Έντυπη Έκδοση

* ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ

Στο ΣτΕ κατά της οριζόντιας μείωσης τιμών 30%

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων, με αίτημα την ακύρωση των αγορανομικών διατάξεων, με τις οποίες το υπουργείο επέβαλε «οριζόντια» μείωση 30% στις τιμές όλων των φαρμάκων.

Την προσφυγή θα ακολουθήσουν και αιτήσεις αναστολής κατά των παραπάνω αποφάσεων της κυβέρνησης, ενώ μεμονωμένες εταιρείες θα προσφύγουν δικαστικά κατά του Δημοσίου, για απώλεια εσόδων. Η δικαστική εμπλοκή αποτελεί το νέο επεισόδιο στο σίριαλ των φαρμάκων. Είναι δε αποτέλεσμα της αδυναμίας του υπουργείου Οικονομίας να εφαρμόσει τον νόμο του Μαρτίου του 2010, που το ίδιο πρότεινε και ο οποίος ορίζει ακριβώς τον τρόπο υπολογισμού της τιμής των φαρμάκων.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο απαντά στην επίθεση που δέχτηκε από τη Ν.Δ., υπερασπιζόμενη το προσωρινό μέτρο της αγορανομικής, που θα ισχύσει έως ότου εφαρμοστεί ο νόμος του Μαρτίου, τον προσεχή Σεπτέμβριο. Επίσης, κατηγορεί την προηγούμενη κυβέρνηση ότι εφάρμοζε πλημμελώς τον προηγούμενο νόμο. Αντί δηλαδή να τιμολογεί με βάση τις χαμηλότερες τιμές στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., στα περισσότερα φύλλα έρευνας τιμής φαρμάκων χρησιμοποιούνταν μέχρι 5 το πολύ χώρες, οι οποίες τύχαινε να είναι και οι ακριβότερες.

Πάντως η οριζόντια μείωση των τιμών οδήγησε σε ελλείψεις φαρμάκων, όπως ινσουλίνες. Ηδη προχθές σουηδική εταιρεία ανακοίνωσε ότι αποσύρει από την αγορά τα προϊόντα της, προκειμένου έτσι να μην υπάρχει τιμή στην ελληνική αγορά. Ο λόγος είναι ότι η πολύ χαμηλή τιμή των προϊόντων της στην Ελλάδα χρησιμοποιείται από άλλα κράτη που εφαρμόζουν το ίδιο σύστημα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η τιμή τους και σε έναν αριθμό άλλων κρατών. Οσο για την εξυπηρέτηση των ασθενών, θα διαθέτει τα φάρμακα μέσω του μη εμπορικού κυκλώματος του ΕΟΦ.

Από το ΣΦΕΕ, επιμένουν ότι πρέπει αμέσως να εφαρμοστεί το άρθρο 14 του νόμου 3840 του 2010, που ορίζει ότι η τιμή κάθε φάρμακου που εισάγεται ή παρασκευάζεται στην Ελλάδα προκύπτει από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών του στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)
Φαρμακοβιομηχανία και εμπόριο φαρμάκων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Το Μνημόνιο του ΔΝΤ
Και με 40 χρόνια, μειωμένη η σύνταξη μέχρι τα 65 μας
Φόλκερ προς ΓΣΕΕ
Η Γερμανία θυμάται «τα παλιά»
Φοροδιαφυγή
Ερχεται νέα παρτίδα φοροφυγάδων εξωτερικού
Δεν βιαζόμαστε για φορολογική τεχνογνωσία
ΟΟΣΑ
Οικονομολόγος του ΟΟΣΑ θεωρεί επωφελή την πτώση του ευρώ
ΟΟΣΑ: ψηλώνει τώρα τον πήχη ανάπτυξης - σνομπάρει την ανεργία
Ανάπτυξη -3,7% φέτος, ανεργία 14,3% του χρόνου
Ειδικό Ταμείο Εξυγίανσης
«Αυτασφάλιση» για τις τράπεζες
Κατσέλη-Παπακωνσταντίνου
Πληθωριστική σπόντα Λούκας για Παπακωνσταντίνου
Φαρμακοβιομήχανοι
Στο ΣτΕ κατά της οριζόντιας μείωσης τιμών 30%
Τράπεζες
Η Citibank προσφέρει 70% αποζημίωση για Lehman
ΕΕΤ καλύπτει ΤτΕ για τα ομόλογα Τ+3
-93% τα κέρδη της Εθνικής (21 εκατ.), +29% η Κύπρου
ΔΑΚΕ
Αναβολή συνεδρίου της ΔΑΚΕ για λόγους... εσωκομματικούς
Ελληνικά Πετρέλαια
Εκσυγχρονισμός ΕΛ.ΠΕ.
Άλλες ειδήσεις
5 σχολές για γεωργικές ειδικότητες
Περιπτερούχοι στον Σαχινίδη
Κτηματομεσίτες απόψυξης