Έντυπη Έκδοση

Κάλπες επί πτωμάτων στήνει ο Ασαντ στη Συρία

Επειτα από τρία χρόνια εμφυλίου πολέμου, πάνω από 150.000 νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισθέντες, το καθεστώς Ασαντ δρομολογεί προεδρικές εκλογές σε μια καθημαγμένη Συρία.

150.000 νεκροί και εκατομμύρια εκτοπισθέντες ο απολογισμός ώς τώρα του τριετούς εμφυλίου πολέμου 150.000 νεκροί και εκατομμύρια εκτοπισθέντες ο απολογισμός ώς τώρα του τριετούς εμφυλίου πολέμου Με τον τρόπο αυτό, ο πρόεδρος Ασαντ επιμένει σε μια επανεκλογή που έχει εκτροχιάσει ώς τώρα κάθε προσπάθεια διαπραγμάτευσης με την αντιπολίτευση, η οποία θέτει την αποχώρησή του και τη δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης ως προϋπόθεση ειρήνευσης. Συνεχίζει επίσης να προβάλλει, σε πείσμα όλων, το αφήγημα ενός καθ' όλα νόμιμου καθεστώτος που βρίσκεται αντιμέτωπο με «τρομοκράτες». Γιατί πώς αλλιώς θα μπορούσε να δικαιολογήσει εκλογές εν μέσω μαχών και με το μισό πληθυσμό της χώρας ξεριζωμένο (είτε εντός είτε εκτός συριακού εδάφους);

Προκηρύσσοντας εκλογές κι επικαλούμενος παράλληλα τις πρόσφατες επιτυχίες του συριακού στρατού στα πεδία των μαχών, επιχειρεί να δημιουργήσει κάποιου είδους τετελεσμένο έναντι της Δύσης και των Αράβων υποστηρικτών των ανταρτών. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Νο2 της λιβανικής Χεζμπολάχ (που μάχεται στο πλευρό του Ασαντ) σεΐχη Ναΐμ Κασέμ: «Στη Συρία υπάρχει μια αντικειμενική πραγματικότητα που η Δύση θα έπρεπε να παραδεχτεί. Η επιλογή είναι σαφής: είτε να έρθει σε συνεννόηση με τον Ασαντ και να φτάσει σε κάποιο αποτέλεσμα είτε να διαιωνίσει την κρίση, γνωρίζοντας ωστόσο ότι ο πρόεδρος Ασαντ θα συνεχίσει να κυβερνά τη χώρα».

Ομως αυτού του είδους η ρητορεία δεν έχει απήχηση: η συριακή αντιπολίτευση χαρακτηρίζει τις προγραμματισμένες για την 3η Ιουνίου προεδρικές εκλογές «φάρσα», Ευρώπη και ΗΠΑ μιλούν για «παρωδία δημοκρατίας», ενώ ΟΗΕ και Αραβικός Σύνδεσμος καταγγέλλουν υπονόμευση κάθε ειρηνευτικής προσπάθειας. Για να μη μιλήσουμε για τις προϋποθέσεις κατάθεσης υποψηφιότητας που αποκλείουν όλα τα εξέχοντα μέλη της αντιπολίτευσης, που εδρεύει στο εξωτερικό, ενώ καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη οποιαδήποτε άλλη υποψηφιότητα στο εσωτερικό. Οι δύο υποψήφιοι που έχουν παρουσιαστεί, εν αναμονή της επίσημης ανακοίνωσης της υποψηφιότητας Ασαντ, παίζουν ένα μάλλον διακοσμητικό ρόλο.

Ανεξαρτήτως πάντως της μη αναγνώρισης των εκλογών από τη Δύση και τις χώρες του Κόλπου, ο ειδικός αναλυτής για τη Συρία Φαμπρίς Μπαλάνς επισημαίνει ότι στην πράξη «ο Ασαντ μπορεί να διοργανώσει την ψηφοφορία χωρίς πρόβλημα, καθώς ελέγχει τα εδάφη όπου βρίσκεται η πλειοψηφία του πληθυσμού. Του χρειάζονται μόνο δύο κομπάρσοι για να δημιουργήσει την εντύπωση του ανταγωνισμού σε μια εκλογή χωρίς εκπλήξεις».

(Πηγές: AFP-www.lemonde.fr)

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Συρία
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Νότια Κορέα
Τα κύματα αφηγούνται ιστορίες δειλίας και αυταπάρνησης
Οργή για αστοχίες στη διάσωση, σκοτεινά τα αίτια της βύθισης
Ευρωεκλογές
«Πειρατές» για άμεση δημοκρατία
Ουκρανία
Κίεβο, Μόσχα έσπειραν ανέμους
Αίγυπτος
Ο ισχυρός Σίσι, ο αριστερός Σαμπάχι και οι Αδελφοί
Ευρωπαϊκή Ένωση
«Δικαιότερη κατανομή μεταναστών στην Ε.Ε.»
Συρία
Κάλπες επί πτωμάτων στήνει ο Ασαντ στη Συρία