Έντυπη Έκδοση

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ, ΕΝ ΜΕΣΩ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΤΟΥ ΜΟΡΣΙ

Ο ισχυρός Σίσι, ο αριστερός Σαμπάχι και οι Αδελφοί

Η γενική εκτίμηση είναι ότι ο Σίσι αποτελεί το αδιαφιλονίκητο φαβορί

Δύο υποψήφιοι, δύο διαφορετικοί δρόμοι. Στις προεδρικές εκλογές της Αιγύπτου (26 και 27 Μαΐου) ο πανίσχυρος πρώην στρατάρχης Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι θα έχει μοναδικό αντίπαλο τον αριστερό πολιτικό Χαμντίιν Σαμπάχι, ο οποίος αντιτάσσεται τόσο στην παντοδυναμία του στρατού όσο και στην ισλαμιστική πολιτική των Αδελφών Μουσουλμάνων και δηλώνει πιστός στα ιδεώδη της εξέγερσης του 2011.

Στη βαριά σκιά της εκστρατείας κατά των Αδελφών Μουσουλμάνων, που ήδη μετράει πάνω από 1.400 νεκρούς και 1.500 συλλήψεις, ετοιμάζονται οι κάλπες τις 26ης και 27ης Μαΐου Στη βαριά σκιά της εκστρατείας κατά των Αδελφών Μουσουλμάνων, που ήδη μετράει πάνω από 1.400 νεκρούς και 1.500 συλλήψεις, ετοιμάζονται οι κάλπες τις 26ης και 27ης Μαΐου Εντεκα μήνες μετά την ανατροπή του ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι, του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της χώρας, οι Αιγύπτιοι καλούνται να επιλέξουν τον ηγέτη που θα δώσει λύση στα προβλήματά τους και μια βιώσιμη κατεύθυνση στη χώρα.

Οι εκλογές έρχονται σε μια κρίσιμη και ταραγμένη περίοδο. Η Αραβική Ανοιξη, που έδιωξε το καθεστώς Μουμπάρακ και οδήγησε τους Αδελφούς Μουσουλμάνους στην εξουσία, δεν κατέληξε στις προοδευτικές αλλαγές που οραματίστηκαν οι πρωταγωνιστές της. Ο Μόρσι δεν κατάφερε ν' αντιμετωπίσει τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα ούτε ν' αποφύγει την παγίδα των «ημετέρων»: οικοδόμησε ένα άλλου τύπου αυταρχικό καθεστώς, με διαδικασίες που έμοιαζαν αλλά δεν ήταν δημοκρατικές, προκαλώντας νέες λαϊκές εξεγέρσεις που εκμεταλλεύτηκε ο στρατός για να τον ανατρέψει. Από τον περασμένο Ιούλιο, στρατός και αστυνομία καταστέλλουν τις διαδηλώσεις οπαδών του Μόρσι σε μια αιματηρή εκστρατεία εναντίον των Αδελφών Μουσουλμάνων (έχουν χαρακτηριστεί «τρομοκρατική οργάνωση») με πάνω από 1.400 νεκρούς, 15.000 συλλήψεις και εκατοντάδες συνοπτικές καταδίκες. Βομβιστικές επιθέσεις που σημειώνονται σε αντίποινα έχουν σκοτώσει, κατά την κυβέρνηση, σχεδόν 500 στρατιώτες και αστυνομικούς.

Η ειρωνεία είναι ότι από αυτό το κλίμα ανασφάλειας και την αμείλικτη απάντηση των αρχών είναι που αντλεί ο Σίσι μεγάλο μέρος της δημοτικότητάς του. Κατά τον πολιτικό αναλυτή Γκαμάλ Αμπντέλ Γκαγουάντ, «η Αίγυπτος βρίσκεται σήμερα σε ένα σταυροδρόμι: πρέπει να επιλέξει εάν θα ολοκληρώσει την εξέγερση του 2011, το σύνθημα της οποίας ήταν "ψωμί, ανθρώπινη αξιοπρέπεια, κοινωνική δικαιοσύνη" ή θα στραφεί προς αυτό που φαίνεται να οδηγεί σε μεγαλύτερη σταθερότητα». Για μεγάλο μέρος του αιγυπτιακού πληθυσμού, ο Σίσι ενσαρκώνει έναν ηγέτη με πυγμή, που μπορεί να ξαναφέρει τη σταθερότητα, τους τουρίστες και τους επενδυτές. Από την άλλη ο Σαμπάχι θα μπορούσε να κερδίσει όσους φοβούνται την επιστροφή στον αυταρχισμό της εποχής Μουμπάρακ, με την καταστολή -η οποία στρέφεται σήμερα ακόμη και κατά προοδευτικών που υποστήριξαν την εκδίωξη του Μόρσι- και το δικαστικό πόλεμο εναντίον των διαφωνούντων.

Η γενική εκτίμηση είναι ότι ο Σίσι αποτελεί το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Αν και ο Σαμπάχι έχει τη στήριξη του φιλελεύθερου κόμματος Αλ-Ντοστούρ του νομπελίστα Μ. Ελ Μπαραντέι, κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις 30.000 υπογραφές (απαιτούνται 25.000 για την κατάθεση υποψηφιότητας) έναντι 200.000 του Σίσι. Και παρ' όλο που εκπροσωπεί τους νέους της εξέγερσης του 2011, οι νέοι είναι η πληθυσμιακή ομάδα με ρεκόρ αποχής στις εκλογές.

Ωστόσο κατά τη Μισέλ Νταν, του Ιδρύματος Κάρνεγκι για τη Διεθνή Ειρήνη, δεν είναι σίγουρο ότι ο Σίσι θα σαρώσει στις εκλογές: «Οι Αιγύπτιοι δεν ξέρουν ποιες ακριβώς είναι οι θέσεις του για την ασφάλεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την πολιτική και την οικονομία, ούτε τι σκοπεύει να κάνει όταν εκλεγεί. (...) Μέχρι τώρα η προσωρινή κυβέρνηση περιορίζεται στη διαχείριση της κρίσης, ενώ το πραγματικό ερώτημα είναι εάν ο Σίσι, εφ' όσον γίνει πρόεδρος, θ' αρχίσει να παίρνει μέτρα για να λύσει τα προβλήματα».

(Πηγές: AFP-www.lemonde.fr-www.bbc.co.uk)

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αίγυπτος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Νότια Κορέα
Τα κύματα αφηγούνται ιστορίες δειλίας και αυταπάρνησης
Οργή για αστοχίες στη διάσωση, σκοτεινά τα αίτια της βύθισης
Ευρωεκλογές
«Πειρατές» για άμεση δημοκρατία
Ουκρανία
Κίεβο, Μόσχα έσπειραν ανέμους
Αίγυπτος
Ο ισχυρός Σίσι, ο αριστερός Σαμπάχι και οι Αδελφοί
Ευρωπαϊκή Ένωση
«Δικαιότερη κατανομή μεταναστών στην Ε.Ε.»
Συρία
Κάλπες επί πτωμάτων στήνει ο Ασαντ στη Συρία