Έντυπη Έκδοση

Μήνες απλήρωτοι περιμένουν απορρόφηση

Απλήρωτοι παραμένουν απ' τον περασμένο Ιανουάριο υπάλληλοι που εργάζονταν στην αμαρτωλή ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. -μερικοί ακόμη 7 και 10 χρόνια- αναμένοντας ν' απορροφηθούν κανονικά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων), ενώ καταγγελίες έρχονται στη Βουλή για το σύστημα ψηφιοποίησης της αγροτικής γης.

Το θέμα της περίφημης ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. επανέρχεται στη δημοσιότητα με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του Πανελλήνιου Αρματος Πολιτών, Γιάννης Δημαράς και Βασίλης Οικονόμου.

Η ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε., ανώνυμη εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ιδρύθηκε από το υπουργείο Γεωργίας (άρθρο 46 του Ν. 2637/1998) ως εργαλείο παρέμβασης στην αγορά αγροτικής γης και την ψηφιοποίηση και καταργήθηκε μετά την εκλογή της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου. Η τελευταία απέλυσε 259 εργαζομένους με το αιτιολογικό ότι οι προσλήψεις τους ήταν ρουσφετολογικές, φωτογραφίζοντας εμμέσως πλην σαφώς τον πρώην υπουργό, Σ. Χατζηγάκη.

Οι δύο βουλευτές του Πανελλήνιου Αρματος Πολιτών ωστόσο καταγγέλλουν ότι ενώ η κυβέρνηση κατάργησε την ΑΓΡΟΓΗ με το σκεπτικό ότι είχε ολοκληρωθεί το έργο της ψηφιοποίησης, που είχε αναλάβει, το ίδιο το έργο ανέλαβε με διαγωνισμό ιδιωτική εταιρεία στις 14 Μαρτίου 2011. Ζητούν δε ν' απαντήσει η κυβέρνηση γιατί δεν προχώρησε σε διώξεις όσων υπέγραψαν αυτές τις αναξιοκρατικές προσλήψεις διεκδικώντας και αστικές αποζημιώσεις.

«Πιλότος για ξήλωμα»

«Υπάρχουν καταγγελίες από εργαζομένους, οι οποίοι αναρωτιούνται γιατί απολύθηκαν τη στιγμή που το έργο προκηρύχθηκε να ολοκληρωθεί τελικά από ιδιωτικό φορέα; Οι ημερομηνίες είναι δεδομένες. Η ΑΓΡΟΓΗ χρησιμοποιήθηκε ως πιλότος για να αρχίσει το ξήλωμα στο Δημόσιο και υπάλληλοί της βρέθηκαν ως η εύκολη λεία. Ο τρόπος που μεθοδεύτηκε το ξήλωμα, με συκοφαντίες, έχει τη σημασία του, γιατί οι περισσότερες προσλήψεις διαχρονικά στο Δημόσιο δεν έγιναν με αξιοκρατικά κριτήρια», αναφέρει ο Βασίλης Οικονόμου.

Κύκλοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επιμένουν πως το έργο της ψηφιοποίησης έχει προχωρήσει, ο δε διαγωνισμός αφορά μόνο τη χρήση λογισμικού για κάθε πολίτη-χρήστη του Διαδικτύου και όχι μόνο για τα μέλη του οργανισμού. Επιμένουν ότι η επικαιροποίηση θα συνεχίσει να γίνεται απ' τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά την κατάργηση της ΑΓΡΟΓΗ, στον οποίο έχουν ενταχθεί και στελέχη της, και ότι ο διαγωνισμός γίνεται μέσω κοινοτικών προγραμμάτων από το ΚΠΣ για την Κοινωνία της Πληροφορίας.

Υποστηρίζουν ότι 38 υπάλληλοι απ' την ΑΓΡΟΓΗ είχαν ήδη δουλέψει στο σύστημα ψηφιοποίησης στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ ψηφιακές εικόνες για το χαρτογραφικό υπόβαθρο παίρνονται μέσω κτηματολογίου. Ισχυρίζονται πως 269 εργαζόμενοι (σχεδόν 180 από Τρίκαλα-Καρδίτσα) προσλήφθηκαν μετά τις 15 Αυγούστου 2009, ενόσω υπουργός ήταν ο Σωτήρης Χατζηγάκης και ουδεμία σχέση είχαν οι ειδικότητές τους με χαρτογραφικό υπόβαθρο (π.χ. τοπογράφοι).

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ συνεχίζει την ψηφιοποίηση διότι ο χάρτης ανανεώνεται κάθε χρόνο κατά 20% και επικαιροποιείται. Επισημαίνουν πως απ' τους 70 παλιούς υπαλλήλους αορίστου χρόνου, που είχαν προσληφθεί πριν από την 1η Αυγούστου 2009, 40 μεταφέρονται στο ΥΠΑΑΤ, εκ των οποίων οι 38 στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ οι υπόλοιποι έχουν μεταφερθεί σε άλλα υπουργεία.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον οι 38 του ΟΠΕΚΕΠΕ, παρότι παλιοί στην ΑΓΡΟΓΗ, δεν πληρώνονται απ' τον περασμένο Ιανουάριο και αναμένουν στο περίμενε να υπογραφούν οι σχετικές αποφάσεις για τη μετάταξή τους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Απασχόληση και ανεργία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Υγεία
«Αγοράζουν υλικά έως 30 φορές ακριβότερα»
Ζητούν να σταματήσουν οι συγχωνεύσεις
Ξεσηκωμός στην Ιεράπετρα
Γιατρειά από έμφραγμα μόνο σε 4 νοσοκομεία
Τόνοι χημικών για τον Λοβέρδο
Ακίνητα
Θα πληρώσουν νέο κτηματόσημο για να μεταβιβάσουν σπίτι
Εκθεση στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη
Το Πέρασμα από τη ζωή στην τέχνη
Συγκοινωνίες
Οι στάσεις της υπομονής
Προβλέπουν συνωστισμό και κίνδυνο ατυχημάτων στους ΗΣΑΠ
Εκπαίδευση
Τεχνολογικό Λύκειο τριών συν ένα ετών
Ακατάλληλο Δημοτικό σχολείο-κλουβί στον Κεραμεικό
Αγροτικά θέματα
Χοιρο-τερα δεν γίνεται
Οι ακριβές ζωοτροφές, τα δάνεια και η έλλειψη ρευστότητας απειλούν την πτηνοτροφία
Σεισμός στην Ηλεία
Ξύπνησε ρήγμα μετά 23 χρόνια
Συμβούλιο της Επικρατείας
Φρένο ΣτΕ σε επέκταση εστιατορίου στο άλσος του «Ευαγγελισμού»
Ανεργία
Μήνες απλήρωτοι περιμένουν απορρόφηση
Δικαστικό ρεπορτάζ
Δίωξη για εκβιασμό, δωροδοκία
«Ανατροπή δικονομίας»
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Συνελήφθησαν δύο Ελληνες Ρομά
Περιβάλλον
Ξεκινά η ανάπλαση στο Δέλτα Φαλήρου με πάρκο 28 στρεμμ. στην Καλλιθέα
Διάστημα
«Υπερεκτιμημένη η έρευνα για το σωματίδιο του Θεού»
Άλλες ειδήσεις
Αναμένεται παγκόσμια αύξηση της ζήτησης