Έντυπη Έκδοση

Εθελοντές εργάτες στη Φουκουσίμα

Με τον κυνικό πραγματισμό όποιου καλείται να ελέγχει τα πυρηνικά του κόσμου, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας δήλωσε πως «για να σώσουμε την Ιαπωνία κάποιοι θα θυσιαστούν».

Πρόθυμοι γι' αυτό είναι οι «πυρηνικοί καμικάζι», μια εναλλασσόμενη ομάδα όχι 50 αλλά περίπου 180 τεχνικών, εργατών και μαζί τους πυροσβέστες και στρατιώτες που δίνουν μάχη με το χρόνο και το θάνατο για να αποτρέψουν έναν πυρηνικό όλεθρο.

Οι αρχές επιμένουν ότι όλοι τους είναι εθελοντές, που κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες επιχειρούν να αποτρέψουν το χειρότερο. Με ειδικές φόρμες -που ωστόσο δεν επαρκούν για να τους προστατέψουν από την ακτινοβολία γάμα- και συσκευές που μετρούν τα επίπεδα έκθεσής τους στη ραδιενέργεια, πασχίζουν -συχνά μέσα στο σκοτάδι- να κάνουν τη δουλειά που θα έκαναν οι -περισσότεροι από 800- εργαζόμενοι στο πυρηνικό εργοστάσιο, αποκαθιστώντας τις βλάβες, επαναφέροντας τα συστήματα ψύξης των αντιδραστήρων και έως τότε τροφοδοτώντας με νερό τις δεξαμενές των πυρηνικών καυσίμων.

Κοιμούνται και τρώνε σε έναν ειδικό, προστατευμένο χώρο, εναλλάσσονται σε βάρδιες των 50 και δουλεύουν με δεδομένο ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι αυξημένα, σταματώντας μόνο όταν σημειώνονται εκρήξεις ή πυρκαγιές, ενώ οι αρχές αύξησαν από 100 mSv σε 250 τα επίπεδα ραδιενέργειας στα οποία επιτρέπεται να εκτεθούν, κατά 12 φορές μεγαλύτερα από εκείνα της Βρετανίας. Ηδη δεκάδες έχουν τραυματιστεί, πέντε έχουν πεθάνει, δύο αγνοούνται, ενώ είναι ασαφείς οι πληροφορίες για τον αριθμό όσων νόσησαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

Ολοι τονίζουν ότι όσοι έμειναν στο εργοστάσιο ανέλαβαν συνειδητά το ρίσκο, τόσο γιατί η ιαπωνική κουλτούρα προτάσσει την αρχή της θυσίας για το κοινό καλό όσο και επειδή οι Ιάπωνες έχουν εκπαιδευτεί να επικεντρώνουν τη ζωή τους στην καλή λειτουργία των επιχειρήσεων και οι εταιρείες καταλήγουν να έχουν προτεραιότητα έναντι της ίδιας τους της ζωής. «Εχω να εκπληρώσω μια αποστολή. Το μέλλον μας εξαρτάται από το πώς θα αντιμετωπίσουμε τώρα το πρόβλημα», έλεγε η Ναμίκο Αότο ότι της είπε ο πατέρας της όταν της ανακοίνωσε την απόφασή του να προσφερθεί ως εθελοντής.

Πολλοί από αυτούς είναι συνταξιούχοι που πιστεύουν ότι «ο κύβος της ζωής τους» έχει πια ριφθεί, σαν τον Φουτόσι Τόμπα, 59 ετών, συνταξιούχο έπειτα από οξεία βρογχίτιδα, που έλεγε στη «Repubblica» «ζήτησαν κάποιον που να γνωρίζει τον αντιδραστήρα Νο 4 και βλέποντας τους νέους δήλωσα πως τον ήξερα καλά. Κατάλαβα ότι η μοίρα μου είχε έρθει και έπειτα από χρόνια ματαιότητας είχα την ευκαιρία να δώσω νόημα στη ζωή μου».

Αλλοι πάλι είναι απλοί εργάτες, σαν τον Σίνγκο Κάνο, που για την οικογένειά του δεν είναι ήρωας αλλά ένας πατέρας που παίζει ρώσικη ρουλέτα με τη ζωή του για να κερδίσει λίγα χρήματα. Δούλευε οικοδόμος στο πυρηνικό εργοστάσιο όπου επέστρεψε ως εθελοντής, παρότι, όπως έλεγε συγγενής του στην «Guardian», «ο κόσμος κοιτάζει μόνο την επική διάσταση, αλλά άνθρωποι σαν τον Σίνγκο είναι ερασιτέχνες, δεν ξέρω σε τι μπορούν να βοηθήσουν».

Οι περισσότεροι ωστόσο αποφεύγουν να έχουν επαφή με τα media και η μυστικότητα είναι και ένα μέσο προστασίας από μια κοινωνία που περιθωριοποιεί όσους πλήττονται από τη ραδιενέργεια, όπως ξέρουν πολύ καλά οι επιζώντες της Χιροσίμα, έλεγε στη «Manifesto» ένας από αυτούς, που δούλευε στο εργοστάσιο εδώ και πέντε χρόνια και επέστρεψε τώρα ξέροντας ότι γι' αυτές τις μέρες οι αποδοχές του θα αυξηθούν κατά 30%. «Ξέρουμε τον κίνδυνο αλλά δεν υπάρχει άλλη δουλειά εδώ. Ηδη από πριν το ότι δουλεύαμε εδώ μας δημιουργούσε προβλήματα. Τώρα θα πρέπει να κρυβόμαστε ή να λέμε ψέματα για το από πού ερχόμαστε. Κανένας δεν θα θέλει να έχει σχέσεις μαζί μας».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Φυσικές καταστροφές & ακραία καιρικά φαινόμενα
Ιαπωνία
Πυρηνικά
Σχετικά θέματα: Ιαπωνία
Εφιάλτης στον αντιδραστήρα Νο3
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Λιβύη
Ζητείται λύση εξ Αφρικής
Αυτή η αυγή είναι ... αξημέρωτη
Το ΝΑΤΟ επεμβαίνει και η Ελλάδα... διευκολύνει
«Οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα ζωτικό εθνικό συμφέρον στη Λιβύη»
Ο Ομπάμα φοβάται ένα στραβοπάτημα στη Λιβύη
Πλησιάζει η ώρα της αραβικής μεσολάβησης
Οι Γάλλοι αφήνουν μόνο τον «στρατηγό» Σαρκοζί
Η Λιβύη διχάζει τους Γερμανούς
Ο «αντιδυτικός» Πούτιν και ο «αντικανταφικός» Μεντβέντεφ
Τα πετροδολάρια πίσω από τους βομβαρδισμούς
«Αν κλείσουν όλα τα σουπερμάρκετ θα κάνουμε αναγκαστικά... δίαιτα»
«Να φύγει ο Καντάφι»
Συρία
Η ανυπακοή έφθασε μέχρι τη Δαμασκό
Παλαιστίνη
Μήνυμα απ' τη Γάζα
Ιαπωνία
Εφιάλτης στον αντιδραστήρα Νο3
Εθελοντές εργάτες στη Φουκουσίμα
Γερμανία
Σεισμός στην Ιαπωνία, τσουνάμι στη Γερμανία
Πυρηνικά
Τα 14 παραλίγο ατυχήματα στις ΗΠΑ
ΗΠΑ
Επαιξε μπάλα για νέες συμφωνίες
Ακτή Ελεφαντοστού
Η πικρή γεύση της σοκολάτας
Le Monde diplomatique
Αύριο είναι η σειρά της Τεχεράνης
Αναπάντεχες συμμαχίες