Έντυπη Έκδοση

ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΡΙΑ ΘΑ ΧΩΡΙΣΤΟΥΝ ΣΕ ΟΜΑΔΕΣ, ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΝΑ ΕΧΕΙ ΡΟΛΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ

Συγχωνεύσεις νοσοκομείων χωρίς αναισθητικό

Ο κατάλογος με τις συνενώσεις καταρτίστηκε. Την 1η Απριλίου θα ξεκινήσει ο διάλογος και από τον Ιούλιο το σχέδιο θα εφαρμοστεί

Το «Αγλαΐα Κυριακού» θα συγχωνευθεί με το Παίδων «Αγία Σοφία», με το οποίο χωρίζεται με ένα μαντρότοιχο. Το «Αγλαΐα Κυριακού» θα συγχωνευθεί με το Παίδων «Αγία Σοφία», με το οποίο χωρίζεται με ένα μαντρότοιχο. Αλλάζει άρδην ο νοσοκομειακός χάρτης της χώρας, αφού οι συγχωνεύσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που προωθεί ο Ανδρέας Λοβέρδος θα διαφοροποιήσουν πλήρως τον τρόπο που θα παρέχονται οι υπηρεσίες υγείας τόσο στην Αττική όσο και στην υπόλοιπη χώρα. Οι τροποποιήσεις θα επιφέρουν αλλαγές και για τους εργαζόμενους, οι οποίοι εκφράζουν ήδη τις ανησυχίες τους.

Συγκεκριμένα στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) τα νοσοκομεία θα χωριστούν σε ομάδες, με το μεγαλύτερο να αναλαμβάνει συντονιστικό ρόλο. Ταυτόχρονα ενοποιούνται οι υπηρεσίες προμηθειών και διαχείρισης, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων.

Εντός της εβδομάδος αναμένεται να συνταχθεί ο τελικός κατάλογος των συγχωνεύσεων που θα προτείνει ο επικεφαλής της ειδικής επιτροπής, καθηγητής Λυκούργος Λιαρόπουλος. Ο κατάλογος καταρτίσθηκε με τη συμβολή δεκαμελούς ομάδας επιστημόνων και θα παραδοθεί στον υπουργό Υγείας, ώστε την 1η Απριλίου να ξεκινήσει ο διάλογος με τους ενδιαφερόμενους φορείς και την 1η Ιουλίου να μπει σε εφαρμογή το σχέδιο.

Αυτό όμως που ανησυχεί ιδιαιτέρως τον Ανδρέα Λοβέρδο είναι οι πιθανές αντιδράσεις που θα υπάρξουν κυρίως από τις τοπικές κοινωνίες και από τους εργαζόμενους που σε κάποιες περιπτώσεις θα χρειασθεί να αλλάξουν χώρο εργασίας, δεδομένου ότι πολλά νοσοκομεία και τμήματα της περιφέρειας είτε θα κλείσουν είτε θα αλλάξουν χαρακτήρα.

Στόχος είναι να περιορισθούν οι περιττές δαπάνες, ειδικά από υγειονομικές μονάδες που απέχουν μικρή απόσταση μεταξύ τους ή δεν παρουσιάζουν μεγάλη πληρότητα και δημιουργήθηκαν με γνώμονα μικροπολιτικά κριτήρια και όχι με βάση τις ανάγκες του πληθυσμού. Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, οι συγχωνεύσεις αυτές δεν αναμένεται να αποδώσουν σε μεγάλο βαθμό πριν περάσουν κάποια χρόνια.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες:

1 Θα δημιουργηθούν ομάδες νοσοκομείων στις οποίες ένα κεντρικό νοσοκομείο θα συντονίζει τη λειτουργία των υπολοίπων. Το «νοσοκομείο-συντονιστής» θα είναι το μεγαλύτερο της κάθε ομάδες και θα διαθέτει και το περισσότερο προσωπικό.

2 Στο λεκανοπέδιο της Αττικής με τα 45 νοσηλευτικά ιδρύματα αναμένεται να δημιουργηθούν 9 ή 10 ομάδες. Τα νοσοκομεία της ίδιας ομάδας θα έχουν κοινή λειτουργία στις υπηρεσίες προμηθειών, διοικητικής διαχείρισης, αγορών και υπηρεσιών, ενώ αυτά με πολύ μικρή απόσταση μεταξύ τους θα διαθέτουν ένα τμήμα π.χ. σίτισης, αποστείρωσης, πλυντηρίων κ.λπ.

3 Μία από τις πρώτες αλλαγές που θα γίνουν θα αφορά το Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Πεντέλης. Τα παιδιά που νοσηλεύονταν εκεί έχουν ήδη μεταφερθεί σε άλλα ιδρύματα, ενώ παραμένουν οι περίπου 100 εργαζόμενοι. Το σχέδιο θα αναφέρει ότι μπορούν να ενσωματωθούν στο προσωπικό του Σισμανογλείου που βρίσκεται επίσης στα βόρεια προάστια.

4 Τα τμήματα του Σπηλιοπούλειου νοσοκομείου «Αγία Ελένη» θα μεταφερθούν στο Ογκολογικό «Αγιος Σάββας», αφού απέχουν λίγο μεταξύ τους, ώστε να μπορέσει να αλλάξει σκοπό λειτουργίας.

5 Οι υπηρεσίες του νοσοκομείου Πατησίων θα ενσωματωθούν σε αυτές των «Αγίων Αναργύρων» και το κτίριο θα διατεθεί για άλλου τύπου υγειονομικές υπηρεσίες.

6 Βέβαιη θεωρείται η συγχώνευση των δύο νοσοκομείων παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και «Αγία Σοφία», που χωρίζονται μεταξύ τους μόνο με έναν τοίχο. Θα ορισθεί μία κοινή διοίκηση και όλα τα τμήματα θα ενοποιηθούν.

7 Στο «Αττικόν» πρόκειται να μεταφερθούν όλα τα τμήματα του γενικού νοσοκομείου Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα», αφού θεωρείται ότι οι ανάγκες που καλύπτει σήμερα δεν δικαιολογούν τις δαπάνες του. Ηδη πολλά τμήματα του νοσοκομείου έχουν συρρικνωθεί.

8 Αλλαγή λειτουργίας θα προταθεί για την Πολυκλινική της πλατείας Ομονοίας. Αναμένεται να μετατραπεί σε κέντρο παροχής ειδικών υπηρεσίων για εξειδικευμένες παθήσεις, είτε να γίνει κέντρο υγείας αστικού τύπου για τις πρώτες ανάγκες των κατοίκων του κέντρου.

9 Συγχωνεύσεις θα προωθηθούν και στην Πάτρα, η οποία διαθέτει σήμερα οκτώ νοσοκομεία διάσπαρτα σε όλη την περιοχή. Θα συνενωθούν τμήματα που σήμερα παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες και δεν εμφανίζουν όλα μεγάλη πληρότητα. Ταυτόχρονα θα αναδιοργανωθούν κλινικές, κάποιες από τις οποίες θα καταργηθούν, για να συγκεντρωθούν όλες στις ίδιες εγκαταστάσεις.

10 «Ψαλίδι» όμως θα πέσει και στα νοσοκομεία της Κρήτης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στο Νομό Λασιθίου υπάρχουν τέσσερα νοσοκομεία σε κοντινή μεταξύ τους απόσταση. Το πιο πιθανό είναι να δημιουργηθεί μια κοινή διοίκηση και τα όμοια τμήματα να συνενωθούν σε ένα κτίριο.

11 Τρεις υγειονομικοί σχηματισμοί υπάρχουν και στην Ηλεία, στα Κρέστενα, στην Αμαλιάδα και στον Πύργο. Η πρόταση των ειδικών θα περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας μονάδας η οποία θα καλύπτει όλη την περιοχή και την αλλαγή χρήσης των άλλων δύο, είτε για εξειδικευμένες εξετάσεις είτε για παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Σχετικά θέματα: Υγεία
Αρνητικό πρόσημο έχει η λογιστική Λοβέρδου
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Δήμος Αθηναίων
Καταλήψεις εν... Καμίνω
Συμβασιούχοι του υπουργείου Πολιτισμού
Ο πολιτισμός του «Δεν πληρώνω»
Υγεία
Συγχωνεύσεις νοσοκομείων χωρίς αναισθητικό
Αρνητικό πρόσημο έχει η λογιστική Λοβέρδου
"Ηλεκτρονική διακυβέρνηση"
Υπολογίζουν χωρίς υπολογιστές
Πολυτεχνείο
Το βαθμολογούν με «λίαν καλώς»
Ναυάγιο «Sea Diamond»
Μια «τοξική βόμβα» έτοιμη να εκραγεί!
Διαχείριση υδάτων
Παρέμβαση Κομισιόν για Μεσσαπία - Ασωπό
Ανθρώπων έργα & ημέρες
Ενα ψαροχώρι που αγάπησε τον Μπαχ
Ιστορία
«Αθήνα, η πρωτεύουσα της Κάτω Αλβανίας»