Έντυπη Έκδοση

4,9 ΡΙΧΤΕΡ ΤΑΡΑΚΟΥΝΗΣΑΝ ΤΗΝ ΚΥΛΛΗΝΗ ΗΛΕΙΑΣ * ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ: ΣΕ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΙΕΓΕΡΣΗ Η ΠΕΡΙΟΧΗ

Ξύπνησε ρήγμα μετά 23 χρόνια

Ενα επικίνδυνο σεισμικό ρήγμα που διασχίζει κατά μήκος την παραλία της Κυλλήνης στην Ηλεία ενεργοποιήθηκε χθες ξαφνικά έπειτα από είκοσι τρία χρόνια, προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές και πανικό στους κατοίκους της πεδινής Ηλείας. Μάλιστα πολλοί από αυτούς πέρασαν χθες τη νύχτα μέσα στα αυτοκίνητά τους μαζί με τις οικογένειές τους, φοβούμενοι νέο ισχυρό σεισμό.

Το ρήγμα είχε ενεργοποιηθεί ξανά με 6 Ρίχτερ στις 16 Οκτωβρίου του 1988 Το ρήγμα είχε ενεργοποιηθεί ξανά με 6 Ρίχτερ στις 16 Οκτωβρίου του 1988 Ο σεισμολόγος του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Ευθύμιος Σώκος αποκάλυψε στην «Ε» ότι το ρήγμα πάνω στο οποίο εκδηλώθηκαν οι τελευταίοι σεισμοί είχε ενεργοποιηθεί ξανά στις 16 Οκτωβρίου 1988, με σεισμό 6 Ρίχτερ, που είχε προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή.

Ο χορός των Ρίχτερ στην περιοχή, που έγινε αισθητός και στη Ζάκυνθο, ξεκίνησε χθες στις 2.27 το πρωί με σεισμό μεγέθους 4,9 Ρίχτερ. Συνοδευόταν από έντονη βοή και, εκτός από τον πανικό στους κατοίκους της Κυλλήνης, των Λεχαινών, της Ανδραβίδας, του Βαρθολομιού και της Αμαλιάδας, προκάλεσε μικρές υλικές ζημιές στα αντικείμενα των διαμερισμάτων στις πολυκατοικίες. Ζημιές -κυρίως στο Βαρθολομιό- σημειώθηκαν και σε καταστήματα καθώς πολλά αντικείμενα έπεσαν από τα ράφια και έσπασαν. Σύμφωνα με τους επιστήμονες έγινε ιδιαίτερα αισθητός λόγω του μικρού εστιακού βάθους (μικρότερο από 10 χιλιόμετρα).

Χθες το μεσημέρι νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 3.56 μ.μ., προερχόμενη από τον ίδιο εστιακό χώρο και από το ίδιο βάθος, προκάλεσε εκ νέου την αναστάτωση και τον πανικό στους κατοίκους της περιοχής. Οι σεισμολόγοι εκτιμούν ότι ήταν μετασεισμός.

Μεταξύ των δύο σεισμικών γεγονότων, οι σεισμογράφοι του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κατέγραψαν περίπου δεκαπέντε μετασεισμούς ο μεγαλύτερος εκ των οποίων είχε μέγεθος 3,5 Ρίχτερ.

Ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Ακης Τσελέντης, μιλώντας στην «Ε», εξέφρασε την άποψη ότι η περιοχή βρίσκεται σε σεισμική διέγερση αλλά κατά πάσα πιθανότητα ο σεισμός των 4,9 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός. «Ομως λόγω του ιστορικού της περιοχής θα πρέπει να είμαστε λίγο επιφυλακτικοί για τα επόμενα δύο εικοσιτετράωρα», πρόσθεσε. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Φυσικές καταστροφές & ακραία καιρικά φαινόμενα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Υγεία
«Αγοράζουν υλικά έως 30 φορές ακριβότερα»
Ζητούν να σταματήσουν οι συγχωνεύσεις
Ξεσηκωμός στην Ιεράπετρα
Γιατρειά από έμφραγμα μόνο σε 4 νοσοκομεία
Τόνοι χημικών για τον Λοβέρδο
Ακίνητα
Θα πληρώσουν νέο κτηματόσημο για να μεταβιβάσουν σπίτι
Εκθεση στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη
Το Πέρασμα από τη ζωή στην τέχνη
Συγκοινωνίες
Οι στάσεις της υπομονής
Προβλέπουν συνωστισμό και κίνδυνο ατυχημάτων στους ΗΣΑΠ
Εκπαίδευση
Τεχνολογικό Λύκειο τριών συν ένα ετών
Ακατάλληλο Δημοτικό σχολείο-κλουβί στον Κεραμεικό
Αγροτικά θέματα
Χοιρο-τερα δεν γίνεται
Οι ακριβές ζωοτροφές, τα δάνεια και η έλλειψη ρευστότητας απειλούν την πτηνοτροφία
Σεισμός στην Ηλεία
Ξύπνησε ρήγμα μετά 23 χρόνια
Συμβούλιο της Επικρατείας
Φρένο ΣτΕ σε επέκταση εστιατορίου στο άλσος του «Ευαγγελισμού»
Ανεργία
Μήνες απλήρωτοι περιμένουν απορρόφηση
Δικαστικό ρεπορτάζ
Δίωξη για εκβιασμό, δωροδοκία
«Ανατροπή δικονομίας»
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Συνελήφθησαν δύο Ελληνες Ρομά
Περιβάλλον
Ξεκινά η ανάπλαση στο Δέλτα Φαλήρου με πάρκο 28 στρεμμ. στην Καλλιθέα
Διάστημα
«Υπερεκτιμημένη η έρευνα για το σωματίδιο του Θεού»
Άλλες ειδήσεις
Αναμένεται παγκόσμια αύξηση της ζήτησης