Έντυπη Έκδοση

ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΟΜΠΑΜΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΔΙΑΡΡΟΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΒΡ

«Κλείστε την καταραμένη τρύπα»

«Κλείστε αυτή την καταραμένη τρύπα», φέρεται να είπε κάποια στιγμή προς αξιωματούχους του Λευκού Οίκου ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, οργισμένος από τη συνεχιζόμενη επί μήνα διαρροή ακατέργαστου πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού και την ανικανότητα της ΒΡ, που αποκαλύπτεται από καταθέσεις μαρτύρων ότι δεν χρησιμοποίησε τη σωστή διαδικασία για να αποτρέψει την έκρηξη στην εξέδρα άντλησης.

Χθες βραδυ, η ΒΡ έδωσε το πράσινο φως στα συνεργεία της για να προχωρήσουν στην αμφιβόλου αποτελεσματικότητας πειραματική επιχείρηση «Top Kill». Η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία, στην οποία ανήκε η εξέδρα άντλησης Deep Horizon, που βυθίστηκε στις 20 Απριλίου και στοίχισε τη ζωή σε 11 άτομα, αποφάσισε να εφαρμόσει σε βάθος 1.600 μέτρων τη μέθοδο «Top κill» (μια μίξη λάσπης, τσιμέντου και άλλων υλικών που έχει δοκιμαστεί μόνο στη Μέση Ανατολή σε γεωτρήσεις στη στεριά) για να περιορίσει την ανεξέλεγκτη διαρροή.

Υστερα από πιέσεις που δέχτηκε από την αμερικανική κυβέρνηση, η ΒΡ επέτρεψε να μεταδώσει ζωντανά τη 48ωρη επιχείρηση, την ίδια στιγμή που οι επικεφαλής των συνεργείων της εκτιμούν ότι έχει 60-70% πιθανότητες επιτυχίας. Σε περίπτωση που αποτύχει και αυτή η προσπάθεια της ΒΡ, η αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται να αναλάβει τα ηνία της επιχείρησης.

Μάρτυρας «καίει» την ΒΡ

Και ενώ στον Κόλπο του Μεξικού όλοι αναμένουν με αγωνία την έκβαση του εγχειρήματος, ο Τρόιτ Κρόφορντ, που εργαζόταν στην εξέδρα άντλησης, κατέθεσε στους ανακριτές της Ακτοφυλακής ότι «άκουσε τους υπεύθυνους της πλατφόρμας να παραπονιούνται ότι η ΒΡ αποφάσισε να "γεμίσει" τη γεώτρηση με θαλασσινό νερό αντί να τοποθετήσει λάσπη και να τη σφαγίσει με τσιμέντο». Επίσης, οι βουλευτές Χένρι Γουάξμαν και Μπαρτ Στιούπακ, που ερευνούν τα αίτια της ανυπολόγιστης οικολογικής καταστροφής, ανέφεραν στη Βουλή των Αντιπροσώπων ότι υπάρχουν καταγγελίες εργατών που ανέφεραν ότι υπήρξαν τρεις ανησυχητικές ενδείξεις αναφορικά με τη ροή του αντλούμενου καυσίμου 51 λεπτά πριν από το πολύνεκρο δυστύχημα. Δεκάδες εργάτες περιγράφουν ότι ώρες πριν από την έκρηξη είχαν εντοπιστεί πολλά προβλήματα, όπως απροσδόκητες αυξήσεις της πίεσης, διαρροές υγρών και προβλήματα στο σκυρόδεμα που προστάτευε το κοίτασμα πετρελαίου.

Στην έκθεσή τους οι δύο βουλευτές καταγράφουν τη ροή των γεγονότων αναφέροντας ότι πριν από την έκρηξη «άρχισε να βγαίνει από το πηγάδι περισσότερο υγρό απ' όσο διοχετευόταν σε αυτό». Ακριβώς 41 λεπτά πριν από την έκρηξη, παρ' ότι κάθε εργασία είχε σταματήσει για να γίνει έλεγχος, η ροή υγρών από το κοίτασμα «συνεχιζόταν, αντί να σταματήσει, και η πίεση του σωλήνα άντλησης αυξήθηκε απροσδόκητα», ενώ μόλις 18 λεπτά πριν η εξέδρα τιναχθεί στον αέρα, «παρατηρήθηκαν αφύσικες πιέσεις και έξοδος λάσπης και η άντληση σταμάτησε απότομα».

Ο Μπαράκ Ομπάμα προγραμματίζεται να επισκεφθεί την Παρασκευή για δεύτερη φορά τον Κόλπο του Μεξικού, με σκοπό να ανακοινώσει αυστηρότερους όρους για την άντληση πετρελαίου από υποθαλάσσια κοιτάσματα. *

Οι μπρούντζινες κάσκες είναι προς τιμήν των 11 εργατών που έχασαν τη ζωή τους όταν βυθίστηκε η εξέδρα άντλησης του πετρελαίου. Τώρα, μάρτυρες αποκαλύπτουν ότι η ΒΡ δεν χρησιμοποίησε τη σωστή διαδικασία για να αποτρέψει την έκρηξη... (φωτ. Reuters) Οι μπρούντζινες κάσκες είναι προς τιμήν των 11 εργατών που έχασαν τη ζωή τους όταν βυθίστηκε η εξέδρα άντλησης του πετρελαίου. Τώρα, μάρτυρες αποκαλύπτουν ότι η ΒΡ δεν χρησιμοποίησε τη σωστή διαδικασία για να αποτρέψει την έκρηξη... (φωτ. Reuters)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Περιβάλλον & οικολογία
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Γερμανία
Το ευρώ των ισχυρών...
Ιταλία - Ισπανία - Ρουμανία
Η λιτότητα... χτυπάει παντού
Γαλλία
Σήμερα «νεκρώνει» η Γαλλία
Βρετανία
Με 225 πυρηνικές κεφαλές η Βρετανία
Πολωνία
Αμερικανός Πάτριοτ(ης)
Τους πιλότους «δείχνει» η έρευνα για τη συντριβή
ΗΠΑ
«Κλείστε την καταραμένη τρύπα»
Τουρκία
Η Τουρκία φυλακίζει ανήλικους Κούρδους και δημάρχους...
Τζαμάικα
Ντούντους των φτωχών
Νότια και Βόρεια Κορέα
Ενώ ΗΠΑ και Κίνα κρατούν χαμηλούς τόνους, Νότια και Βόρεια Κορέα «οπλίζουν»
Άλλες ειδήσεις
Ελιγμοί Κομισιόν για τα προσωπικά δεδομένα πολιτών που ζητούν οι ΗΠΑ