Έντυπη Έκδοση

ΟΜΠΑΜΑ ΣΕ ΒΡΑΖΙΛΙΑ, ΧΙΛΗ, ΣΑΛΒΑΔΟΡ

Επαιξε μπάλα για νέες συμφωνίες

Μπροστά στην ανάγκη για αύξηση των εξαγωγών, ο αμερικανός πρόεδρος άφησε στην άκρη Λιβύη και Ιαπωνία

Οταν οι σειρήνες του πολέμου ηχούσαν στη Λιβύη το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου και οι πρώτοι αμερικανικοί και συμμαχικοί πύραυλοι έπλητταν τους στόχους τους, ο Μπαράκ Ομπάμα έπαιζε ποδόσφαιρο με μικρά παιδιά στην παραλία του Ρίο Ντε Τζανέιρο.

Ο αμερικανός πρόεδρος προτίμησε στην πρώτη πολεμική επιχείρηση της θητείας του να βρίσκεται μακριά από τα στρατιωτικά κέντρα αποφάσεων και να ενημερώνεται για τις εξελίξεις από τους συμβούλους του. Απέφευγε μάλιστα στη διάρκεια του ταξιδιού του να αναφέρεται στις επιχειρήσεις στη Λιβύη, παρά μόνο όταν ήταν απολύτως απαραίτητο, όπως η ανακοίνωση της έναρξης των επιθέσεων.

Η απόφασή του να πραγματοποιήσει το πενταήμερο ταξίδι του στη Λατινική Αμερική, εν μέσω εξελίξεων σε Λιβύη και Ιαπωνία, προκάλεσε πολλά ειρωνικά σχόλια στον αμερικανικό τύπο, που υποστήριζε πως «δεν είναι η κατάλληλη εποχή για εκπαιδευτικά ταξίδια».

Η απάντηση του Μπαράκ Ομπάμα ήρθε από τη Χιλή: «Ξέρω ότι στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων κυριαρχούν ειδήσεις από άλλα σημεία του πλανήτη, όμως μην ξεχνάμε ότι κάθε μέρα, το μέλλον σφυρηλατείται στις χώρες και από τους πολίτες της Λατινικής Αμερικής».

Ο μόνος που βρέθηκε σε αμηχανία όλες αυτές τις μέρες ήταν ο Μπεν Ρόντες, σύμβουλός του σε θέματα εθνικής ασφάλειας, ο οποίος τον έπεισε εντέλει να επισπεύσει την επιστροφή του στην Ουάσιγκτον, καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη το ζήτημα της διοίκησης των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη, από το ΝΑΤΟ.

Στόχος της περιοδείας Ομπάμα σε Βραζιλία, Χιλή και Ελ Σαλβαδόρ ήταν η σύναψη εμπορικών συμφωνιών ώστε να διπλασιαστούν οι αμερικανικές εξαγωγές προς τις χώρες της Λατινικής Αμερικής έως το 2050, γεγονός που θα συμβάλει στην ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

«Αυτό το ταξίδι αποσκοπούσε καθαρά στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας και ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ο πρώτος αμερικανός πρόεδρος που παραδέχεται ανοικτά ότι η οικονομία μας χρειάζεται εξωτερική βοήθεια» δήλωσε ο Μάικλ Φρόμαν, σύμβουλος του προέδρου σε διεθνή οικονομικά ζητήματα.

Εκτιμάται ότι η αναπτυσσόμενη οικονομία των χωρών της Λατινικής Αμερικής θα μπορούσε να δημιουργήσει 5 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ για κάθε εξαγωγή 1 δισ. δολαρίων, ενώ μόνο οι εξαγωγές προς τη Βραζιλία το 2010 χρηματοδότησαν 250 χιλιάδες αμερικανικές θέσεις εργασίας.

Παρόμοιες εμπορικές συμφωνίες υπεγράφησαν με τη Χιλή και το Ελ Σαλβαδόρ, ενώ η κυβέρνηση Ομπάμα ασκεί πιέσεις προς το Κογκρέσο προκειμένου να αρθεί η απαγόρευση εμπορικών συνεργασιών με την Κολομβία και τον Παναμά, που είχαν παγώσει εξαιτίας της μεγάλης διαφθοράς σε κυβερνητικό επίπεδο.

Πάντως, εκτός από τα χαμόγελα και τις οικονομικές συνεργασίες δεν έλειψαν οι στιγμές αμηχανίας για τον αμερικανό πρόεδρο, όπως εκείνη που η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ άφησε αιχμές για το ρόλο των ΗΠΑ όσον αφορά την ένταξη της Βραζιλίας στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, θέση που έχει διεκδικήσει αρκετές φορές στο παρελθόν χωρίς επιτυχία.

Στη Χιλή, χιλιάδες διαδηλωτές απαίτησαν από τον αμερικανό πρόεδρο να αναγνωρίσει και να ζητήσει συγνώμη για τη «σκοτεινή» εμπλοκή των ΗΠΑ, στη δολοφονία του Σαλβαδόρ Αλιέντε το 1973, που οδήγησε στην εγκατάσταση της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ. Μια συνήθης τακτική της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής από τη δεκαετία του 1960, προκειμένου να ελέγχει και να χειραγωγεί τους γείτονές της.

Η δυσμενής οικονομική κατάσταση στις ΗΠΑ όμως, σε αντίθεση με τις δυναμικά αναπτυσσόμενες αγορές της Λατινικής Αμερικής, ανάγκασε τον αμερικανό πρόεδρο να επισκεφθεί την περιοχή χωρίς τη γνωστή υπεροψία, υπογραμμίζοντας ότι «σήμερα δεν υπάρχουν ισχυροί και ανίσχυροι συνεργάτες αλλά ισότιμοι συνέταιροι».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Λατινική Αμερική
ΗΠΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Λιβύη
Ζητείται λύση εξ Αφρικής
Αυτή η αυγή είναι ... αξημέρωτη
Το ΝΑΤΟ επεμβαίνει και η Ελλάδα... διευκολύνει
«Οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα ζωτικό εθνικό συμφέρον στη Λιβύη»
Ο Ομπάμα φοβάται ένα στραβοπάτημα στη Λιβύη
Πλησιάζει η ώρα της αραβικής μεσολάβησης
Οι Γάλλοι αφήνουν μόνο τον «στρατηγό» Σαρκοζί
Η Λιβύη διχάζει τους Γερμανούς
Ο «αντιδυτικός» Πούτιν και ο «αντικανταφικός» Μεντβέντεφ
Τα πετροδολάρια πίσω από τους βομβαρδισμούς
«Αν κλείσουν όλα τα σουπερμάρκετ θα κάνουμε αναγκαστικά... δίαιτα»
«Να φύγει ο Καντάφι»
Συρία
Η ανυπακοή έφθασε μέχρι τη Δαμασκό
Παλαιστίνη
Μήνυμα απ' τη Γάζα
Ιαπωνία
Εφιάλτης στον αντιδραστήρα Νο3
Εθελοντές εργάτες στη Φουκουσίμα
Γερμανία
Σεισμός στην Ιαπωνία, τσουνάμι στη Γερμανία
Πυρηνικά
Τα 14 παραλίγο ατυχήματα στις ΗΠΑ
ΗΠΑ
Επαιξε μπάλα για νέες συμφωνίες
Ακτή Ελεφαντοστού
Η πικρή γεύση της σοκολάτας
Le Monde diplomatique
Αύριο είναι η σειρά της Τεχεράνης
Αναπάντεχες συμμαχίες