Έντυπη Έκδοση

ΤΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ, ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ, ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ

«Πειρατές» για άμεση δημοκρατία

Με τις ευρωκάλπες λιγότερο από ένα μήνα μακριά, γνωρίζουμε μερικά νέα, σαφώς μικρότερα, περισσότερο εναλλακτικά, περίεργα ή ιδιαίτερα πολιτικά κόμματα που διεκδικούν την υποστήριξη των αρκετά κουρασμένων και εκνευρισμένων -από τη δράση των παραδοσιακών πολιτικών συνασπισμών- Ευρωπαίων.

Νεορωπαίοι

Newropeans: Με φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό, οι Νεορωπαίοι γεννήθηκαν στη Γερμανία το 2009 και τώρα δραστηριοποιούνται στη Γαλλία και την Ολλανδία. Βασική τους πολιτική η δημιουργία κοινοβουλίου της Ευρωζώνης.

Εναλλακτική για τη Γερμανία

Alternative for Germany: Ιδρύθηκε το 2013 για να εκφράσει όλους όσοι είναι κατά του ευρώ αλλά υπέρ της Ευρώπης και της ευρωπαϊκής ενότητας. Το κεντρικό επιχείρημα του κόμματος είναι ότι το ευρώ είναι ένα αποτυχημένο νόμισμα που απειλεί την ευρωπαϊκή ενοποίηση κάνοντας χώρες με λιγότερο ανταγωνιστικές οικονομίες πιο φτωχές και καταστρέφοντας χώρες με ανταγωνιστικές οικονομίες.

Ευρώπη-Δημοκρατία-Εσπεράντο

Euυropo - Demokratio - Esperanto: Με βασική της αρχή την προώθηση της Εσπεράντο για κοινή ευρωπαϊκή γλώσσα, η πολιτική πλατφόρμα που δημιουργήθηκε το 2004 στη Γαλλία και στη συνέχεια έχει επεκταθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ζητεί τη δημιουργία μιας Ευρώπης «σεβασμού, επικοινωνίας και κατανόησης». Σε αυτή τη βάση προτείνουν να διδάσκονται σε όλα τα σχολεία οι Ευρωπαίοι την Εσπεράντο ώστε να καταργηθούν τα «γλωσσικά σύνορα».

Βασιλική Συμμαχία

Alliance Royale: Το γαλλικό κόμμα πρεσβεύει την επαναφορά της συνταγματικής μοναρχίας, υποστηρίζοντας ότι το πολίτευμα αυτό είναι ταυτόσημο με τη γαλλική κουλτούρα, για «μία γαλλική μοναρχία στην καρδιά της Ευρώπης» και είναι ανοιχτό σε συνεργασίες με πολιτικούς σχηματισμούς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με κοινές απόψεις.

Κάνναβη Χωρίς Σύνορα

Cannabis Without Borders: Στον πυρήνα του πολιτικού τους μανιφέστου η νομιμοποίηση της χρήσης της κάνναβης και η χαλάρωση των νόμων για τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Πρώτα το Γιορκσάιρ

Yorkshire First: Το κόμμα, που μετρά τις πρώτες του ημέρες λειτουργίας, ιδρύθηκε από τον Βρετανό σύμβουλο επιχειρήσεων Ρίτσαρντ Κάρτερ, ο οποίος ζει στο Οσλο και εργάζεται στη Γερμανία. Ο Κάρτερ θέλει να προωθήσει τα συμφέροντα του Γιορκσάιρ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υποστηρίζοντας ότι η περιοχή πρέπει να έχει τη δική της κυβέρνηση, διεκδικώντας για τους συμπατριώτες του την επιλογή-δημοψήφισμα για ανεξαρτητοποίηση όπως αυτό που θα διεξαχθεί στη Σκοτία τον Σεπτέμβριο.

Ευρωπαϊκό Κόμμα των Πειρατών

European Pirate Party: Γεννημένο στη Σουηδία το 2006, το κόμμα των Πειρατών ενέπνευσε και άλλους πειρατές στην Ευρώπη (το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας ιδρύθηκε τον Μάιο του 2012), και στις 23 Μαρτίου στις Βρυξέλλες παρουσιάστηκε το νέο κοινό ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Βασικές του αρχές: η προάσπιση των Δικαιωμάτων του πολίτη, η άμεση και συμμετοχική δημοκρατία, η αλλαγή του νομικού πλαισίου που αφορά τα πνευματικά δικαιώματα και τις εμπορικές πατέντες - μείωση του χρόνου προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας (copyright), η κατάργηση τεχνικών Ψηφιακής Προστασίας Πνευματικών Δικαιωμάτων σε κάθε επίπεδο υλικού ή λογισμικού, η ελεύθερη διακίνηση της γνώσης, η προστασία της ιδιωτικότητας, η διαφύλαξη των δικαιωμάτων των χρηστών του Δικτύου.

(Πηγές: http://www.euractiv.com, www.europeanvoice.com, www.guardian.co.uk, www.wikipedia.org)

Το «Αληθειόμετρο» των ευρωεκλογών

Οι νέες τεχνολογίες παντρεύονται με όργανα βγαλμένα από τα παραμύθια (πυξίδες - ρολόγια - θερμόμετρα που δείχνουν αν κάποιος λέει αλήθεια και κρύσταλλοι που αλλάζουν χρώμα όταν ακούνε το ψέμα) και γεννιέται το «Αληθειόμετρο», για να ελέγχει κατά πόσο ευσταθούν ή μη οι δηλώσεις των Ευρωπαίων πολιτικών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Η διαδικτυακή πρωτοβουλία FactcheckEU ξεκίνησε τη λειτουργία της ένα μήνα πριν από τις ευρωεκλογές και το «Αληθειόμετρό» της συγκεντρώνει και ελέγχει συστηματικά ομιλίες και δηλώσεις πολιτικών, που διεκδικούν την ψήφο των Ευρωπαίων.

Η ιδέα, παλιά όπως τα παραμύθια, φαίνεται ότι ζυμωνόταν καιρό και η εφαρμογή της πυροδοτήθηκε όταν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψήφιος των Σοσιαλιστών για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρτιν Σουλτς, έκανε λάθος για το κόστος της φοροδιαφυγής στην Ευρώπη.

Σε συνέντευξή του στην τσεχική τηλεόραση ο Γερμανός πολιτικός υποστήριξε ότι «χάνονται 2 τρισ. ευρώ» λόγω της φοροδιαφυγής σε όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, το ποσό αυτό ανέρχεται σε 1 τρισ. ευρώ. Και προφανώς αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που οι πολιτικοί χρησιμοποιούν κατά λάθος ή επίτηδες «λάθος» στοιχεία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. «Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι, όταν οι πολιτικοί μιλούν, δεν ξεστομίζουν απλά αριθμούς», δήλωσε ο συνιδρυτής του δικτυακού τόπου Πιέτρο Κουράτολο στον ιστότοπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Euractiv.com, επισημαίνοντας ότι η πρωτοβουλία FactcheckEU θα ελέγχει κοινοτικά έγγραφα προκειμένου να διαπιστώνεται πόσο αληθείς είναι οι ισχυρισμοί των Ευρωπαίων πολιτικών εν όψει των ευρωεκλογών του Μαΐου.

(Πηγές: ΑΜΠΕ, https://factcheckeu.org/)

* Στην ιστοσελίδα έχει ωραίες φωτογραφίες με δηλώσεις πολιτικών και πόσο αλήθεια ή όχι είναι

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωεκλογές
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Νότια Κορέα
Τα κύματα αφηγούνται ιστορίες δειλίας και αυταπάρνησης
Οργή για αστοχίες στη διάσωση, σκοτεινά τα αίτια της βύθισης
Ευρωεκλογές
«Πειρατές» για άμεση δημοκρατία
Ουκρανία
Κίεβο, Μόσχα έσπειραν ανέμους
Αίγυπτος
Ο ισχυρός Σίσι, ο αριστερός Σαμπάχι και οι Αδελφοί
Ευρωπαϊκή Ένωση
«Δικαιότερη κατανομή μεταναστών στην Ε.Ε.»
Συρία
Κάλπες επί πτωμάτων στήνει ο Ασαντ στη Συρία