Έντυπη Έκδοση

«Δεν καταλαβαίνω πώς οι Ελληνες ψηφίζουν νεοναζί»

Ο Ελληνοαυστραλός ποιητής και ράπερ, Λούκα Λέσον, θα είναι απόψε στη σκηνή του Βοτανικού με τους Active Member

«Από τότε που γεννήθηκα θυμάμαι τη γιαγιά μου να λέει για τους ναζί που σκότωσαν τον αδερφό της στο Διακοφτό. Προσπαθώ να καταλάβω γιατί μια μικρή μειοψηφία των Ελλήνων ψηφίζει ένα νεοναζιστικό κόμμα. Γι' αυτό ήρθα στην Ελλάδα και για να καταλάβω ακόμα πόσο βαθιά έχει επηρεάσει τους Ελληνες η οικονομική κρίση και να δείξω την αλληλεγγύη μου στους μετανάστες, αφού είμαι ένας από αυτούς».

Ετσι εξηγεί ο Ελληνοαυστραλός Λούκα Λέσον ή Χαραλάμπους, όπως είναι το αληθινό του όνομα, το λόγο που βρέθηκε στην Αθήνα. Ο Λούκα, που θα εμφανιστεί απόψε το βράδυ στη συναυλία των Active Member στο Βοτανικός Live Stage, μίλησε για τη δουλειά του στην «Ε».

«Εγραφα ραπ δέκα χρόνια πριν», λέει μιλώντας για την πορεία του «και μετά ξεπέρασα το χιπ χοπ και άρχισα να ασχολούμαι με το spoken word». Σ' αυτήν τη ρυθμική απαγγελία στίχων χωρίς απαραίτητα τη συνοδεία μουσικής ο Λούκα βρέθηκε στο στοιχείο του.

«Το spoken word έχει περισσότερη ένταση από τη μουσική», εξηγεί ο τριαντάχρονος ράπερ. «Ακόμα κρύβει περισσότερο συναίσθημα, περισσότερη αλήθεια και είναι πιο έντιμο. Νομίζω ότι το κοινό ταυτίζεται καλύτερα μαζί του». Ο δίσκος του «Please Resist Me» είναι ένα τέτοιο δείγμα με δεκαεπτά κομμάτια, όπου τους στίχους με κοινωνικά σχόλια διαδέχονται ποιήματα για την αλλαγή που θα έρθει. «Η φιλοσοφία του κρύβεται στη φράση του Νίτσε "ό,τι δεν με σκοτώνει με κάνει πιο δυνατό"» σημειώνει. «Ετσι όπως λέει ο τίτλος, αν μου αντιστέκεσαι, με βοηθάς να εξελιχθώ». Ο δίσκος χρειάστηκε τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί. «Και κρύβει πολλή οργή για τον κόσμο γύρω μου, αλλά και πολλή αγάπη για όσους με βοήθησαν».

Η δική του ποίηση είναι η κραυγή ενός ανθρώπου που νιώθει ξένος. «Παντού με αποκαλούν ξένο», λέει. «Στην Αυστραλία είμαι ο Ελληνας και εδώ με φωνάζουν Αυστραλό. Αυτή είναι η κλασική ιστορία του μετανάστη. Είναι σαν να βρίσκεσαι συνεχώς ανάμεσα σε δυο πατρίδες». Από την άλλη, για τον ίδιο οι Αυστραλοί είναι ιδιαίτερα ρατσιστές. «Τώρα πια όχι με τους μετανάστες, αλλά με τους πρόφυγες που συρρέουν και φυσικά με τους Αβορίγινες».

Κάπως έτσι η ποίηση είναι το δικό του όπλο. «Ξεκίνησα να γράφω στίχους για να ξεπεράσω τα όσα μου συνέβαιναν, κάτι σαν θεραπεία, σαν λύτρωση. Και συνέχισα να εκφράζομαι με την ποίηση όταν συνειδητοποίησα ότι μπορώ να πλησιάσω άλλους ανθρώπους. Γι' αυτό και οι στίχοι είναι συνήθως στίχοι διαμαρτυρίας, σαν μια παρέμβαση στα όσα συμβαίνουν τώρα και μια προτροπή για κοινωνική αλλαγή». Στα επόμενα σχέδιά του περιλαμβάνεται ένας δίσκος με τους Active Member, που «ελπίζω να είναι έτοιμος ώς τον Ιούνιο». Και μια περιοδεία με τον Β.D. Foxmoor σε μια παράσταση που θα λέγεται Κασκαρίκα και ξεκινάει στις 9 Μαΐου από το Θέατρο Χυτήριο στο Γκάζι.

**«Η πιο μεγάλη νύχτα» παρουσιάζεται απόψε στο Βοτανικός Live Stage από τους Active Member. Συμμετέχουν οι Rodney Ρ & Skitz, ο Jahcoustix , ο Luka Lesson και οι Α.S.R., το νέο project με τον Β.D. Foxmoor και τον Νίκο Ξύδη. Εναρξη 8.00 μ.μ., είσοδος 15 ευρώ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσική
Σχετικά θέματα: Μουσική
Ο Μίκης με κάνει καμαρωτή
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Κινηματογράφος
«Δεν είμαι ούτε φεμινιστής ούτε σεξιστής»
Οι Γερμανοί «τρώνε χοιρινό και... ανθρώπους»
Θέατρο
Ουρές και κλάματα
Μουσική
«Δεν καταλαβαίνω πώς οι Ελληνες ψηφίζουν νεοναζί»
Ο Μίκης με κάνει καμαρωτή
Βιβλίο
Μπουκέτα από εξώφυλλα