Έντυπη Έκδοση

ΟΣΚ ΚΑΤΑ ΔΗΜΩΝ

«Χτίζουν σχολεία με υπερβάσεις ώς 181%»

Ευθείες βολές κατά των δήμων για υπερβάσεις στους προϋπολογισμούς των σχολικών κτιριών, που φθάνει έως και 181%, εξαπέλυσαν οι εργαζόμενοι στον ΟΣΚ, για να τεκμηριώσουν το αίτημά τους να διατηρηθεί το σημερινό καθεστώς και να μην περάσουν στην αρμοδιότητα των δήμων, όπως διεκδικεί η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ) στο πλαίσιο του «Καλλικράτη».

Εδωσαν στοιχεία για 74 συμβάσεις κατασκευής σχολικών κτιρίων, συνολικού ύψους 92,5 εκατ. ευρώ, που έχουν υπογράψει δήμοι της Αττικής από το 2006. Προκύπτει ότι, με βάση τους πόρους που έχει διαθέσει η Αυτοδιοίκηση, κατασκευάστηκαν 5 σχολεία, ενώ με τις διαδικασίες του ΟΣΚ θα μπορούσαν χρηματοδοτηθούν άλλα δύο.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, οι ομιλητές εξέφρασαν τη διαφωνία τους και για τη μεταφορά του ΟΣΚ στο υπουργείο Υποδομών, καθώς και με την προωθούμενη ενοποίησή τους σε μια ενιαία κατασκευαστική εταιρεία με τους φορείς που ασχολούνται με τα νοσοκομεία (ΔΕΠΑΝΟΜ) και τα σωφρονιστικά καταστήματα («Θέμις» Κατασκευαστική). «Θα περιμένουμε ώς την Παρασκευή και αν δεν οριστεί συνάντηση με τους υπουργούς Παιδείας και Υποδομών, θα ξεκινήσουμε στάσεις εργασίας», τόνισε ο πρόεδρος των εργαζομένων Μ. Δανδουλάκης. Η «Ε» επικοινώνησε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υποδομών Γ. Οικονομίδη, ο οποίος διευκρίνισε ότι πρόκειται να εκπονηθεί μελέτη για να εκτιμηθούν τα οφέλη και τα μειονεκτήματα του εγχειρήματος, με αποτέλεσμα οι αποφάσεις να καθυστερήσουν τουλάχιστον για ένα χρόνο. Η τοποθέτηση αυτή δείχνει ότι το θέμα επενεξετάζεται, καθώς π.χ. ο ΟΣΚ έχει την ευθύνη και άλλων τομέων που αφορούν την παιδεία, όπως προμήθεια υπολογιστών, θρανίων και συστημάτων μετάδοσης θεμάτων στις εξετάσεις, δημιουργία βιβλιοθηκών κ.λπ.

Ο κ. Δανδουλάκης υπεραμύνθηκε του δημόσιου χαρακτήρα του ΟΣΚ και αποκάλυψε ότι το 2006 εξαγγέλθηκε ένα πρόγραμμα κατασκευής 25 σχολικών κτιρίων μέσω συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και ώς τώρα δεν έχει ξεκινήσει ούτε ένα! Στο ίδιο διάστημα, το δυναμικό του Οργανισμού εκπόνησε 210 προμελέτες και 163 μελέτες εφαρμογής, που αν είχαν ανατεθεί σε ιδιωτικά γραφεία θα κόστιζαν στο Δημόσιο 25% περισσότερο.

Ο Γ. Στάθης, μέλος του Δ.Σ. των εργαζομένων, παρουσίασε στοιχεία της διεύθυνσης κατασκευών στην οποία είναι επικεφαλής, σημειώνοντας ότι σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη 106 έργα. Από αυτά τα 41 βρίσκονται στην Αττική και τα υπόλοιπα στην περιφέρεια, παρόλο που δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα του ΟΣΚ. «Η μέση έκπτωση στους διαγωνισμούς του Οργανισμού είναι 42,3% και το 80% των κατασκευών ολοκληρώνεται μέσα στο πλαίσιο του διαγωνισμού», τόνισε και πρόσθεσε ότι στα έργα που δημοπρατούν οι δήμοι, οι εκπτώσεις που επιτυγχάνονται είναι μόλις 12,4% και οι υπερβάσεις του κόστους αποτελούν κανόνα.

Σήμερα στον ΟΣΚ εργάζονται 448 άτομα, από τα οποία τα 225 με συμβάσεις που λήγουν τον Δεκέμβριο του 2011. Στη συντριπτική τους πλειονότητα, 269 άτομα, είναι τεχνικοί. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εκπαίδευση
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Σχετικά θέματα: Εκπαίδευση
Πανελλαδικές: τα «βρήκαν σκούρα» σε Αρχαία, Φυσική
«Νέο σχολείο με την τσάντα στο... σπίτι»
Σε δεύτερο γύρο οι πρυτανικές στο ΑΠΘ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Μετρό Θεσσαλονίκης
Νέα πρόκληση από Ανθιμο
Διεθνής Αμνηστία
Υπερδυνάμεις- λαιμητόμοι δικαιωμάτων
Εκπαίδευση
Πανελλαδικές: τα «βρήκαν σκούρα» σε Αρχαία, Φυσική
«Νέο σχολείο με την τσάντα στο... σπίτι»
Σε δεύτερο γύρο οι πρυτανικές στο ΑΠΘ
«Χτίζουν σχολεία με υπερβάσεις ώς 181%»
Μήνυση για κατάχρηση εξουσίας
«Με χτυπούσαν όλοι μαζί, διοικητής και αστυνομικοί»
Συγκέντρωση αλληλεγγύης
Οργή στα Χανιά για τη μολότοφ σε μετανάστες
Περιβάλλον
Ζητούν χώρο ...ζωτικό
«Οχι πυρηνικά στη γειτονιά μας»
Μέτωπο επιστημόνων
«Μας οδηγούν στη ζούγκλα»
Απεργία ΠΝΟ
Απεργιακή «άγκυρα» για το καμποτάζ
Διόδια
«Αυθαίρετα τα διόδια σε Μαλακάσα, Αφίδνες»
Απελευθέρωση μεταφορών
Ιδιοκτήτες φορτηγών: Ως εδώ ή χειρόφρενο
Άλλες ειδήσεις
Φονικό μεροκάματο στην ΕΥΑΘ
Σκοτεινός πνιγμός στη Μανωλάδα
Τέλος η σύνταξη από το Δημόσιο σε άγαμους γιους
Την κοπάνησε μετά το τροχαίο ο αστυνομικός που τα 'χε κοπανήσει
Βροχή βατράχων στην Εγνατία - τρία τροχαία
Ζημίες 25,6 εκατ. η Aegean