Έντυπη Έκδοση

Ατζέντα Θεάτρου

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ

ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ τραγωδία, ο Βασιλιάς Λιρ του Σέξπιρ, γίνεται μια αμιγώς καλλιτεχνική οικογενειακή υπόθεση και ανεβαίνει στο Θέατρο Τέχνης-Κάρολος Κουν, στη Φρυνίχου, από την οικογένεια Παπαγιάννη (η πρεμιέρα στις 3 Μαΐου).

Η δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Παπαγιάννη. Τον εμβληματικό ρόλο του Βασιλιά Λιρ υποδύεται ο Δημήτρης Παπαγιάννης. Στο θίασο είναι και ο Νικόλας Παπαγιάννης, ενώ στον ηχητικό σχεδιασμό συμβάλλει ο Φοίβος Παπαγιάννης (μαζί με τον Θέμη Παντελόπουλο).

Η παράσταση, μια σύμπραξη του Θεάτρου Τέχνης-Κάρολος Κουν και του Καλλιτεχνικού Οργανισμού ΑΣΤΥΘΕΑ, με επίκεντρο τον εξαπατημένο από τις θυγατέρες του τραγικό ήρωα, εστιάζει, σύμφωνα με τους συντελεστές της, στην εγκατάλειψη, τη μοναξιά και την «εξ αποκαλύψεως» συνειδητοποίηση από τους ήρωες των απλών, όχι όμως και αυτονόητων, αξιών -όπως η αγάπη και η ανθρώπινη φύση καθ' εαυτή.

Η οικογένεια Παπαγιάννη ανέτρεξε στη μετάφραση του Διονύση Καψάλη. Τη μουσική συνέθεσε ο Σταύρος Γασπαράτος. Κοστούμια-σκηνικός διάκοσμος: Βασιλική Σύρμα.

Παίζουν, επίσης, οι Χάρης Εμμανουήλ, Μαριάννα Πολυχρονίδη, Δημήτρης Λιόλιος, Σωτήρης Τσακομίδης, Γιώργος Οικονόμου, Ελένη Βλάχου, Βασίλης Ζώης και Ηρώ Διαμάντη.

ΟΙ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ

ΤΟ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΟ «Situation Rooms», που καταφθάνει χάρη στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στον Ελληνικό Κόσμο στην Αθήνα (από σήμερα μέχρι τις 3 Μαΐου) είναι ένα πρωτόγνωρο videogame, στο οποίο βασικό εργαλείο είναι τα iPad και έχει παραδόξως πρωταγωνιστές πραγματικούς ανθρώπους, οι οποίοι σε έναν εξίσου απρόσμενο σκηνικό χώρο, 20 δωμάτια, συμμετέχουν σε διαφόρων ειδών πολέμους και βασανιστήρια. Οι ζωές των προερχόμενων από διάφορες ηπείρους 20 «ηρώων» του έχουν επηρεαστεί ή διαμορφωθεί από τη χρήση όπλων.

Η εμπειρία για το θεατή είναι πρωτόφαντη. Το κοινό πρέπει να αφήσει τσάντες και παλτά, ενώ προμηθεύεται με iPad κι ένα ζευγάρι ακουστικά. Τους ηθοποιούς δεν θα τους βλέπει ζωντανά, αλλά μέσα από τα iPad. «Υποστηρίζουν» αφηγήσεις που σχετίζονται με σύγχρονους πολέμους, πολιτικούς αγώνες, αλλά και ιστορίες εξοπλισμών, σε ένα κινηματογραφικό σκηνικό που αναδημιουργεί τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο των πιστολιών, των εκτοξευόμενων χειροβομβίδων και των εξουσιαστών.

Η κορυφαία ευρωπαϊκή πρωτοποριακή θεατρική κολεκτίβα με έδρα τη Γερμανία, Rimini Protokoll, δούλεψε ξανά στο νέο πολιτικοποιημένο ζωντανό βιντεοπαιχνίδι της πάνω στην έννοια του θεάτρου-ντοκουμέντου.

Στο «Situation Rooms», με τις προσωπικές αφηγήσεις των «κατοίκων» τους, οι εικόνες αρχίζουν να κινούνται και οι θεατές παρακολουθούν τις μεμονωμένες πορείες τους μέσα από τις ατομικές τους κάμερες και τα ακουστικά τους.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Παραστάσεις
Θέατρο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Αφιέρωμα
Η γέννηση ενός αριστουργήματος
Σινεμά
Με περνάνε για άντρα
Ατζέντα Σινεμά
Κωνσταντίνος Κοντοβρακης, παραγωγός
Οπερα
Ετσι κάνουν όλες
Εικαστικά
Ατζέντα Εικαστικών
Μουσική
Ατζέντα Μουσική
Θέατρο
Ατζέντα Θεάτρου
ΚΟΑ
Ενα γερμανικό Ρέκβιεμ
Ποίηση
Στο αρχιπέλαγος της ποίησής του
Άλλες ειδήσεις
ΑΕΠ: η ιστορία ενός αμφισβητούμενου οικονομικού όρου