Έντυπη Έκδοση

«Αυτασφάλιση» για τις τράπεζες

»Ειδικό Ταμείο Εξυγίανσης προωθεί ο Μπαρνιέ

Τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού δικτύου Εθνικών Ταμείων Εξυγίανσης Τραπεζών, που θα λειτουργούν με κοινούς κανόνες, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι οι μελλοντικές πτωχεύσεις τραπεζών δεν θα επιβαρύνουν τους φορολογούμενους ούτε θα αποσταθεροποιούν το χρηματοπιστωτικό σύστημα, πρότεινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι τράπεζες θα καταβάλλουν ειδική εισφορά για τη χρηματοδότηση αυτών των ταμείων, τα οποία δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη διάσωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά θα εξασφαλίζουν ότι η πτώχευση μιας τράπεζας θα αντιμετωπίζεται με συστηματικό τρόπο και δεν θα αποσταθεροποιεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Σε περίπτωση που διαπιστώνεται κίνδυνος πτώχευσης μιας τράπεζας, θα απαγορεύεται η διανομή μερισμάτων στους μετόχους και bonus στους επικεφαλής...

Παραφράζοντας το «ο ρυπαίνων πληρώνει» με το «οι τράπεζες να πληρώνουν για τις τράπεζες», ο αρμόδιος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου τις προτάσεις του για τα Ταμεία Εξυγίανσης Τραπεζών, οι οποίες θα συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (17 Ιουνίου) και στη συνέχεια θα υποβληθούν στη Σύνοδο Κορυφής του G20 στο Τορόντο, στις 26-27 Ιουνίου. «Είναι απαράδεκτο οι φορολογούμενοι να πρέπει να συνεχίσουν να επωμίζονται το επαχθές κόστος της διάσωσης του τραπεζικού τομέα», είπε ο Γάλλος επίτροπος, υπενθυμίζοντας ότι κατά την πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, οι εθνικές κυβερνήσεις υποχρεώθηκαν να χρησιμοποιήσουν για τη διάσωση των τραπεζών μέχρι και το 13% του ΑΕΠ υπό τη μορφή εγγυήσεων και δανείων.

Για να μην ξανασυμβεί

Απαιτούνται, λοιπόν, προσπάθειες για να εξασφαλιστεί ότι παρόμοιες καταστάσεις δεν θα ξανασυμβούν ποτέ. Κατά την Κομισιόν, η δημιουργία Ταμείων Εξυγίανσης Τραπεζών θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα και έτσι θα αποφευχθεί η ανάγκη προσφυγής σε κονδύλια που προέρχονται από τους φορολογούμενους. Πρέπει να καταστεί σαφές, αναφέρει η Κομισιόν, ότι «οι πρώτοι που οφείλουν να υποστούν τις συνέπειες της χρεοκοπίας μιας τράπεζας είναι οι μέτοχοι και οι ανασφάλιστοι πιστωτές, ότι τα Ταμεία Εξυγίανσης δεν αποτελούν ασφαλιστικό συμβόλαιο και ότι δεν θα χρησιμοποιούνται για τη διάσωση χρεοκοπημένων τραπεζών, αλλά μάλλον για να διευκολύνουν την ομαλή πτώχευση».

Τα Ταμεία Εξυγίανσης Τραπεζών θα πρέπει να συσταθούν για καθορισμένη χρονική περίοδο και τα τέλη που θα καταβάλλουν οι τράπεζες θα μπορούσαν να καθοριστούν με τρόπους που να παρέχουν κίνητρα για σωστή συμπεριφορά και άμβλυνση του κινδύνου. Ωστόσο, η Επιτροπή δεν έχει την πρόθεση στο παρόν στάδιο να δώσει επακριβείς λεπτομέρειες σχετικά με το πώς αναμένεται να λειτουργούν τα Ταμεία Εξυγίανσης Τραπεζών, ούτε σχετικά με το ενδεχόμενο μέγεθός τους.

Τον Οκτώβριο, η Κομισιόν θα παρουσιάσει λεπτομερείς προτάσεις σχετικά με τα ευρύτερα σχέδιά της για την ανάπτυξη νέου πλαισίου διαχείρισης κρίσεων και την προγραμματιζόμενη έγκριση νομοθετικών προτάσεων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Εφορία και φορολογική πολιτική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Το Μνημόνιο του ΔΝΤ
Και με 40 χρόνια, μειωμένη η σύνταξη μέχρι τα 65 μας
Φόλκερ προς ΓΣΕΕ
Η Γερμανία θυμάται «τα παλιά»
Φοροδιαφυγή
Ερχεται νέα παρτίδα φοροφυγάδων εξωτερικού
Δεν βιαζόμαστε για φορολογική τεχνογνωσία
ΟΟΣΑ
Οικονομολόγος του ΟΟΣΑ θεωρεί επωφελή την πτώση του ευρώ
ΟΟΣΑ: ψηλώνει τώρα τον πήχη ανάπτυξης - σνομπάρει την ανεργία
Ανάπτυξη -3,7% φέτος, ανεργία 14,3% του χρόνου
Ειδικό Ταμείο Εξυγίανσης
«Αυτασφάλιση» για τις τράπεζες
Κατσέλη-Παπακωνσταντίνου
Πληθωριστική σπόντα Λούκας για Παπακωνσταντίνου
Φαρμακοβιομήχανοι
Στο ΣτΕ κατά της οριζόντιας μείωσης τιμών 30%
Τράπεζες
Η Citibank προσφέρει 70% αποζημίωση για Lehman
ΕΕΤ καλύπτει ΤτΕ για τα ομόλογα Τ+3
-93% τα κέρδη της Εθνικής (21 εκατ.), +29% η Κύπρου
ΔΑΚΕ
Αναβολή συνεδρίου της ΔΑΚΕ για λόγους... εσωκομματικούς
Ελληνικά Πετρέλαια
Εκσυγχρονισμός ΕΛ.ΠΕ.
Άλλες ειδήσεις
5 σχολές για γεωργικές ειδικότητες
Περιπτερούχοι στον Σαχινίδη
Κτηματομεσίτες απόψυξης