Έντυπη Έκδοση

ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Νέα πρόκληση από Ανθιμο

Νέα προκλητική συμπεριφορά του μητροπολίτη Ανθιμου για να σταματήσει το μετρό Θεσσαλονίκης. Κάλεσε την αστυνομία για να συλλάβει τον υπεύθυνο του εργοταξίου του μετρό στο «Παπάφειο», χθες, πρώτη μέρα έναρξης των εργασιών, που καθυστερούν επί 32 μήνες.

Προηγήθηκε, στα μέσα του προηγούμενου μήνα, κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, με την ιδιότητά ου ως προέδρου του «Παπάφειου». Με την αίτηση ο κ. Ανθιμος ζητούσε να μη γίνει ο σταθμός του μετρό στο «Παπάφειο», παρά το ότι μέχρι πρόσφατα διαβεβαίωνε τόσο το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων όσο και την κατασκευάστρια κοινοπραξία ότι θα βοηθήσει στη γρήγορη απεμπλοκή των γραφειοκρατικών διαδικασιών και την απόδοση του χώρου για την εγκατάσταση του εργοταξίου.

Προχθές αποδόθηκε από το υπουργείο Υγείας στην «Αττικό Μετρό» ο χώρος των 900 τ.μ., όπου θα κατασκευαστεί ο σταθμός. Χθες μπήκε η κοινοπραξία για να ξεκινήσουν οι εργασίες δημιουργίας του εργοταξίου. Οι εργασίες όμως σταμάτησαν επανειλημμένως, καθώς ο διοίκηση του «Παπάφειου» κάλεσε την αστυνομία.

Ο υπεύθυνος του εργοταξίου οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα, όπου πήγαν και οι νομικοί σύμβουλοι της «Αττικό Μετρό» και της 4ης ΥΠΕ του υπουργείου Υγείας και κατέθεσαν όλα τα έγγραφα σύμφωνα με τα οποία ο χώρος ανήκει στο υπουργείο Υγείας και τον παραδίδει στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, για να κατασκευαστεί ο σταθμός του μετρό.

Ο υπεύθυνος του εργοταξίου αφέθηκε ελεύθερος, αλλά και πάλι ακολούθησαν νέες καταγγελίες από πλευράς του «Παπάφειου» για κοπή δέντρων, με αποτέλεσμα ο εργοταξιάρχης να οδηγηθεί άλλες δύο φορές στο αστυνομικό τμήμα, για να αφεθεί και πάλι ελεύθερος. Νωρίτερα, οι υπεύθυνοι του «Παπάφειου» έκλεισαν την κεντρική πύλη του ιδρύματος, σε μια προσπάθεια να μην επιτρέψουν την είσοδο σε εργάτες και μηχανήματα και να εμποδίσουν τις εργασίες.

«Από τη στιγμή που ο χώρος ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο, εμείς ως "Αττικό Μετρό" είμαστε ελεύθεροι, αλλά και υποχρεωμένοι να τον καταλάβουμε για να ξεκινήσουμε τις εργασίες κατασκευής του σταθμού», τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της «Αττικό Μετρό Α.Ε.», Χρήστος Τσίτουρας. Οπως υπογραμμίζει, «αυτή τη στιγμή το έργο, έπειτα από 32 μήνες καθυστέρησης στο συγκεκριμένο σημείο, βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Δεν υπάρχει περιθώριο άλλης καθυστέρησης. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η όποια καθυστέρηση αποβαίνει εις βάρος του έργου και της πόλης».

Αξίζει να αναφερθεί ότι στον συγκεκριμένο χώρο υπήρχαν δύο σχολεία του «Παπάφειου» τα οποία μετακινήθηκαν και στεγάζονται σε νέα κτίρια στην Τούμπα, με έξοδα της «Αττικό Μετρό Α.Ε.», ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες δημιουργίας του σταθμού. Οι εργασίες που ξεκίνησαν χθες έχουν στόχο να προλάβουν τους δύο μετροπόντικες που βρίσκονται ακόμη στα πανεπιστήμια. Αν οι μετροπόντικες ξεκινήσουν πριν γίνει ο σταθμός, τότε το κόστος θα εκτοξευτεί για άλλη μία φορά.

Στο συγκεκριμένο σημείο πρέπει να γίνει άμεσα η ισοπέδωση του χώρου, να σκαφτούν τα σημεία όπου θα μπουν οι διαφραγματικοί τοίχοι του σταθμού, να γίνει η μετακίνηση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, ώστε να ετοιμαστεί ο χώρος να υποδεχτεί τους μετροπόντικες. Ο συγκεκριμένος σταθμός υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετήσει περίπου 35.000 κατοίκους της περιοχής και θα αυξήσει την τιμή των ιδιοκτησιών, μεταξύ των οποίων και αυτής του ίδιου του «Παπάφειου». Οι εργασίες κατασκευής του σταθμού υπολογίζεται ότι θα διαρκέσουν δύο χρόνια, ενώ αμέσως μετά, ο χώρος θα αποδοθεί και πάλι για χρήση στο «Παπάφειο», που παρ' όλα αυτά αρνείται να τον διαθέσει. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εκκλησιαστικά & θρησκευτικά θέματα
Συγκοινωνίες-Μεταφορές
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Μετρό Θεσσαλονίκης
Νέα πρόκληση από Ανθιμο
Διεθνής Αμνηστία
Υπερδυνάμεις- λαιμητόμοι δικαιωμάτων
Εκπαίδευση
Πανελλαδικές: τα «βρήκαν σκούρα» σε Αρχαία, Φυσική
«Νέο σχολείο με την τσάντα στο... σπίτι»
Σε δεύτερο γύρο οι πρυτανικές στο ΑΠΘ
«Χτίζουν σχολεία με υπερβάσεις ώς 181%»
Μήνυση για κατάχρηση εξουσίας
«Με χτυπούσαν όλοι μαζί, διοικητής και αστυνομικοί»
Συγκέντρωση αλληλεγγύης
Οργή στα Χανιά για τη μολότοφ σε μετανάστες
Περιβάλλον
Ζητούν χώρο ...ζωτικό
«Οχι πυρηνικά στη γειτονιά μας»
Μέτωπο επιστημόνων
«Μας οδηγούν στη ζούγκλα»
Απεργία ΠΝΟ
Απεργιακή «άγκυρα» για το καμποτάζ
Διόδια
«Αυθαίρετα τα διόδια σε Μαλακάσα, Αφίδνες»
Απελευθέρωση μεταφορών
Ιδιοκτήτες φορτηγών: Ως εδώ ή χειρόφρενο
Άλλες ειδήσεις
Φονικό μεροκάματο στην ΕΥΑΘ
Σκοτεινός πνιγμός στη Μανωλάδα
Τέλος η σύνταξη από το Δημόσιο σε άγαμους γιους
Την κοπάνησε μετά το τροχαίο ο αστυνομικός που τα 'χε κοπανήσει
Βροχή βατράχων στην Εγνατία - τρία τροχαία
Ζημίες 25,6 εκατ. η Aegean