Έντυπη Έκδοση

ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΙΣΔΟΧΗΣ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΓΙΟΥΝΚΕΡ

«Δικαιότερη κατανομή μεταναστών στην Ε.Ε.»

«Δεν πρόκειται για ιταλικό πρόβλημα», φωνάζει η υπουργός Εξωτερικών Φεντερίκα Μογκερίνι. «Οι μετανάστες βρίσκονται στην Ε.Ε., από τη στιγμή που θα φθάσουν στην Ιταλία»

Από τη στιγμή που η Ιταλία άρχισε να στηρίζει τη διάσωση μεταναστών στη Μεσόγειο, μετά τη μεγάλη τραγωδία στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα τον περασμένο Οκτώβρη, αυξήθηκε κατακόρυφα ο αριθμός των ατόμων που φθάνουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση ζητώντας ένα καλύτερο μέλλον, κάτι που ενισχύει φωνές αντίδρασης μαζί με την απαίτηση για λήψη συλλογικών μέτρων από ολόκληρη την Ευρώπη και αναμένεται να αποτελέσει βασικό θέμα στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Μετά την τραγωδία της Λαμπεντούζα, το πρόγραμμα διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο προκάλεσε κατακόρυφη αύξηση του αριθμού τους, ειδικά στην Ιταλία, πράγμα που σπεύδουν να εκμεταλλευθούν ακροδεξιά κόμματα Μετά την τραγωδία της Λαμπεντούζα, το πρόγραμμα διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο προκάλεσε κατακόρυφη αύξηση του αριθμού τους, ειδικά στην Ιταλία, πράγμα που σπεύδουν να εκμεταλλευθούν ακροδεξιά κόμματα Το πρόγραμμα διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο, με την ονομασία «Mare Nostrum», ξεκίνησε αφότου οι Ιταλοί αποφάσισαν να αλλάξουν τακτική, μετά το θάνατο 387 ανθρώπων τον περασμένο Οκτώβρη στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα. Με την εφαρμογή του, σκάφη που μεταφέρουν λαθρομετανάστες αναχαιτίζονται στα Στενά της Σικελίας και οι επιβάτες τους μεταφέρονται με ιταλικά πλοία στα κέντρα υποδοχής.

Η αλλαγή στάσης των ιταλικών αρχών όμως οδήγησε γρήγορα σε κατακόρυφη αύξηση των αφίξεων μεταναστών στην Ιταλία και κατ' επέκταση στην Ευρώπη. Σύμφωνα με στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), περίπου 18.000 άτομα ολοκλήρωσαν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη, από την αρχή του 2014. Με την καλοκαιρία της περασμένης εβδομάδας, αφίχθηκαν 4.000 άνθρωποι, σε ένα διάστημα μόλις 48 ωρών. Η μεγάλη διαφορά είναι εμφανής αν σκεφτεί κανείς ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013 γύρω στα 1.000 άτομα είχαν καταφέρει να πατήσουν το πόδι τους στο ευρωπαϊκό έδαφος, μέσω της ιταλικής «εισόδου» από τη Μεσόγειο.

Το δίλημμα

Το θέμα, που σε ένα μεγάλο μέρος του ταυτίζεται με πρόβλημα, φέρνει την Ευρωπαϊκή Ενωση ενώπιον ενός ηθικού διλήμματος και ίσως οδηγεί σε ευθεία σύγκρουση με το προφίλ αυτοπροσδιορισμού της. Στις περιοχές όπου οι μετανάστες χαίρουν μιας καλής μεταχείρισης, αυξάνεται κατακόρυφα ο αριθμός τους. Κατ' επέκταση πρέπει να υιοθετηθούν πολιτικές αποτροπής ή διευκόλυνσης του ρεύματος των νεοεισερχόμενων; Οσο η Ευρώπη παραμένει αναποφάσιστη, το κέντρο βάρους του προβλήματος κατανέμεται ανισομερώς στην Ιταλία, που κάνει λόγο για εκρηκτικές διαστάσεις και ζητά συνολική αντιμετώπιση.

«Δεν πρόκειται για ιταλικό πρόβλημα», φωνάζει η υπουργός Εξωτερικών Φεντερίκα Μογκερίνι. «Οι μετανάστες βρίσκονται στην Ε.Ε., από τη στιγμή που θα φθάσουν στην Ιταλία».

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Il Messaggero», ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Αντζελίνο Αλφάνο δήλωσε ότι η χώρα δεν μπορεί να «συντηρεί για μεγάλο διάστημα» τη μονάδα θαλάσσιων περιπολιών χωρίς τη βοήθεια της Ε.Ε. και κάλεσε τις Βρυξέλλες να μεταφέρουν την έδρα της υπηρεσίας ελέγχου εξωτερικών συνόρων, της Frontex δηλαδή, από την Πολωνία στην Ιταλία. Ο ίδιος είπε ότι θα πρέπει να επιτρέπεται στους επίδοξους μετανάστες στους οποίους παραχωρείται άσυλο, να εγκαθίστανται σε άλλες χώρες της Ε.Ε. παρά να παραμένουν στην Ιταλία.

Βεβαίως, ακούγονται και πιο ακραίες θέσεις. Ο πρώην υπουργός από το κεντροδεξιό κόμμα Φόρτσα Ιτάλια, Μαουρίτσιο Γκάσπαρι, κάλεσε τις ιταλικές αρχές να σταματήσουν τη διάσωση των λαθρομεταναστών που προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής προς την Ευρώπη. Χαρακτήρισε μάλιστα το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Mare Nostrum» δυσβάσταχτα ακριβό, αφού κοστίζει, κατά τα λεγόμενά του, περίπου 9 εκατομμύρια ευρώ το μήνα.

Επίσης, ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι, κάλεσε την ιταλική κυβέρνηση να σταματήσει τις επιχειρήσεις διάσωσης, χαρακτηρίζοντας «εισβολή στις ιταλικές ακτές» την εισροή των λαθρομεταναστών.

Σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, από την αρχή του έτους έχουν εισέλθει στην ιταλική επικράτεια περίπου 22.000 λαθρομετανάστες από την Αφρική και τα στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρουν ότι ετοιμάζονται για μετανάστευση σε χώρες της ευρωπαϊκής Μεσογείου περίπου άλλοι 600.000 Αφρικανοί.

Η Κύπρος, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Μάλτα, η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν παρόμοιο πρόβλημα και καλούν την Ε.Ε. για μεγαλύτερη χρηματοδότηση στην αντιμετώπιση της εισροής των λαθρομεταναστών.

Η πίεση στη συνέχεια «μεταδίδεται» και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως σε εκείνες που αποτελούν πόλους έλξης εργατικού δυναμικού. Για παράδειγμα, μέσα στο πρώτο τέταρτο του 2014 αυξήθηκε κατά 76% ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στη Γερμανία, έναντι της αντίστοιχης περιόδου της περασμένης χρονιάς.

Τα πράγματα είναι ακόμη δυσκολότερα απ' ό,τι μπορεί κανείς να εκτιμήσει με μια πρώτη ματιά, με δεδομένο ότι επειδή η Ευρώπη καθυστέρησε να προχωρήσει σε δομικές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, φοβάται τώρα πως μπορεί η ατολμία της να δώσει αέρα στα πανιά ακροδεξιών ριζοσπαστών, που ούτως ή άλλως εμφανίζονται με ενισχυμένο προφίλ, στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Ο Σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Μάρτιν Σουλτς στηρίζει μια πιο δίκαιη κατανομή του βάρους των μεταναστών μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων, ενώ και ο Χριστιανοδημοκράτης υποψήφιος Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ ζητά «μεγαλύτερη αλληλεγγύη» στην υποδοχή μεταναστών και προτείνει την προώθηση συγκεκριμένου αριθμού μεταναστών σε ευρωπαϊκές χώρες εκτός Μεσογείου, ώστε να ελαφρυνθούν οι χώρες εισδοχής.

Οταν πρόσφατα, ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Μάρτιν Σουλτς ζήτησε από τα κράτη-μέλη να είναι πιο γενναιόδωρα από την Ιταλία στην υποδοχή μεταναστών, δέχθηκε μπαράζ επικρίσεων. Σε μια περίοδο έντονου ευρωσκεπτικισμού και διψήφιας ανεργίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, το κοινό αίσθημα δεν έχει μεγάλες αντοχές και προφανώς υπάρχουν λόγοι που ενισχύουν τους φόβους ότι οι αποτυχημένες πολιτικές της Ε.Ε. στο θέμα της μετανάστευσης μπορεί να λειτουργήσουν υπέρ -ακόμη και- ακραίων θέσεων.

(Πηγές: Spiegel-Reuters-Repubblica)

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες
Ευρωπαϊκή Ένωση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Νότια Κορέα
Τα κύματα αφηγούνται ιστορίες δειλίας και αυταπάρνησης
Οργή για αστοχίες στη διάσωση, σκοτεινά τα αίτια της βύθισης
Ευρωεκλογές
«Πειρατές» για άμεση δημοκρατία
Ουκρανία
Κίεβο, Μόσχα έσπειραν ανέμους
Αίγυπτος
Ο ισχυρός Σίσι, ο αριστερός Σαμπάχι και οι Αδελφοί
Ευρωπαϊκή Ένωση
«Δικαιότερη κατανομή μεταναστών στην Ε.Ε.»
Συρία
Κάλπες επί πτωμάτων στήνει ο Ασαντ στη Συρία