Έντυπη Έκδοση

ΑΡΧΙΣΑΝ ΧΘΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΕΡΟΓΛΟΥ *ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Ο ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Λύση στο 2010 ζητεί ο Κι Μουν

Σαφές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των συνομιλιών για το Κυπριακό μέχρι το τέλος του χρόνου έθεσε χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Σε μήνυμά του προς τους δύο ηγέτες Χριστόφια και Ερογλου, που ανέγνωσε ο ειδικός σύμβουλός του για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, στη χθεσινή πρώτη συνάντησή τους, εξέφρασε την «ειλικρινή πεποίθησή» του «ότι μια λύση μπορεί να επιτευχθεί τους επόμενους μήνες».

Μπαν Κι Μουν Μπαν Κι Μουν Ο γενικός γραμματέας επανέλαβε την εκτίμησή του ότι πριν από τη διακοπή των συνομιλιών υπήρξε «ισχυρή πρόοδος» και χαιρέτισε τη δέσμευση των συνομιλητών να συνεχίσουν από κει που είχαν σταματήσει οι Χριστόφιας και Ταλάτ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ μίλησε για την ανάγκη ενός «πάρε - δώσε και στις δύο πλευρές και την ικανότητα να γίνονται κατανοητά τα θέματα και τι διακυβεύεται στην αντίληψη της άλλης πλευράς». «Πρέπει», είπε στο μήνυμά του, «να πείσετε όχι μόνο τις κοινότητές σας για την αξία μιας διευθέτησης, πρέπει επίσης να πείσετε την άλλη κοινότητα για την καλή σας πίστη».

Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, οι δύο ηγέτες καλωσόρισαν τη δήλωση του γενικού γραμματέα. Η πρώτη αυτή συνάντηση, σύμφωνα με τον Ντάουνερ, «διεξήχθη σ' ένα ζεστό και θετικό κλίμα».

Επί της ουσίας ξεκίνησε συζήτηση στο κεφάλαιο των περιουσιών, η οποία θα συνεχιστεί την ερχόμενη Πέμπτη. Στόχος είναι να υπάρξουν συγκλίσεις στο περιουσιακό και ολοκλήρωση των συζητήσεων με το τέλος του καλοκαιριού.

Ο ΟΗΕ προετοιμάζει διάσκεψη για το Κυπριακό περί το φθινόπωρο, με τη συμμετοχή των εγγυητριών χωρών στην οποία θα παραπεμφθούν όλα τα σημεία διαφωνίας.

Την Τρίτη το βράδυ ο ΟΗΕ παρέθεσε δείπνο στους Χριστόφια και Ερογλου και στις συζύγους τους σε εστιατόριο στη νεκρή ζώνη. Ηταν η πρώτη επαφή του Χριστόφια με τον νέο Τουρκοκύπριο ηγέτη, κατά την οποία έσπασε ο πάγος. Η αποστολή του ΟΗΕ στην Κύπρο θεωρεί επιτυχία του οργανισμού την επανέναρξη των συνομιλιών χωρίς προβλήματα και περιπλοκές. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΟΗΕ
Κυπριακό
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Υπόθεση Siemens
Ιδού ο Α. Rocos: Παραδέχθηκε ότι τα πήρε από τη «Ζίμενς» ο Μαντέλης
Τότε που διέψευδε και μιλούσε για πλεκτάνη...
Σκιά υποκλοπών
Χέρι του ΟΤΕ τάπωσε το τηλέφωνο στο Καστρί
Ιδιωτικοποιήσεις
Βγάζουν στο σφυρί ΟΣΕ, ΕΥΔΑΠ, ΛΑΡΚΟ, καζίνα
Αντιδράσεις για τον «Καλλικράτη»
Βολές σε Ραγκούση μέσα και έξω από τη Βουλή
ΣΥΝ & ΣΥΡΙΖΑ
Αναζητώντας νέες ισορροπίες
ΚΚΕ
Παπαρήγα: Οχι στην επαναδιαπραγμάτευση του χρέους
Νέα Δημοκρατία
Στα χαρακώματα στελέχη της Ν.Δ. εν όψει εσωκομματικών εκλογών
Υπόθεση Βατοπεδίου
Συμφωνούν οι «τρεις» με διαφορετικά «διά ταύτα»
Κυπριακό
Λύση στο 2010 ζητεί ο Κι Μουν
Άλλες ειδήσεις
Για την οικονομική κρίση
Υποκριτικά τα μέτρα λιτότητας