Έντυπη Έκδοση

ΜΕΡΚΕΛ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΓΙΑ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΑ «ΑΔΥΝΑΜΑ» ΜΕΛΗ, ΜΕ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ «ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ»

Το ευρώ των ισχυρών...

Η Γερμανία θα στηρίξει με κάθε τρόπο το ευρώ, επιμένει ωστόσο στην τροποποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών ώστε να υπάρχει δυνατότητα επιβολής κυρώσεων στις χώρες της ευρωζώνης με υπερβολικά μεγάλο δημόσιο χρέος, διαμηνύει η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ απαντώντας στις επικρίσεις του προέδρου της Κομισιόν, Μανουέλ Μπαρόζο.

Η Γερμανία στηρίζει το ευρώ, αλλά είναι ανάγκη να μειωθούν οι διαφορές ανταγωνιστικότητας μεταξύ των κρατών της ευρωζώνης. «Πρέπει να ευθυγραμμιστούμε με τα πιο ισχυρά, όχι τα πιο αδύναμα μέλη», τόνισε η Αγκελα Μέρκελ (φωτ. Ass. Press) Η Γερμανία στηρίζει το ευρώ, αλλά είναι ανάγκη να μειωθούν οι διαφορές ανταγωνιστικότητας μεταξύ των κρατών της ευρωζώνης. «Πρέπει να ευθυγραμμιστούμε με τα πιο ισχυρά, όχι τα πιο αδύναμα μέλη», τόνισε η Αγκελα Μέρκελ (φωτ. Ass. Press) «Θέλω να είμαι ξεκάθαρη: η Γερμανία, ως μεγάλη εξαγωγέας και πρώτη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει ωφεληθεί ευρέως από το ευρώ στο παρελθόν. Για τον λόγο αυτό θα υπερασπιστούμε ένα ισχυρό ευρώ με όλες μας τις δυνάμεις», τόνισε η κ. Μέρκελ από την Τζέντα, σταθμό της περιοδείας της στον Αραβικό Κόλπο, σε μια σαφή αναφορά στην επίθεση του κ. Μπαρόζο ο οποίος κατηγόρησε το Βερολίνο για έλλειψη υποστήριξης στο κοινό νόμισμα τα τελευταία χρόνια και για αμφιταλαντεύσεις στο ζήτημα της παροχής βοήθειας στην Ελλάδα που έπληξαν την εμπιστοσύνη των αγορών στο ευρώ και κόστισαν τελικώς πολύ πιο ακριβά.

«Οχι» Μπαρόζο

Ο ίδιος απέρριψε τη γερμανική πρόταση για τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, δηλώνοντας σε συνέντευξή του στη γερμανική «Frankfurter Allgemeine» ότι «θα ήταν αφελές να νομίζουμε ότι μπορούμε να τροποποιήσουμε τη συνθήκη μόνο στα σημεία που είναι σημαντικά για τη Γερμανία». Η κ. Μέρκελ δεν φαίνεται ωστόσο να πτοείται από τις αιχμές του προέδρου της Κομισιόν.

Ετσι, συμπλήρωσε τη δήλωσή της περί στήριξης του ευρώ λέγοντας ότι είναι ανάγκη να μειωθούν οι διαφορές ανταγωνιστικότητας μεταξύ των κρατών της Ε.Ε. και ιδίως της ευρωζώνης και για να γίνει αυτό πρέπει να «ευθυγραμμιστούμε με τα πιο ισχυρά, όχι τα πιο αδύναμα» μέλη.

Την ίδια ώρα στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπός της Κριστόφ Στέεγκμανς τόνιζε ότι η Γερμανία θα ασκήσει πιέσεις για τις απαραίτητες αλλαγές: «Καθώς συζητούμε για νέους στόχους και εργαλεία, θα χρειαστούμε κάποια στιγμή αλλαγές στις συνθήκες προκειμένου να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις, όπως η κρίση του ευρώ (...) Αν αποφασίζαμε σήμερα ότι για τα επόμενα 20 χρόνια δεν μπορούμε να αλλάξουμε ούτε ένα κόμμα, ούτε μία φράση, στις ευρωπαϊκές συνθήκες, αυτό θα σήμαινε ότι η Ευρώπη θα γινόταν ένα παγωμένο σύστημα, κάτι που δεν θέλουμε».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Γερμανία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Γερμανία
Το ευρώ των ισχυρών...
Ιταλία - Ισπανία - Ρουμανία
Η λιτότητα... χτυπάει παντού
Γαλλία
Σήμερα «νεκρώνει» η Γαλλία
Βρετανία
Με 225 πυρηνικές κεφαλές η Βρετανία
Πολωνία
Αμερικανός Πάτριοτ(ης)
Τους πιλότους «δείχνει» η έρευνα για τη συντριβή
ΗΠΑ
«Κλείστε την καταραμένη τρύπα»
Τουρκία
Η Τουρκία φυλακίζει ανήλικους Κούρδους και δημάρχους...
Τζαμάικα
Ντούντους των φτωχών
Νότια και Βόρεια Κορέα
Ενώ ΗΠΑ και Κίνα κρατούν χαμηλούς τόνους, Νότια και Βόρεια Κορέα «οπλίζουν»
Άλλες ειδήσεις
Ελιγμοί Κομισιόν για τα προσωπικά δεδομένα πολιτών που ζητούν οι ΗΠΑ