Έντυπη Έκδοση

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ

Αντιδρούν στα συναισθήματα

Οι υπολογιστές θα ήταν πολύ πιο χρήσιμοι εάν μπορούσαν να καταλάβουν πώς νιώθει ο χρήστης τους.

Με την εμφάνιση νέων εργαλείων που μπορούν να υπολογίσουν τη βιολογική κατάσταση ενός ανθρώπου, η εξέλιξη των υπολογιστών κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτά υποστήριξαν πρόσφατα διάφοροι ομιλητές στην Blur, ένα συνέδριο που έγινε στο Ορλάντο της Φλόριντα, με θέμα τη συνεργασία ανθρώπου και υπολογιστή.

Ο Κεν Στάνεϊ, ιδιοκτήτης της Design Interactive, μιας εταιρείας εφαρμοσμένης μηχανικής που συνεργάζεται με τον αμερικανικό στρατό, λέει πως υπάρχουν πολλές πληροφορίες σχετικά με τη νοητική και την ψυχολογική κατάσταση του χρήστη που μπορούν να μετρηθούν και πως αυτές οι πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προσαρμοστούν οι υπολογιστές στις ανάγκες του κάθε χρήστη.

Κάποιες εταιρείες εφαρμόζουν ήδη τέτοιες ιδέες. Η αυτοκινητοβιομηχανία Mercedes, για παράδειγμα, έχει αναπτύξει αλγόριθμους που παρακολουθούν πώς ένας οδηγός χρησιμοποιεί το τιμόνι, εντοπίζοντας ενδείξεις υπνηλίας.

Η προσέγγιση αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί και στους προσωπικούς υπολογιστές κάνοντάς τους πιο χρήσιμους. Ερευνες δείχνουν πως έως και το 40% των χρηστών εξαπολύουν ύβρεις στον υπολογιστή τους όταν αγανακτούν. Υπάρχουν ήδη αρκετές εφαρμογές που θα μπορούσαν να «διαβάσουν» αυτές τις αντιδράσεις και να ανταποκριθούν αναλόγως.

© 2011 Technology Review

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Πληροφορική και διαδίκτυο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Επιστήμη & Τεχνολογία της έντυπης έκδοσης
Ενέργεια
Εως το 2050 μόνο ανανεώσιμη ενέργεια
Πόσιμο νερό
Της βρύσης ή το εμφιαλωμένο είναι καλύτερο;
Άλλες ειδήσεις
Αντιδρούν στα συναισθήματα
Εντοπίζοντας τον καρκίνο σε μια ώρα