Έντυπη Έκδοση

Οργή για αστοχίες στη διάσωση, σκοτεινά τα αίτια της βύθισης

Τα αναπάντητα ερωτήματα για το ναυάγιο στα ανοιχτά της Νότιας Κορέας εντείνουν το βάρος των τραγικών στοιχείων που βγαίνουν διαρκώς στο φως με τον εντοπισμό των σορών όλο και περισσότερων αγνοουμένων.

Το κουφάρι του πλοίου κρύβει τα απομεινάρια από σκηνές φρίκης και απόγνωσης που ακολούθησαν προφανώς τη βύθιση. Οι συγγενείς των θυμάτων εκφράζουν οργή και απογοήτευση για τη βραδύτητα εξέλιξης της επιχείρησης περισυλλογής, μεταθέτοντας ουσιαστικά τη θλίψη και τον αποτροπιασμό τους σε όποιον μπορεί να γίνει δέκτης τους.

Ενα πρώτο μεγάλο ερώτημα που ίσως δεν βρει ποτέ απάντηση είναι αν υπήρχε ελπίδα για τα μοιραία θύματα, στην πλειονότητά τους παιδιά, από τη στιγμή που άρχισε να βυθίζεται το πλοίο. Εμπειρία προηγούμενων ναυαγίων μάς έχει διδάξει ότι επιβάτες και πλήρωμα σε τέτοιες περιπτώσεις βύθισης έχουν πιθανότητα να σωθούν αν καταφέρουν να βρεθούν σε κάποια δίοδο εισαγωγής αέρα στο πλοίο.

Στην προκειμένη περίπτωση ευθύνες βαρύνουν τον καπετάνιο και το πλήρωμα, που δεν διαχειρίστηκαν ίσως την κατάσταση μ' έναν τρόπο που θα μπορούσε να σώσει ζωές. Η έρευνα όμως απαιτεί χρόνο και το ανθρώπινο λάθος είναι ένας παράγοντας που δεν είναι ποτέ αμελητέος σε οποιοδήποτε δυστύχημα.

Τώρα, οι οικογένειες κατηγορούν τις αρχές ότι υπερβάλλουν για την έκταση της επιχείρησης διάσωσης, τη στιγμή που οι ίδιοι έχουν διαπιστώσει κενά και καθυστέρηση, μεταβαίνοντας στον τόπο της τραγωδίας.

Ομως και στην περίπτωση αυτή, η φόρτιση είναι μεγάλη και φυσικά δεν υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια εκτίμησης της κατάστασης. Παράλληλα, μαρτυρίες επιζώντων δίνουν συγκλονιστικά στοιχεία για ιστορίες πραγματικού ηρωισμού στην προσπάθεια να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Γιατί ναυάγησε

Ενα άλλο μεγάλο θέμα, που επίσης δεν θα βρει εύκολα ασφαλή απάντηση, είναι το γιατί βυθίστηκε το πλοίο.

Διασωθέντες έκαναν λόγο για έναν ισχυρό θόρυβο που άκουσαν προτού το πλοίο αρχίσει να βυθίζεται, αλλά οι θεωρίες που αναπτύσσονται σε σχέση με την προέλευσή του είναι πολλές και γίνονται ακόμη περισσότερες. Για την ώρα δεν είναι σαφές αν υπήρξε κάποιος εξωγενής παράγοντας που συνέβαλε στο να πάρει κλίση το πλοίο και τελικά να βυθιστεί.

Ειδικοί συνεκτιμούν όλα τα στοιχεία και διευκρινίζουν πως οποιαδήποτε μετατόπιση φορτίου στο συγκεκριμένο πλοίο θα ήταν καθοριστική για μια τραγική εξέλιξη.

Βεβαίως το γεγονός ότι τα διάφορα μέρη του σκάφους πλημμύρισαν ταχύτατα μπορεί να υποδεικνύει κάποια εκτεταμένη ζημιά στο σκάφος ή και διαρροή μέσα από θύρες που θα έπρεπε να είναι στεγανές.

Η προσοχή των ερευνών στρέφεται επίσης και στο να βρεθεί ποιος είχε τον έλεγχο του πλοίου τη στιγμή που συνέβη το δυστύχημα, μιας και δεν είναι ξεκάθαρο αν ήταν ο καπετάνιος. Από το σημείο αυτό βέβαια ξεκινούν άλλα ζητήματα που αφορούν τους δικούς του χειρισμούς και την επικριθείσα στάση που εκείνος τήρησε.

Υστερα, χωρίς και αυτό να είναι παράξενο, είναι τα σχόλια που ακούγονται για το κατά πόσο ήταν αποτελεσματική η επέμβαση των συνεργείων διάσωσης από τη μία αλλά και η διαχείριση του προβλήματος σε επίπεδο οδηγιών προς τους επιβάτες, από τους ανθρώπους του πλοίου που όφειλαν να τους καθοδηγήσουν.

Επιζώντες μαρτυρούν ότι έλαβαν οδηγίες να μείνουν στις θέσεις τους όταν ήδη είχε εκδηλωθεί το πρόβλημα. Μόλις δύο από τις σωσίβιες λέμβους του πλοίου άνοιξαν και πολλοί επιβάτες σώθηκαν πέφτοντας στη θάλασσα, φορώντας σωσίβια.

Μέλος του πληρώματος δήλωσε στο Ασοσιέιτεντ Πρες ότι αρχικά οι υπεύθυνοι επιχείρησαν να σταθεροποιήσουν την πορεία του πλοίου και έδωσαν οδηγίες στους επιβάτες να φορέσουν τα σωσίβια και να μην επιχειρήσουν να εγκαταλείψουν το σκάφος. Η οδηγία απομάκρυνσης δόθηκε 30 λεπτά αργότερα και δεν είναι βέβαιο ότι έφθασε σε όλους τους επιβάτες.

(Πηγές: BBC-www.economist.com)

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ναυτικά ατυχήματα/Ναυάγια
Νότια Κορέα
Σχετικά θέματα: Νότια Κορέα
Τα κύματα αφηγούνται ιστορίες δειλίας και αυταπάρνησης
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Νότια Κορέα
Τα κύματα αφηγούνται ιστορίες δειλίας και αυταπάρνησης
Οργή για αστοχίες στη διάσωση, σκοτεινά τα αίτια της βύθισης
Ευρωεκλογές
«Πειρατές» για άμεση δημοκρατία
Ουκρανία
Κίεβο, Μόσχα έσπειραν ανέμους
Αίγυπτος
Ο ισχυρός Σίσι, ο αριστερός Σαμπάχι και οι Αδελφοί
Ευρωπαϊκή Ένωση
«Δικαιότερη κατανομή μεταναστών στην Ε.Ε.»
Συρία
Κάλπες επί πτωμάτων στήνει ο Ασαντ στη Συρία