Έντυπη Έκδοση

Πώς «μετρά» το νομοσχέδιο για ΑΠΕ

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ (Φ/Β)

Αναστέλλεται έως 31 Δεκεμβρίου 2013 η σύναψη συμβάσεων σύνδεσης φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με το σύστημα ή το δίκτυο - συμπεριλαμβάνεται και το δίκτυο των μη συνδεδεμένων νησιών. Επίσης αναστέλλεται έως τις 31/12/2013 η σύναψη συμβάσεων πώλησης για φωτοβολταϊκούς σταθμούς με τον ΛΑΓΗΕ και το διαχειριστή του δικτύου των μη διασυνδεδεμένων νησιών.
Στις δύο αυτές περιπτώσεις η αναστολή της σύναψης συμβάσεων μπορεί να αίρεται πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2013 με απόφαση της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ έπειτα από γνώμη της ΡΑΕ. Και αυτό με συνεκτίμηση της πορείας του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ και την επίτευξη των στόχων για το 2020.

«ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝ»

Εξαιτίας της εξάντλησης των διαθέσιμων κονδυλίων για επιδοτήσεις ανεστάλη η λειτουργία του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ' οίκον» στην κεντρική και βόρεια Μακεδονία.

ΜΙΚΡΕΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ (Α/Γ)

Ουσιαστικά, με το νομοσχέδιο παγώνουν και επισήμως όλες οι αιτήσεις για τις μικρές ανεμογεννήτριες έως ότου δημιουργηθεί το ειδικό ομώνυμο πρόγραμμα. Ενα από τα θετικά του νομοσχεδίου είναι και η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ. Δεν θα γίνεται με βάση την Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) που δεν αντικατοπτρίζει στην πράξη τη χονδρεμπορική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά με βάση το συνολικό μεταβλητό κόστος των συμβατικών σταθμών, κάτι που είναι πιο κοντά στο πραγματικό κόστος ηλεκτροπαραγωγής. Οι λεπτομέρειες θα εξειδικευτούν στον κώδικα διαχείρισης του συστήματος. Αίρεται, συνεπώς, κατ' αυτό τον τρόπο (έστω και μερικώς) μια σημαντική στρέβλωση στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. Αίρεται η αναστολή της εγκατάστασης φ/β και των μικρών α/γ από αυτοπαραγωγούς σε εγκαταστάσεις τους που συνδέονται στο δίκτυο. Η παραγόμενη ενέργεια από το σταθμό συμψηφίζεται με την ενέργεια που καταναλώνεται στις εγκαταστάσεις του αυτοπαραγωγού (για παράδειγμα, του οικιακού συστήματος φ/β). Το όποιο τυχόν πλεόνασμα ενέργειας που προκύπτει από το συμψηφισμό διοχετεύεται στο δίκτυο χωρίς υποχρέωση για οποιαδήποτε αποζημίωση στον αυτοπαραγωγό.

Ο Τάκης Γρηγορίου, στέλεχος της Greenpeace, σχολιάζοντας, επισημαίνει: «Μια καλή ρύθμιση που ανοίγει το δρόμο για το λεγόμενο "net-metering", του συμψηφισμού δηλαδή της παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας που θα αντικαταστήσει μακροπρόθεσμα το μοντέλο των εγγυημένων τιμών (feed in tarifs). Το "net-metering" αποτελεί το μέλλον για τα μικρά οικιακά συστήματα τεχνολογιών ΑΠΕ και είναι βασική προϋπόθεση για τη μετάβαση στο αποκεντρωμένο ενεργειακό σύστημα του μέλλοντος όπου κάθε μικρός και μεγάλος καταναλωτής είναι και αυτοπαραγωγός».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)
Περιβάλλον & οικολογία
Κύριο θέμα
Το Βατερλό του χρηματιστηρίου ρύπων
Σχετικά θέματα: Ενέργεια και ΑΠΕ
Το Βατερλό του χρηματιστηρίου ρύπων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Οικονομικών
Ρεσάλτο στα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια
Υπουργείο Εργασίας
Αυξήσεις μισθών με μειώσεις εισφορών
Πέφτουν και πάλι οι εργοδοτικές εισφορές
Εφορία και φορολογική πολιτική
Στη ζυγαριά των εσόδων νέες αντικειμενικές και συντελεστές
Ληξιπρόθεσμες οφειλές
Στεγνώσαμε!
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Συνελήφθη για χρέη στο ΙΚΑ ο πρόεδρος της «Alex Pack»
Ενέργεια και ΑΠΕ
Το Βατερλό του χρηματιστηρίου ρύπων
Πώς «μετρά» το νομοσχέδιο για ΑΠΕ
Συνδικαλιστικές οργανώσεις
Συλλαλητήριο ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στο Σύνταγμα
Άλλες ειδήσεις
Κυβέρνηση και ΔΕΗ τα έκαναν θάλασσα