Έντυπη Έκδοση

Σήμερα «νεκρώνει» η Γαλλία

Οι κινητοποιήσεις που οργανώνονται σήμερα στη Γαλλία κατά του σχεδίου μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος θα αποτελέσουν σφυγμομέτρηση για τα συνδικάτα που καλούν τους Γάλλους σε μαζική συμμετοχή σε απεργίες και διαδηλώσεις.

Τα συνδικάτα εκτιμούν ότι είναι δυνατόν να κάμψουν την κυβέρνηση. Σύμφωνα με τη Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων (CGT), 173 διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις προβλέπονται σε όλη τη Γαλλία και χιλιάδες απεργίες στον Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Στην «πρώτη γραμμή» της παρισινής διαδήλωσης θα βρίσκεται επιτροπή από Ελληνες συνδικαλιστές που συμμετέχουν για να εκδηλώσουν τη συμπαράστασή τους.

Παραμονή της εθνικής απεργίας, ο υπουργός Εργασίας Ερίκ Βερθ επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει το όριο ηλικίας των 60 ετών για συνταξιοδότηση. Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος UMP τονίζουν «δεν είναι δυνατόν η Γαλλία να εξακολουθεί να είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που διατηρεί τόσο χαμηλό το όριο συνταξιοδότησης».

Η πλειονότητα των Γάλλων είναι υπέρ της διατήρησης του ορίου συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια. Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του Ινστιτούτου BVA, 57% των Γάλλων δηλώνουν ότι δεν πρέπει να τεθούν υπό αμφισβήτηση τα κεκτημένα δικαιώματα της πρώτης περιόδου της θητείας του Φρανσουά Μιτεράν. Αλλά ο πρόεδρος Σαρκοζί θέτει υπό αμφισβήτηση αυτήν την «κληρονομιά». Σε συγκέντρωση μάλιστα μελών του κυβερνώντος κόμματος δήλωσε ότι «θα είχαμε λιγότερα προβλήματα αν ο Φρανσουά Μιτεράν δεν έπαιρνε αυτό το μέτρο».

Ο διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, διατύπωσε την άποψη ότι δεν μπορεί να διατηρείται ένα τέτοιο «ταμπού» συνταξιοδότησης στα εξήντα χρόνια, «αφού η ζωή παρατείνεται μέχρι την ηλικία 100 ετών». Με τη δήλωσή του αυτή εξέφρασε αντίθεση προς τη γραμμή του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο εμμένει στο όριο των 60 ετών για συνταξιοδότηση. Η σοσιαλίστρια ηγέτις Μαρτίν Ομπρί προειδοποίησε ότι αν επανέλθει το κόμμα της Αριστεράς στην εξουσία, στις προεδρικές εκλογές του 2010, θα αποκαταστήσει το όριο των 60 ετών για συνταξιοδότηση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γαλλία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Γερμανία
Το ευρώ των ισχυρών...
Ιταλία - Ισπανία - Ρουμανία
Η λιτότητα... χτυπάει παντού
Γαλλία
Σήμερα «νεκρώνει» η Γαλλία
Βρετανία
Με 225 πυρηνικές κεφαλές η Βρετανία
Πολωνία
Αμερικανός Πάτριοτ(ης)
Τους πιλότους «δείχνει» η έρευνα για τη συντριβή
ΗΠΑ
«Κλείστε την καταραμένη τρύπα»
Τουρκία
Η Τουρκία φυλακίζει ανήλικους Κούρδους και δημάρχους...
Τζαμάικα
Ντούντους των φτωχών
Νότια και Βόρεια Κορέα
Ενώ ΗΠΑ και Κίνα κρατούν χαμηλούς τόνους, Νότια και Βόρεια Κορέα «οπλίζουν»
Άλλες ειδήσεις
Ελιγμοί Κομισιόν για τα προσωπικά δεδομένα πολιτών που ζητούν οι ΗΠΑ