Έντυπη Έκδοση

ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΕ 70 ΔΗΜΟΥΣ

Θα πληρώσουν νέο κτηματόσημο για να μεταβιβάσουν σπίτι

Ταλαιπωρία και κυρίως «χαράτσι» 35 ευρώ περιμένει τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε 70 δήμους της χώρας, ανάμεσά τους η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, που θέλουν να μεταβιβάσουν ακίνητο.

Αιτία, η καθυστέρηση στην ανάθεση της δεύτερης φάσης του κτηματολογίου, που σέρνεται λόγω δικαστικών εμπλοκών από τον Σεπτέμβριο του 2008! Με βάση παλαιότερα στοιχεία, κάθε χρόνο κατά μέσο όρο το 10% των ακινήτων αλλάζει χέρια, αλλά με την οικονομική κρίση οι μεταβιβάσεις έχουν μειωθεί αισθητά.

Πρόκειται για το τελευταίο πρόγραμμα του κτηματολογίου για 107 προ-καλλικρατικούς δήμους της χώρας, που είχε ξεκινήσει στα μέσα του 2008 και για λόγους τακτικής είχε χωριστεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη, που είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την Κομισιόν, περιελάμβανε την ηλεκτρονική καταγραφή 6,7 εκατ. δικαιωμάτων επί των ακινήτων, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία, όπως πιστοποιήθηκε και από τους ελεγκτές των Βρυξελλών.

Χαράτσι 35 ευρώ

Οι ιδιοκτήτες είχαν κληθεί μαζί με τη δήλωση να καταβάλουν κτηματόσημο 35 ευρώ ανά δικαίωμα και επιπλέον 20 ευρώ για κάθε βοηθητικό χώρο (γκαράζ, αποθήκη κ.λπ.) που δεν αποτελεί παρακολούθημα, δηλαδή δεν αναφέρεται στο ίδιο συμβόλαιο με το βασικό ακίνητο. Υπολογίζεται ότι συγκεντρώθηκαν περίπου 250 εκατ. ευρώ που εξασφαλίζουν τα κονδύλια για τις κυρίως εργασίες του κτηματολογίου.

Οι κτηματικοί χάρτες για τους 107 δήμους είχαν από την αρχή ομαδοποιηθεί σε 22 μελέτες. Τους τελευταίους 32 μήνες ανατέθηκαν μόνον 6 μελέτες που αφορούν 37 δήμους, κυρίως της περιφέρειας, για τις οποίες είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον μία μόνο κοινοπραξία. Οι διαδικασίες κτηματογράφησης προχώρησαν και μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να γίνουν οι αναρτήσεις των πρώτων χαρτών, επί των οποίων οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να υποβάλουν ενστάσεις, σε περίπτωση που θα εντοπίσουν κάποιο λάθος. Οι σημαντικότερες πόλεις που θα γίνουν αναρτήσεις είναι οι Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίπολη, Κόρινθος, Κηφισιά, Ανοιξη, Εκάλη και Μαραθώνας.

Οι χάρτες για τους υπόλοιπους 70 δήμους βάλτωσαν στο μπαράζ ενστάσεων που υποβάλλουν οι μελετητές που διεκδικούν το έργο. Οι χαμένοι όμως είναι οι ιδιοκτήτες που θέλουν να πουλήσουν ή να μεταβιβάσουν στα παιδιά τους ένα ακίνητο. Υποχρεώνονται να υποβάλουν νέα δήλωση, πληρώνοντας νέο κτηματόσημο. Επιπλέον όμως ταλαιπωρούνται γιατί η διαδικασία γίνεται χωρίς χάρτες και μέσω υπαλλήλων της κρατικής εταιρείας «Κτηματολόγιο Α.Ε.» που αποστέλλονται από τις κεντρικές υπηρεσίες στα προσωρινά γραφεία που λειτουργούν στους δήμους. Επιπλέον, είναι ορατός ο κίνδυνος να απαξιωθεί το πολύτιμο υλικό που έχει συγκεντρωθεί.

Το «κερασάκι» σε όλη αυτή την καθυστέρηση είναι οι αναπομπές που έχει κάνει η διοίκηση της «Κτηματολόγιο Α.Ε.» ζητώντας από τις επιτροπές αξιολόγησης να βαθμολογήσουν και πάλι ορισμένες από τις προσφορές των μελετητών. Σε κάποιες περιπτώσεις οι αλλαγές δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές από τη διοίκηση, που προχώρησε σε δεύτερη αναπομπή, όπως έχει δικαίωμα. Εκ των πραγμάτων υπάρχει νέα καθυστέρηση στις διαδικασίες, αφού προκάλεσε νέο μπαράζ προσφυγών, ενώ οι μελετητές που ανταγωνίζονται για την ανάθεση έργων υποστηρίζουν ότι αδικούνται.

«Κόλλησαν»

Αλλά και οι συμβάσεις για δύο μελέτες που ξεμπλοκαρίστηκαν από τις ενστάσεις φαίνεται ότι «κόλλησαν» στο Ελεγκτικό Συνέδριο που ζήτησε να μην προχωρήσει η υπογραφή, αμφισβητώντας τις διαδικασίες που καθορίζει ο νόμος 3316/2005. Αναμένεται η έκδοση οριστικής απόφασης μέσα στον Ιούνιο.

Να σημειωθεί ότι το κτηματολόγιο είναι το μόνο έργο που αναφέρεται στο περίφημο Μνημόνιο. Η τρόικα, για την εξασφάλιση των δανειστών της χώρας μας, απαίτησε την ολοκλήρωση του έργου ώς το 2020, ορίζοντας ότι μέσα στο 2011 πρέπει να προκηρυχθούν μελέτες για 4 εκατ. δικαιώματα. Εμείς πάντως ασχολούμαστε ακόμη με εκκρεμότητες του 2008.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ακίνητα & κτηματαγορά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Υγεία
«Αγοράζουν υλικά έως 30 φορές ακριβότερα»
Ζητούν να σταματήσουν οι συγχωνεύσεις
Ξεσηκωμός στην Ιεράπετρα
Γιατρειά από έμφραγμα μόνο σε 4 νοσοκομεία
Τόνοι χημικών για τον Λοβέρδο
Ακίνητα
Θα πληρώσουν νέο κτηματόσημο για να μεταβιβάσουν σπίτι
Εκθεση στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη
Το Πέρασμα από τη ζωή στην τέχνη
Συγκοινωνίες
Οι στάσεις της υπομονής
Προβλέπουν συνωστισμό και κίνδυνο ατυχημάτων στους ΗΣΑΠ
Εκπαίδευση
Τεχνολογικό Λύκειο τριών συν ένα ετών
Ακατάλληλο Δημοτικό σχολείο-κλουβί στον Κεραμεικό
Αγροτικά θέματα
Χοιρο-τερα δεν γίνεται
Οι ακριβές ζωοτροφές, τα δάνεια και η έλλειψη ρευστότητας απειλούν την πτηνοτροφία
Σεισμός στην Ηλεία
Ξύπνησε ρήγμα μετά 23 χρόνια
Συμβούλιο της Επικρατείας
Φρένο ΣτΕ σε επέκταση εστιατορίου στο άλσος του «Ευαγγελισμού»
Ανεργία
Μήνες απλήρωτοι περιμένουν απορρόφηση
Δικαστικό ρεπορτάζ
Δίωξη για εκβιασμό, δωροδοκία
«Ανατροπή δικονομίας»
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Συνελήφθησαν δύο Ελληνες Ρομά
Περιβάλλον
Ξεκινά η ανάπλαση στο Δέλτα Φαλήρου με πάρκο 28 στρεμμ. στην Καλλιθέα
Διάστημα
«Υπερεκτιμημένη η έρευνα για το σωματίδιο του Θεού»
Άλλες ειδήσεις
Αναμένεται παγκόσμια αύξηση της ζήτησης