Έντυπη Έκδοση

2.000 sms και 160 συγγραφείς για ένα έργο

Οι ακροατές ενός ραδιοφωνικού σταθμού βγήκαν από το καβούκι τους, ένωσαν τις ατομικότητές τους και έφτιαξαν ένα θεατρικό έργο, γραμμένο από 160 συγγραφείς και 2.000 sms. Παρουσιάζεται από το ΚΘΒΕ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου, από σήμερα και ώς τις 29 Μαΐου, στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών, στο πλαίσιο του νεανικού φεστιβάλ «Χώρος Δράσης».

Οκτώ νέοι ηθοποιοί, ανάμεσά τους και ο σκηνοθέτης Γιάννης Παρασκευόπουλος, υποδύονται οκτώ χαρακτήρες που οι ζωές τους μπλέκουν λόγω των sms Οκτώ νέοι ηθοποιοί, ανάμεσά τους και ο σκηνοθέτης Γιάννης Παρασκευόπουλος, υποδύονται οκτώ χαρακτήρες που οι ζωές τους μπλέκουν λόγω των sms Πρόκειται για το έργο με τίτλο: «Δεν αντέχω άλλο! Ερχονται συνέχεια...», το πρώτο θεατρικό, που γράφτηκε στα ερτζιανά μέσω sms, από τους ακροατές της καθημερινής εκπομπής του πολιτιστικού ραδιοφωνικού σταθμού της ΕΡΤ-3, «9,58 fm», «Κάτι Παίζει», που επιμελούνται και παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Ελένη Κουρτίδου και Θανάσης Γωγάδης.

Οπως λένε, η ιδέα προέρχεται από την απόπειρα της Βασιλικής Οπερας της Μ. Βρετανίας να προτρέψει το κοινό να γράψει μια όπερα μέσω του σάιτ κοινωνικής δικτύωσης «Twitter». «Είναι όμως η πρώτη φορά που ένα θεατρικό έργο γράφεται αποσπασματικά, στον αέρα μιας ραδιοφωνικής εκπομπής και μέσω sms», λένε οι δύο δημοσιογράφοι. «Θέλαμε επίσης να δώσουμε ένα νέο ρόλο στο ραδιόφωνο, να το αξιοποιήσουμε για να κάνουμε τους ακροατές πιο ενεργούς. Να μην παίζει απλώς το ραδιόφωνο σε μια γωνιά του σπιτιού τους, αλλά να συμμετέχουν ενεργά και οι ίδιοι».

Η εκπομπή είναι πολιτιστικού περιεχομένου και ασχολείται με το θέατρο έτσι κι αλλιώς. Το ίδιο και οι ακροατές της. Το εγχείρημα ξεκίνησε στις 17 Σεπτεμβρίου του 2009 και ολοκληρώθηκε στις 17 Μαρτίου του 2010. Η Ελένη Κουρτίδου, με σπουδές στον πολιτισμό και στη δραματική τέχνη στην Αγγλία, που τις συνεχίζει στη Θεατρολογία της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, ανέλαβε την επεξεργασία των sms και τα συγγραφή του τελικού κειμένου. Ο Θανάσης Γωγάδης ανέλαβε κυρίως τον ρόλο του εμψυχωτή των ακροατών, να τους παροτρύνει και να τους πείσει ότι μπορούν να κάνουν όλοι μαζί κάτι. «Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη. Προς το τέλος, μάλιστα, τα μηνύματα έφταναν με καταιγιστικό ρυθμό, ακόμη και πολλή ώρα πριν ξεκινήσει η εκπομπή. Εγινε εθισμός. Το ραδιόφωνο έγινε και πάλι πρωταγωνιστής στη ζωή των ακροατών», υπογραμμίζουν.

Οι δύο δημοσιογράφοι έχουν όμως ένα παράπονο. «Δεν συμμετείχαν άνθρωποι που έχουν σχέση με το θέατρο και τις τέχνες». Θα μπορούσε, πάντως, να εκληφθεί και ως θετικό. «Η αλήθεια είναι ότι έτσι το αποτέλεσμα είναι πιο αυθεντικό», παραδέχονται. «Οι ακροατές πίστεψαν ότι μπορούν να κάνουν κάτι συλλογικό, να εκτεθούν επώνυμα γράφοντας ατάκες για ένα θεατρικό έργο».

Οι ακροατές βρήκαν τον τίτλο, έφτιαξαν τους χαρακτήρες, το θέμα και την ιστορία του έργου. Υπάρχουν άμεσες αναφορές στη Θεσσαλονίκη, αλλά θα μπορούσε να είναι μια οποιαδήποτε πόλη. «Προέκυψε ένα έργο με γέλιο, χιούμορ, μουσική, τραγούδι, αλλά και συγκίνηση», τονίζουν η Ελένη Κουρτίδου και ο Θανάσης Γωγάδης. Ενα έργο με οκτώ καθημερινούς χαρακτήρες, οι ζωές των οποίων μπλέκονται αναπάντεχα και εξελίσσονται σύμφωνα με τις επιταγές των 2.000 sms.

Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιάννης Παρασκευόπουλος. «Είναι μια παράσταση σε εξέλιξη. Μια πιθανή εκδοχή του κειμένου. Σεβαστήκαμε τη θεατρική μορφή του, αλλά επενδύσαμε και στη λογική του αποσπασματικού λόγου των γραπτών μηνυμάτων», εξηγεί. Χαρακτηρίζει πολύ αισιόδοξο το γεγονός ότι ο κόσμος μπήκε με ενθουσιασμό σ' αυτό το συμμετοχικό παιχνίδι, βλέπει όμως και τις ανησυχίες των κατοίκων της πόλης. «Αυτό που βγαίνει από τα sms είναι ένας προβληματισμός, τόσο για την πόλη όσο και για την καθημερινότητα. Βγαίνουν οι φόβοι και οι ανάγκες του κόσμου που συμμετείχε. Ο φόβος για τον θάνατο, για τη θέση της τέχνης στην πόλη, για τη θέση του καλλιτέχνη στην πόλη, αλλά και η ανάγκη για επικοινωνία. Ακόμη και σε μια πόλη σαν τη Θεσσαλονίκη, που είναι μεν πιο ανθρώπινη, όλος ο κόσμος είναι "πνιγμένος" από τη δουλειά και τις υποχρεώσεις».

Για τον ίδιο και τους συντελεστές το έργο αποτελεί ένα σύμπαν ανοιχτό. «Ενα σύμπαν που μαζί του δοκιμάσαμε μια σχέση εμπιστοσύνης. Που μας έκανε να νιώσουμε ασφαλείς όταν επιχειρήσαμε να επενδύσουμε πάνω του το πιο βαθύ προσωπικό μας υλικό και να δημιουργήσουμε έτσι την προϋπόθεση και τη βάση της δουλειάς μας. Μας δημιούργησε την ανάγκη να αποκαλύψουμε τον εαυτό μας, όσα κι εμείς βιώνουμε κινούμενοι καθημερινά στους δρόμους αυτής της πόλης, με την ελπίδα ο αποσπασματικός λόγος του κειμένου, ο λόγος των sms, να παρασυρθεί από τη ροή μας», καταλήγει ο Γιάννης Παρασκευόπουλος.

Info: Παίζουν οι ηθοποιοί: Παναγιώτης Αργυριάδης, Βασίλειος Γαλάτης, Ελένη Θυμιοπούλου, Βάσια Μπακάκου, Παύλος Μυρόφτσαλης, Ιωάννα Παγιατάκη, Κρίστυ Παπαδοπούλου, Γιάννης Παρασκευόπουλος. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Θέατρο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Μουσική
Αν δεν σε έχουν αποδοκιμάσει δεν αξίζεις τίποτα
Συνέντευξη: Γκίλαντ Ατζμον
Θέλω το υπουργείο... τζαζ της Παλαιστίνης
Θέατρο
2.000 sms και 160 συγγραφείς για ένα έργο
Επίδαυρος
Ορχήστρα και πολύ τους πέφτει
Ακαδημία Αθηνών
Ενας αρχαιολόγος, γεν. γραμματέας της Ακαδημίας
Βυζαντινό μουσείο
Το Βυζαντινό έφτασε στο 1821
Κινηματογράφος
Il cinema delle donne
Νέες ταινίες
Θρίλερ και μέτριες κωμωδίες
Συνέντευξη: Χαβιέ Μπαρντέμ
Η ζωή είναι καταθλιπτική, γιατί να παίξω κωμωδία;
Τηλεόραση
Απεργίες στα ΜΜΕ την άλλη εβδομάδα
58 βραβεία!
Ψηφιακή ενημέρωση μέσω Αυτοδιοίκησης
«Καυτός» Ιούνιος για ΕΡΤ
«ΟΡΑ» και στην τηλεθέαση