Έντυπη Έκδοση

ΠΟΛΩΝΙΑ Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ

Αμερικανός Πάτριοτ(ης)

Εντονα αντέδρασε η Ρωσία στην εγκατάσταση αμερικανικών πυραύλων Πάτριοτ στην Πολωνία, αλλά απέφυγε να ξεκαθαρίσει αν θα υπάρξουν αντίποινα για την κίνηση αυτή που τόσο την ενοχλεί.

«Εχουμε επανειλημμένως αναφέρει ότι δεν κατανοούμε τη λογική και την έννοια της συνεργασίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Πολωνία σε αυτόν τον τομέα. Παρατηρούμε με λύπη μας ότι τα ερωτήματά μας προς την πολωνική και την αμερικανική πλευρά έχουν παραμείνει αναπάντητα, όπως και τα επιχειρήματά μας υπέρ της προσωρινής μετακίνησης της συστοιχίας των πυραύλων όσο πιο μακριά γίνεται από τα ρωσικά σύνορα», ανέφερε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Πολωνός υπουργός Αμυνας δήλωσε, κατά την τελετή που οργανώθηκε στη βάση του Μόραγκ, όπου θα εγκατασταθεί η συστοιχία, ότι «η ανάπτυξη του συστήματος Πάτριοτ» στη χώρα του είναι «σημαντικό βήμα στην ενίσχυση της ασφάλειάς μας και της ανάπτυξης της στρατηγικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ».

Η πρώτη συστοιχία Πάτριοτ που έφτασε στην Πολωνία συνοδεύεται από 150 στρατιώτες. Οι πύραυλοι δεν είναι οπλισμένοι. Θα μείνουν για 30 ημέρες, ώστε να εκπαιδευτούν Πολωνοί χειριστές και θα αποσυρθούν. Θα επιστρέψουν έπειτα από τρεις μήνες και κάποιοι θα είναι οπλισμένοι. Αυτό θα γίνει τέσσερις φορές σε ένα χρόνο.

Η Ρωσία βασίζεται κυρίως στους στρατηγικούς πυρηνικούς της πυραύλους, κυρίως γιατί οι συμβατικές της δυνάμεις δεν είναι τόσο σύγχρονες. Ετσι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στην ανάπτυξη ενός αντιπυραυλικού συστήματος, όπως οι Πάτριοτ, τόσο κοντά της, στο ρωσικό θύλακο του Καλίνιγκραντ, σχολιάζει το πρακτορείο Ρόιτερ. «Τέτοια στρατιωτική δραστηριότητα δεν βοηθά στην ενίσχυση της αμοιβαίας μας ασφάλειας, στην ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης και στην προβλεψιμότητα στην περιοχή», δήλωσε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Πυρηνικά
Πολωνία
Σχετικά θέματα: Πολωνία
Τους πιλότους «δείχνει» η έρευνα για τη συντριβή
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Γερμανία
Το ευρώ των ισχυρών...
Ιταλία - Ισπανία - Ρουμανία
Η λιτότητα... χτυπάει παντού
Γαλλία
Σήμερα «νεκρώνει» η Γαλλία
Βρετανία
Με 225 πυρηνικές κεφαλές η Βρετανία
Πολωνία
Αμερικανός Πάτριοτ(ης)
Τους πιλότους «δείχνει» η έρευνα για τη συντριβή
ΗΠΑ
«Κλείστε την καταραμένη τρύπα»
Τουρκία
Η Τουρκία φυλακίζει ανήλικους Κούρδους και δημάρχους...
Τζαμάικα
Ντούντους των φτωχών
Νότια και Βόρεια Κορέα
Ενώ ΗΠΑ και Κίνα κρατούν χαμηλούς τόνους, Νότια και Βόρεια Κορέα «οπλίζουν»
Άλλες ειδήσεις
Ελιγμοί Κομισιόν για τα προσωπικά δεδομένα πολιτών που ζητούν οι ΗΠΑ