Έντυπη Έκδοση

ΕΣΟΔΑ 550 ΕΚΑΤ. ΠΡΟΣΔΟΚΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥΣ

Ρεσάλτο στα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια

Εως το τέλος Ιουνίου οι ιδιοκτήτες περίπου 500.000 «προβληματικών» αγροτεμαχίων θα κληθούν να τα δηλώσουν

Ολοι οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων πρέπει πλέον να τα δηλώσουν στην εφορία, ακόμα και αν δεν έχουν καμία πραγματική αξία ή δεν τους αποφέρουν έσοδα. Κι αυτό γιατί το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει από τη φορολόγησή τους να καλύψει την «τρύπα» που θα δημιουργηθεί στα έσοδα από το νέο «μειωμένο» φόρο ακινήτων που θα ισχύσει από το 2014.

Οι ιδιοκτήτες χωραφιών σε λόγκους και ραχούλες θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη Οι ιδιοκτήτες χωραφιών σε λόγκους και ραχούλες θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη Γιατί έστω και αν ο φόρος στα ακίνητα άλλαξε πολλά ονόματα τον τελευταίο καιρό, ένα στοιχείο του έμεινε σταθερό. Τα 3,2 δισ. ευρώ που θα φέρει ως έσοδα στα κρατικά ταμεία. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν γίνει αναλογικότερος, έχοντας διευρύνει τη φορολογική του βάση, οι ιδιοκτήτες θα κληθούν ακόμα μια χρονιά να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Αυτό σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να καταγραφούν όλα τα αγροτεμάχια, βοσκοτόπια και εκτός σχεδίου οικόπεδα που μέχρι τώρα δεν είχαν καταγραφεί ποτέ. Για να επιτευχθεί ο στόχος, πρέπει το αργότερο έως το τέλος Ιουνίου οι ιδιοκτήτες τους να τα δηλώσουν στην ειδική εφαρμογή που έχει δημιουργήσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, αυτή τη στιγμή είναι ήδη καταγεγραμμένο το 70% και απομένει το υπόλοιπο 30% να καταγραφεί με το Ε9 που αναμένεται να καταθέσουν οι φορολογούμενοι. Μεγάλο πρόβλημα παραμένει ο μεγάλος αριθμός αγροτεμαχίων (υπολογίζονται στις 500.000) που χαρακτηρίζονται προβληματικά, καθώς δεν έχουν δηλωθεί από κάποιον ιδιοκτήτη, ενώ ασαφής παραμένει και η οριοθέτησή τους. Αυτά πρέπει να ξεκαθαριστούν στη δεύτερη φάση της διαδικασίας, όταν θα γίνει η διασταύρωση των στοιχείων και θα διαρκέσει έως και τον Αύγουστο.

Τα αγροτεμάχια έχουν μπει στο «μάτι» του υπουργείου, καθώς εκτιμάται ότι μπορούν να αποφέρουν περί τα 550 εκατ. ευρώ, τα οποία θα προστεθούν στα 1 δισ. ευρώ που φέρνουν στο ταμείο τα αγροτεμάχια που είναι εντός σχεδίου και στα 450 έως 500 εκατ. ευρώ που φέρνουν τα ακίνητα των νομικών προσώπων.

Η επιτυχής ένταξη των αγροτεμαχίων εκτός σχεδίου στο σύστημα φορολόγησης θεωρείται από τα στελέχη της επιτροπής που σχεδιάζουν το νέο νόμο ως καθοριστικός παράγοντας, ώστε ο νόμος να προβλέπει αφορολόγητο και μάλιστα ατομικό.

Η εξίσωση

Ο νέος ενιαίος φόρος για τα ακίνητα, που θα αντικαταστήσει το ΕΕΤΗΔΕ και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, θα επιχειρήσει να λύσει μία από τις δυσκολότερες εξισώσεις, αφού πρέπει και να μειώσει τη συνολική επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων, αλλά και να διατηρήσει τα έσοδα που έφερναν όλοι οι άλλοι φόροι ακινήτων μαζί. Ετσι η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει δύο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη, δίνοντας λύση με τα αγροτεμάχια και τη μείωση του αριθμού των φοροαπαλλαγών που προέβλεπε το ΕΕΤΗΔΕ. Αρα κάποιοι ιδιοκτήτες θα επιβαρυνθούν.

Η διακομματική επιτροπή που θα ετοιμάσει το νέο ενιαίο φόρο για τα ακίνητα «έπιασε» δουλειά από την προηγούμενη Δευτέρα, ξεκινώντας τις επαφές από το σημείο που είχαν μείνει τον Φεβρουάριο, όταν είχαν διακοπεί οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Βάση των διαπραγματεύσεων παραμένει η πρόθεση να θεσπιστεί στο νέο νόμο ατομικό αφορολόγητο 50.000 ευρώ, ώστε το 50% των ιδιοκτητών να μην πληρώσουν καθόλου φόρο, ενώ το υπόλοιπο 40% να πληρώσει έως και 150 ευρώ.

Πρώτα όμως πρέπει να έχουν καταγραφεί στο σύνολό τους τα εκτός σχεδίου και να φορολογηθούν τουλάχιστον με το 50% που φορολογούνται τα εντός σχεδίου, ενώ παράλληλα από του χρόνου πρέπει να πληρώσουν φόρο και οι ιδιοκτήτες κτηρίων που νοικιάζει το Δημόσιο, όπως και τα κτήρια δήμων, που δεν πλήρωναν έκτακτη εισφορά με το ΕΕΤΗΔΕ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική
Υπουργείο Οικονομικών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Οικονομικών
Ρεσάλτο στα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια
Υπουργείο Εργασίας
Αυξήσεις μισθών με μειώσεις εισφορών
Πέφτουν και πάλι οι εργοδοτικές εισφορές
Εφορία και φορολογική πολιτική
Στη ζυγαριά των εσόδων νέες αντικειμενικές και συντελεστές
Ληξιπρόθεσμες οφειλές
Στεγνώσαμε!
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Συνελήφθη για χρέη στο ΙΚΑ ο πρόεδρος της «Alex Pack»
Ενέργεια και ΑΠΕ
Το Βατερλό του χρηματιστηρίου ρύπων
Πώς «μετρά» το νομοσχέδιο για ΑΠΕ
Συνδικαλιστικές οργανώσεις
Συλλαλητήριο ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στο Σύνταγμα
Άλλες ειδήσεις
Κυβέρνηση και ΔΕΗ τα έκαναν θάλασσα