Ελευθεροτυπία - 27/05/2010
Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 27 Μαΐου 2010
* «ΛΟΓΩ ΦΟΡΩΝ» ΤΟ 4,8%
Πληθωριστική σπόντα Λούκας για Παπακωνσταντίνου
Τα αυτονόητα εξηγούσε χθες στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη.
Οτι δηλαδή η αύξηση του πληθωρισμού κατά 4,8%, κατά κύριο λόγο, οφείλεται στην αύξηση των ειδικών φόρων οινοπνεύματος, τσιγάρων και καυσίμων. Ωστόσο, η αυτονόητη διαπίστωση αυτή φαίνεται ότι ενόχλησε τον αρμόδιο για τη φορολογία υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αν και, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, δεν υπήρξε άμεση αντίδρασή του στις εργασίες του οργάνου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η υπουργός, οι υψηλότερες αυξήσεις που καταγράφηκαν τον Απρίλιο, αφορούσαν προϊόντα και υπηρεσίες, οι τιμές των οποίων επηρεάζονται αμέσως από τους ειδικούς φόρους, είτε ορίζονται από το Δημόσιο. Ετσι, η αύξηση της τιμής της βενζίνης ήταν 50,5% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2009, στο πετρέλαιο θέρμανσης 39,5%, στα σιδηροδρομικά εισιτήρια 35,5%, στα τέλη κυκλοφορίας και στα διόδια 25,4% και στα ταξί 22,4%.
Αντίστοιχα τα προϊόντα με τις μεγαλύτερες μειώσεις τιμών ήταν τα νωπά λαχανικά με 10,3%, το γάλα με 10,2%, τα νωπά φρούτα με 7,5%, το γιαούρτι με 4,8% και ο οπτικοακουστικός εξοπλισμός με 2,9%. Παρά ταύτα, η υπουργός παραδέχτηκε ότι σε περίοδο κρίσης και μειωμένης ζήτησης, οι τιμές βασικών αγαθών θα έπρεπε να είναι ακόμη χαμηλότερες. Η υπουργός απέφυγε να μιλήσει για «καρτελοποίηση τομέων της αγοράς», καθώς προηγούμενες αναφορές, σύμφωνα με πληροφορίες, προκάλεσαν αντιδράσεις.
Οσο για τα μέτρα που προωθεί, σ' αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το παρατηρητήριο τιμών φαρμάκων, η αντικειμενικοποίηση των όρων για την πρόσβαση προϊόντων στο ράφι (Ιούλιος 2010), η διάταξη για διαφάνεια στις συναλλαγές προμηθευτών - λιανεμπόρων (Ιούνιος 2010), η κατάργηση των κλειστών επαγγελμάτων κ.λπ.
* Από τη Ν.Δ., ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις της υπουργού, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση στις προγραμματικές της δηλώσεις ισχυριζόταν ότι θα έριχνε τις τιμές των βασικών αγαθών κατά 10%. Σήμερα όμως ο τιμάριθμος πλησιάζει το 5%, ενώ πέρυσι ήταν 1%.