Έντυπη Έκδοση

Ελιγμοί Κομισιόν για τα προσωπικά δεδομένα πολιτών που ζητούν οι ΗΠΑ

Σε μια σειρά από ευχολόγια και υποσχέσεις επιδόθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να πείσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αποδεχθεί μια συμφωνία-ομπρέλα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων μεταξύ της Ε.Ε. και των ΗΠΑ.

Μεταξύ των δύο κοινοτικών οργάνων έχουν προκύψει διαφωνίες στη διαπραγμάτευση με τους Αμερικανούς συμφωνιών ανταλλαγής πληροφοριών, τόσο όσον αφορά το πρόγραμμα παρακολούθησης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (Swift), που απορρίφθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο στις αρχές του έτους, όσο και τα μητρώα ονομάτων επιβατών αεροπορικών πτήσεων (PNR). Υπό την πίεση, λοιπόν, της Ουάσιγκτον, η Επιτροπή προσπαθεί να βρει ένα πεδίο συμβιβασμού με το Ευρωκοινοβούλιο και χθες ενέκρινε πρόταση που θα της δώσει την εντολή να διαπραγματευθεί με την αμερικανική πλευρά μια νέα συμφωνία για την προστασία προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ή του εγκλήματος. Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής:

* Η διαβίβαση ή η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων από τις αρχές της Ε.Ε. ή των ΗΠΑ θα επιτρέπεται μόνο για καθορισμένους, σαφείς και νόμιμους σκοπούς, στο πλαίσιο της καταπολέμησης του εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

* Κατοχυρώνεται το δικαίωμα των ατόμων να έχουν δικαστικά εκτελεστό δικαίωμα πρόσβασης στα προσωπικά τους δεδομένα.

* Κατοχυρώνεται το δικαίωμα των ατόμων να ζητούν τη διόρθωση ή τη διαγραφή των προσωπικών τους δεδομένων, εφόσον αυτά είναι εσφαλμένα.

* Κατοχυρώνεται το ατομικό δικαίωμα διοικητικής και δικαστικής προσφυγής, ανεξάρτητα από την εθνικότητα ή τον τόπο διαμονής.

Ουσιαστικά, όμως, πρόκειται για «επιθυμίες» της Επιτροπής, όπως αναγνώρισαν οι εκπρόσωποι των αρμοδίων επιτρόπων, Βιβιάν Ρέντινγκ (δικαιοσύνη, θεμελιώδη δικαιώματα) και Σεσίλια Μάλστρομ (εσωτερικές υποθέσεις). Η αμερικανική πλευρά δεν έχει δεσμευθεί σε τίποτε...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Ευρωπαϊκή Ένωση
Προσωπικά δεδομένα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Γερμανία
Το ευρώ των ισχυρών...
Ιταλία - Ισπανία - Ρουμανία
Η λιτότητα... χτυπάει παντού
Γαλλία
Σήμερα «νεκρώνει» η Γαλλία
Βρετανία
Με 225 πυρηνικές κεφαλές η Βρετανία
Πολωνία
Αμερικανός Πάτριοτ(ης)
Τους πιλότους «δείχνει» η έρευνα για τη συντριβή
ΗΠΑ
«Κλείστε την καταραμένη τρύπα»
Τουρκία
Η Τουρκία φυλακίζει ανήλικους Κούρδους και δημάρχους...
Τζαμάικα
Ντούντους των φτωχών
Νότια και Βόρεια Κορέα
Ενώ ΗΠΑ και Κίνα κρατούν χαμηλούς τόνους, Νότια και Βόρεια Κορέα «οπλίζουν»
Άλλες ειδήσεις
Ελιγμοί Κομισιόν για τα προσωπικά δεδομένα πολιτών που ζητούν οι ΗΠΑ