Έντυπη Έκδοση

Η λιτότητα... χτυπάει παντού

Ηρέμησε χθες η ιταλική χρηματαγορά, μόλις η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε τα μέτρα λιτότητας με στόχο την εξοικονόμηση 24 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη σταθεροποίηση των δημοσιονομικών της χώρας.

Ωστόσο, το σχέδιο καταδίκασε ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι, ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, που έκανε λόγο για περικοπές «χωρίς διάκριση», οι οποίες «δεν αντιμετωπίζουν κανένα από τα δομικά προβλήματα της Ιταλίας». Ταυτόχρονα, ο Γουλιέλμο Επιφάνι, ηγέτης του μεγαλύτερου ιταλικού συνδικάτου CGIL, δήλωσε επίσης ότι τα μέτρα είναι άδικα, τονίζοντας πως «οι μεγαλύτερες θυσίες θα γίνουν από τους εργαζομένους». Δεν απέκλεισε μάλιστα απεργιακές κινητοποιήσεις, αν και άλλα συνδικάτα εμφανίστηκαν να τάσσονται υπέρ των μέτρων λιτότητας.

Στην Ισπανία, μετά τη δυσαρέσκεια που προκάλεσε το πρόγραμμα λιτότητας που ανακοινώθηκε πρόσφατα και πλήττει σαφώς μισθωτούς και συνταξιούχους, ο πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο ανακοίνωσε χθες ότι θα προτείνει σύντομα ένα νέο φόρο για τους οικονομικά ισχυρότερους. Τα συνδικάτα απειλούν, ωστόσο, με γενική απεργία.

Εικοσιτετράωρη απεργία στις αρχές Ιουνίου ετοιμάζουν τα συνδικάτα και στη Ρουμανία, αντιδρώντας στα αυστηρά μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Το δημόσιο χρέος της Ρουμανίας πενταπλασιάστηκε τον Απρίλιο του 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009. «Σκοπεύουμε να συγκεντρώσουμε ένα εκατομμύριο διαδηλωτές κατά τη διάρκεια γενικής απεργίας, τη μέρα που το Κοινοβούλιο θα συζητήσει τα μέτρα που στηρίζει το ΔΝΤ», δήλωσε ο Μάριους Πέτκου, επικεφαλής ενός από τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα της Ρουμανίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Ιταλία
Ισπανία
Ρουμανία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Γερμανία
Το ευρώ των ισχυρών...
Ιταλία - Ισπανία - Ρουμανία
Η λιτότητα... χτυπάει παντού
Γαλλία
Σήμερα «νεκρώνει» η Γαλλία
Βρετανία
Με 225 πυρηνικές κεφαλές η Βρετανία
Πολωνία
Αμερικανός Πάτριοτ(ης)
Τους πιλότους «δείχνει» η έρευνα για τη συντριβή
ΗΠΑ
«Κλείστε την καταραμένη τρύπα»
Τουρκία
Η Τουρκία φυλακίζει ανήλικους Κούρδους και δημάρχους...
Τζαμάικα
Ντούντους των φτωχών
Νότια και Βόρεια Κορέα
Ενώ ΗΠΑ και Κίνα κρατούν χαμηλούς τόνους, Νότια και Βόρεια Κορέα «οπλίζουν»
Άλλες ειδήσεις
Ελιγμοί Κομισιόν για τα προσωπικά δεδομένα πολιτών που ζητούν οι ΗΠΑ