σουπερμάρκετ και όσοι γονείς έχουν τη δυνατότητα στέλνουν τα παιδιά τους σε ασφαλέστερες περιοχές στο Νότο. Την ιαπωνική πρωτεύουσα εγκατέλειψαν ήδη και 160.000 ξένοι εργαζόμενοι, ενώ πολλές διπλωματικές αποστολές άλλαξαν προσωρινά έδρα και μεταφέρθηκαν σε ασφαλέστερες περιοχές της χώρας. Πρόβλημα υπάρχει και με τα νωπά προϊόντα της ευρύτερης περιοχής βορειοδυτικά περί τη Φουκουσίμα, με την κυβέρνηση να απαγορεύει την κατανάλωση νωπών τοπικών προϊόντων. Πολλές χώρες, ιδίως της Νοτιοανατολικής Ασίας, απαγόρευσαν ήδη την εισαγωγή νωπών ιαπωνικών προϊόντων και σε όλο τον κόσμο άρχισε έλεγχος για όλα τα εισαγόμενα τρόφιμα από τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Σε έλεγχο επιβατών στην Κίνα βρέθηκαν δύο ιάπωνες τουρίστες με αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας, αλλά και ένα ιαπωνικό φορτηγό σκάφος βρέθηκε επιβαρυμένο σε δειγματοληπτικό έλεγχο στη Νότια Κίνα.

Η ιαπωνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας είναι σε ετοιμότητα, αν χρειαστεί, να αναβαθμίσει τον κίνδυνο από τη Φουκουσίμα στο επίπεδο έξι της επτάβαθμης κλίμακας, από πέντε που είναι σήμερα. Η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει την καταστροφή, αλλά φαίνεται αδύναμη να το κάνει με επάρκεια και ο πρωθυπουργός Ναότο Καν πρότεινε στην αντιπολίτευση των Φιλελεύθερων Δημοκρατών να μπουν στο κυβερνητικό σχήμα. Προς το παρόν και υπό το βάρος της προσπάθειας να αντιμετωπιστεί η τριπλή κρίση (σεισμός, τσουνάμι, πυρηνικά) δεν έχουν ανέβει οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά είναι βέβαιο, ότι μόλις ολοκληρωθούν οι προσπάθειες ψύξης των αντιδραστήρων της Φουκουσίμα και ελεγχθεί η διαρροή ραδιενέργειας -κάτι που όλοι εύχονται, αλλά δεν είναι δεδομένο- θα υπάρξει σφοδρή αντιπαράθεση σε πολιτικό επίπεδο.

Ομως, η κατάσταση δεν αναμένεται να εξομαλυνθεί πριν περάσουν μερικές ακόμη εβδομάδες κι αυτό σύμφωνα με το καλύτερο σενάριο. Παράλληλα θα απαιτηθεί πολύς χρόνος ή μάλλον χρόνια και δισεκατομύρια δολάρια (αρχική εκτίμηση περι τα 300 δισ.) για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του φονικού σεισμού και του τσουνάμι.

Οι αρχές της Ιαπωνίας ανακοίνωσαν ότι τα θύματα του σεισμού ξεπέρασαν τους 10.000 ανθρώπους, οι αγνοούμενοι είναι 18.000, ενώ 250.000 άτομα ζουν σε πρόχειρους καταυλισμούς κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Φυσικές καταστροφές & ακραία καιρικά φαινόμενα
Πυρηνικά
Ιαπωνία
Σχετικά θέματα: Ιαπωνία
Εθελοντές εργάτες στη Φουκουσίμα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Λιβύη
Ζητείται λύση εξ Αφρικής
Αυτή η αυγή είναι ... αξημέρωτη
Το ΝΑΤΟ επεμβαίνει και η Ελλάδα... διευκολύνει
«Οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα ζωτικό εθνικό συμφέρον στη Λιβύη»
Ο Ομπάμα φοβάται ένα στραβοπάτημα στη Λιβύη
Πλησιάζει η ώρα της αραβικής μεσολάβησης
Οι Γάλλοι αφήνουν μόνο τον «στρατηγό» Σαρκοζί
Η Λιβύη διχάζει τους Γερμανούς
Ο «αντιδυτικός» Πούτιν και ο «αντικανταφικός» Μεντβέντεφ
Τα πετροδολάρια πίσω από τους βομβαρδισμούς
«Αν κλείσουν όλα τα σουπερμάρκετ θα κάνουμε αναγκαστικά... δίαιτα»
«Να φύγει ο Καντάφι»
Συρία
Η ανυπακοή έφθασε μέχρι τη Δαμασκό
Παλαιστίνη
Μήνυμα απ' τη Γάζα
Ιαπωνία
Εφιάλτης στον αντιδραστήρα Νο3
Εθελοντές εργάτες στη Φουκουσίμα
Γερμανία
Σεισμός στην Ιαπωνία, τσουνάμι στη Γερμανία
Πυρηνικά
Τα 14 παραλίγο ατυχήματα στις ΗΠΑ
ΗΠΑ
Επαιξε μπάλα για νέες συμφωνίες
Ακτή Ελεφαντοστού
Η πικρή γεύση της σοκολάτας
Le Monde diplomatique
Αύριο είναι η σειρά της Τεχεράνης
Αναπάντεχες συμμαχίες