Έντυπη Έκδοση

Αναβολή συνεδρίου της ΔΑΚΕ για λόγους... εσωκομματικούς

Προς αναβολή βαίνει το συνέδριο της ΔΑΚΕ με πρόσχημα το συλλαλητήριο της 5ης Ιουνίου, αν και η πραγματική αιτία είναι η σύγκρουση κορυφής και τα αδιέξοδα στη διαδοχή.

Μόνη εξέλιξη προβάλλει η παραίτηση του γραμματέα της ΓΣΕΕ, που ανήκει στη ΔΑΚΕ, και η αντικατάστασή του από τον Β. Μποζούλα (ΔΕΗ).

Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Κ. Πουπάκης είχε ανακοινώσει, μετά την εκλογή του, ότι θα παραιτηθεί από πρόεδρος της συνδικαλιστικής παράταξης στο τακτικό συνέδριο του προσεχούς μήνα. Ομως, η διαπάλη στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης μεταξύ υποστηρικτών του Αντ. Σαμαρά και Ντόρας Μπακογιάννη δημιούργησε τις αναγκαίες έριδες ώστε στη συνέχεια, και με προσωπικά χαρακτηριστικά, να αλληλοεξοντωθούν πολλά στελέχη και, τελικά, να περάσει η λίστα του προέδρου της ΔΑΚΕ στο συνέδριο τη ΓΣΕΕ πριν από δύο μήνες. Εξελέγησαν και οι 11 του κλίματος Πουπάκη, ενώ αποκλείστηκαν άλλοι που είχαν εκδηλώσει φιλοδοξίες διαδοχής (Αγαδάκος, Μπιρμπιλής). Ετσι, και λόγω αριθμητικής αδυναμίας των επιμέρους τάσεων, όλα μετατέθηκαν προς διευθέτηση στο συνέδριο της παράταξης, ενώ νέοι αποκλεισμοί σημειώθηκαν κατά το πρόσφατο συνέδριο του ΕΚΑ, όπου και πάλι η λίστα του προέδρου Πουπάκη φέρεται να επικράτησε.

Αλμα στην «επετηρίδα»

Να σημειωθεί ότι το καταστατικό της ΔΑΚΕ προβλέπει πως ο πρόεδρός της εκλέγεται μεταξύ των αιρετών μελών της διοίκησης της ΓΣΕΕ που απηχούν τις απόψεις της Ρηγίλλης. Αλλά, ουδείς από τα 11 στελέχη πληρούσε τα κριτήρια της Ρηγίλλης και της ανανέωσης για τη διαδοχή στην παράταξη και έτσι αναζητήθηκε λύση εκτός ΓΣΕΕ και ΕΚΑ. Ομως, αυτό το άλμα στην... επετηρίδα απαιτούσε την προσωπική εμπλοκή του προέδρου της Ν.Δ. Αντ. Σαμαρά. Μια ενασχόληση που μόνο πονοκέφαλο θα έφερνε στη Ρηγίλλης. Ετσι, επελέγη η αντικατάσταση του κ. Τσαλικάκη (ΟΣΕ) από τη θέση του γραμματέα της ΓΣΕΕ (σ.σ. αναμένεται να παραιτηθεί τις προσεχείς ημέρες επικαλούμενος προβλήματα υγείας) και η αντικατάστασή του από τον κ. Μποζούλα. Αρκεί να τον ψηφίσουν οι υπόλοιποι... 10 της ΔΑΚΕ. Για τη θέση του γραμματέα της ΓΣΕΕ «έπεσε» και το όνομα του Μ. Τριανταφυλλίδη, αλλά αποκλείστηκε με τη δικαιολογία ότι «δεν μπορεί ο πρόεδρος και ο γραμματέας της ΓΣΕΕ να είναι από τον ίδιο εργασιακό χώρο» (Εθνική).

Ως προς την τύχη του συνεδρίου εξετάστηκε και η προοπτική να μείνει, και με τη βούλα του συνεδρίου, ο κ. Πουπάκης για έναν ακόμη χρόνο. Αλλά προσέκρουσε σε έντονες αντιδράσεις.

Ετσι το κατάλληλο πρόσχημα για την αναβολή έδωσε το συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ το οποίο μεταφέρθηκε για τις 5/6. Μέχρι νεωτέρας πρόεδρος της ΔΑΚΕ παραμένει ο κ. Πουπάκης, ενώ έγκυρες πηγές έκαναν λόγο για μεταφορά του συνεδρίου το φθινόπωρο. Ενώ άλλοι εσωκομματικοί αντίπαλοι σημείωναν ότι «ήταν ευκαιρία να γίνει έστω το τελευταίο συνέδριο της ΔΑΚΕ. Τώρα, η παράταξη θα αυτοδιαλυθεί, ως αποτέλεσμα και των εσωκομματικών τριβών, χωρίς ούτε μια δημοκρατική διαδικασία».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Συνδικαλιστικές και επαγγελματικές οργανώσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Το Μνημόνιο του ΔΝΤ
Και με 40 χρόνια, μειωμένη η σύνταξη μέχρι τα 65 μας
Φόλκερ προς ΓΣΕΕ
Η Γερμανία θυμάται «τα παλιά»
Φοροδιαφυγή
Ερχεται νέα παρτίδα φοροφυγάδων εξωτερικού
Δεν βιαζόμαστε για φορολογική τεχνογνωσία
ΟΟΣΑ
Οικονομολόγος του ΟΟΣΑ θεωρεί επωφελή την πτώση του ευρώ
ΟΟΣΑ: ψηλώνει τώρα τον πήχη ανάπτυξης - σνομπάρει την ανεργία
Ανάπτυξη -3,7% φέτος, ανεργία 14,3% του χρόνου
Ειδικό Ταμείο Εξυγίανσης
«Αυτασφάλιση» για τις τράπεζες
Κατσέλη-Παπακωνσταντίνου
Πληθωριστική σπόντα Λούκας για Παπακωνσταντίνου
Φαρμακοβιομήχανοι
Στο ΣτΕ κατά της οριζόντιας μείωσης τιμών 30%
Τράπεζες
Η Citibank προσφέρει 70% αποζημίωση για Lehman
ΕΕΤ καλύπτει ΤτΕ για τα ομόλογα Τ+3
-93% τα κέρδη της Εθνικής (21 εκατ.), +29% η Κύπρου
ΔΑΚΕ
Αναβολή συνεδρίου της ΔΑΚΕ για λόγους... εσωκομματικούς
Ελληνικά Πετρέλαια
Εκσυγχρονισμός ΕΛ.ΠΕ.
Άλλες ειδήσεις
5 σχολές για γεωργικές ειδικότητες
Περιπτερούχοι στον Σαχινίδη
Κτηματομεσίτες απόψυξης