Έντυπη Έκδοση

Δραματικές ανατροπές κατά ριπάς

ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΜΟΝΙΜΗ ΒΑΣΗ Η 13η ΚΑΙ 14η ΣΥΝΤΑΞΗ, ΕΝΩ ΤΙΘΕΝΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΑΜΕΣ ΘΥΓΑΤΕΡΕΣ

ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ και με ανταποδοτικά μάλιστα κριτήρια ιδιωτικής ασφάλισης μετατρέπονται οι συντάξεις των ταμείων. Η βασική σύνταξη των 360 ευρώ θα δίνεται μόνο 12 φορές το χρόνο, ενώ καταργείται κάθε θετική διάκριση υπέρ των εργαζόμενων μητέρων με ανήλικο.

Πλήρες θέμα...

 • Ασφαλιστικό

  • Αφέθηκαν για αργότερα τα εργασιακά
   Οι κυβερνητικές παλινωδίες αναφορικά με το εργασιακό, το ποσοστό δηλαδή των απολύσεων, τις αποζημιώσεις απόλυσης, τον εισαγωγικό μισθό και την κατάργηση (ή μη) της διαιτησίας, καθώς και οι διαδικασίες επικύρωσης αυτών συνεχίστηκαν μέχρι την τελευταία στιγμή.
  • ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Αρθρα που δεν συμβαδίζουν με το σύνταγμα
   Σημαντικές αλλαγές στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο φέρνουν οι παρατηρήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη συνταγματικότητά του.
  • Ποιοι τελικά μετρούν απώλειες
   ΤΕΛΟΣ στα σχέδια των Ελλήνων για την εξασφάλιση μιας αξιοπρεπούς σύνταξης ακόμη και ύστερα από 35 χρόνια σκληρής εργασίας βάζει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
  • Τι άλλαξε σε σχέση με το αρχικό σχέδιο
   Σε σχέση με το αρχικό νομοσχέδιο που είχε παρουσιάσει ο Ανδρέας Λοβέρδος, επέρχονται οι ακόλουθες αλλαγές όσον αφορά τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης:
  • Αναγνώριση έως 7 πλασματικά χρόνια
   Τη δυνατότητα να αναγνωρίζουν έως και επτά πλασματικά χρόνια ασφάλισης προκειμένου να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης θα έχουν οι ασφαλισμένοι όλων των ταμείων.
  • Από το 2015 η καταβολή της βασικής σύνταξης
   ΤΟ ΠΟΣΟΝ ΤΩΝ 360 ΕΥΡΩ ΘΑ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΒΑΣΕΙ ΕΝΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΑΠΟ την 1η Ιανουαρίου του 2015, και όχι από την 1η Ιανουαρίου του 2018, όπως είχε προβλεφτεί αρχικά, θα ξεκινήσει η καταβολή της βασικής σύνταξης. Ως «αφετηρία» ορίζεται το ποσό των 360 ευρώ, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται με έναν συντελεστή. Αυτός θα εξαρτάται:
  • Το ψαλίδισμα του ΛΑΦΚΑ
   Από 3% έως και 10% μειώνονται τελικά από την 1η Αυγούστου όλες οι συντάξεις λόγω της επιβολής της ειδικής εισφοράς.
  • 15 χρόνια «ποινής» σε γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους
   ΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥΣΥΖΗΤΗΜΕΝΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΟΙ ΜΗΤΕΡΕΣ ΜΕ ΑΝΗΛΙΚΟ ΠΑΙΔΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΙΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ 65ο ΕΤΟΣ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΟΥΣ ΕΩΣ και 15 χρόνια πρόσθετης εργασίας για τους δημοσίους υπαλλήλους επεφύλασσε τελικώς το ασφαλιστικό νομοσχέδιο για την περίφημη «εξίσωση των ορίων ηλικίας». Η κυβέρνηση, υπό την πίεση της «τρόικας», κατέληξε στο χειρότερο δυνατό σενάριο.
 • Επενδύσεις

  • Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ Προστατέψτε τα χρήματά σας
   Ποιες επενδύσεις εξασφαλίζουν το κεφάλαιο και ποιες υπόσχονται αποδόσεις. ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ όπου το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων υποχωρεί και κυριαρχεί αβεβαιότητα ως προς την προοπτική της χώρας, ο κόσμος αγωνιά για τις λίγες ή περισσότερες οικονομίες του. Φοβάται ότι θα χάσει μέρος των χρημάτων εάν χρεοκοπήσει κάποια τράπεζα ή εάν η χώρα επιστρέψει στη δραχμή και αναγκαστεί να ανταλλάξει τα ευρώ του με χαμηλότερης αξίας νόμισμα.
  • Ο τολμών επενδυτής νικά
   ΔΥΟ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΝΑΛΥΟΥΝ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ «ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ» ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ, που παίρνουν τώρα οι ανά τον κόσμο επενδυτές, αλλά και τους κινδύνους που τα συνοδεύουν σε περίοδο βαθιάς ύφεσης, αναλύουν με δηλώσεις στην «Οικονομία» δύο επαγγελματίες του κλάδου των επενδύσεων κινητών αξιών, οι κ.κ. Θεόδωρος Μπάρδης, γενικός διευθυντής Alico ΑΕΔΑΚ και Ιωσήφ Παπαδογιάννης, διευθύνων σύμβουλος-διευθυντής επενδύσεων Alpha Trust ΑΕΔΑΚ.
  • Κέρδη 11% για όσους αναλαμβάνουν το ρίσκο
   Η ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΕΧΕΙ ΣΥΜΠΙΕΣΕΙ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΟΔΗΓΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΨΗΛΑ ΥΨΗΛΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ για όσους θέλουν να αναλάβουν το ρίσκο προσφέρουν τα ελληνικά κρατικά και τραπεζικά ομόλογα για την επόμενη χρονιά και το 2012 υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς.
  • Σε μόνιμα ανοδική πορεία ο χρυσός
   Σταθερή αξία με... μονόδρομη πορεία, χαρακτηρίζουν τον χρυσό ξένοι αναλυτές. Παρακολουθούν τον κύκλο ενίσχυσής του από τα επίπεδα των 300 δολαρίων στις αρχές του 2000 μέχρι τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά των 1.250 δολαρίων ανά ουγκιά.
  • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΛΗΣ (γραμματέας του Ελληνικού Ινστιτούτου Συμβουλευτικής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών) Πρέπει κανείς να παρακολουθεί πώς κινείται το έξυπνο χρήμα
   Δύο δύσκολα χρόνια για την Ελλάδα βλέπει ο Κωνσταντίνος Καρλής (γραμματέας του Ελληνικού Ινστιτούτου Συμβουλευτικής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών), δίνοντας λίγες πιθανότητες έως 20% για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας ή αναδιαπραγμάτευσης του χρέους.
 • Αγορά

  • Το κράτος βάζει νέα φωτιά στην ακρίβεια
   Η ΝΕΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΦΠΑ ΦΕΡΝΕΙ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ και τον Ιούλιο αναμένεται να είναι ο «εμπρηστής» της ακρίβειας. Από την πρώτη τού μήνα αυξάνουν εκ νέου οι συντελεστές ΦΠΑ. Πρόκειται για τη δεύτερη φέτος αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, αυτή τη φορά από το 10% στο 11% και από το 21% στο 23%, καθ' υπόδειξιν της τρόικας.
  • Πολυεθνικό ξεσάλωμα
   Κυρίως σε θυγατρικές πολυεθνικών σημειώνονται μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών σε βασικά είδη διατροφής και καθημερινής υγιεινής, ενώ σε ελληνικές επιχειρήσεις παρατηρείται σφικτότερη πολιτική.
  • ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ Οδηγός για φτηνά προϊόντα
   Μεγάλες είναι οι διαφορές στις τιμές στα σουπερμάρκετ. Πίνακες με τιμές και ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα. Με λίγο περισσότερο ψάξιμο ο καταναλωτής μπορεί πλέον να βρει φθηνότερες τιμές ακόμη και σε σουπερμάρκετ της γειτονιάς του. Οι αποκλίσεις φτάνουν έως και το 65% για το ίδιο τυποποιημένο προϊόν μεταξύ των επτά μεγάλων αλυσίδων λιανικής που παρακολουθεί το Παρατηρητήριο Τιμών (www.e-prices.gr).
 • Ενέργεια

  • «Κουμπαράς πετρελαίου», μαξιλάρι στην ύφεση
   Ενα από τα γεωτρύπανα στις πετρελαϊκές εγκατάστασεις του «Πρίνου». Επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη δημιουργία δημόσιου φορέα που θα αναλάβει να οργανώσει το πλαίσιο για την έρευνα εντοπισμού υδρογονοανθράκων (πετρέλαιο και φυσικό αέριο). Το σχέδιο νόμου έχει αποστείλει στο μέγαρο Μαξίμου ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Μανιάτης.
 • Σύσταση ΚΕΠΕ

  • «Αναπτυξιακή ατονία» φοβάται το ΚΕΠΕ
   Η ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΛΟΓΟ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΣΤΟΠ στην επιβολή πρόσθετων φόρων (προβλέπεται ρητά στο μνημόνιο η θέσπισή τους στον νέο προϋπολογισμό) αλλά και μείωση των συντελεστών φορολόγησης συστήνει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), ο ερευνητικός οργανισμός του υπουργείου Οικονομικών.
 • Τράπεζες

  • Οικειοθελείς συγχωνεύσεις ή υποχρεωτική αναδιάρθρωση
   ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΑΜΕΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΥΠΑΓΩΓΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑ Στιγμιότυπο από πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον διοικητή της ΤτΕ Γ. Προβόπουλο. Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ Κεντρική Τράπεζα θα καθορίσει το ρυθμό στο χορό των συγχωνεύσεων σε Ελλάδα και Ευρώπη. Τόσο σε κεντρικό επίπεδο η ΕΚΤ όσο και σε τοπικό οι κυβερνήσεις δείχνουν να κινούνται με στόχο να δώσουν κατεύθυνση στις εξελίξεις του χρηματοπιστωτικού κλάδου, που άλλωστε χρηματοδότησαν με δισεκατομμύρια ευρώ για να μην καταρρεύσει.
  • Αλλάζει ο χάρτης, μετά τα «τέστ κοπώσεως»
   Ο Κριστιάν Νουαγέ Σε τεστ κοπώσεως (stress test) υποβάλλονται, μετά την απόφαση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι αντοχές των 25 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών για να φανεί αν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε ακραίες καταστάσεις.
  • Κρατούν κλειστές τις στρόφιγγες για επιχειρήσεις
   ΚΟΝΤΡΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ-ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΜΕΣΩ ΤΕΜΠΜΕ - ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧ. ΓΙΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΟΥΣ ΜΙΑ ΝΕΑ κόντρα ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τις τράπεζες έχει ξεσπάσει. Αφορμή, οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην υλοποίηση του σχεδίου χρηματοδότησης ασφαλιστικών εισφορών και οφειλών προς το Δημόσιο από επιχειρηματίες, μέσω τραπεζικών δανείων που έχουν την εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ).
 • Σύνοδος G20

  • Αυξάνεται ο πλούτος
   Αυξάνονται και πληθύνονται οι εκατομμυριούχοι, αλλά συγχρόνως αλλάζει και η γεωγραφική κατανομή του ιδιωτικού πλούτου στην υφήλιο: Κατά την ετήσια έκθεση του Boston Consulting Group (BGC), του πολυεθνικού ομίλου που εν είδει ληξιαρχείου παρακολουθεί τις μεταβολές των μεγάλων κινητών περιουσιών φυσικών προσώπων, το 2009 η αξία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου αυτών των «happy few» συνανθρώπων μας αβγάτισε κατά 11,5% και οι ίδιοι εμφανίζονται 14% περισσότεροι από τον προηγούμενο χρόνο.
  • Διχασμένοι απέναντι στην κρίση
   ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑ Ή ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΡΙΒΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΗΠΑ ΚΑΙ Ε.Ε., ΑΛΛΑ ΟΙ ΔΙΧΟΓΝΩΜΙΕΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ Η γερμανική εμμονή στη μείωση των ελλειμμάτων φαίνεται πως ανησυχεί τον πρόεδρο Ομπάμα. ΧΡΕΗ εναντίον ανάπτυξης. Ομπάμα εναντίον Μέρκελ, Καναδάς εναντίον Ε.Ε. Οι οικονομικές -και όχι μόνο- υπερδυνάμεις του πλανήτη εμφανίζονται βαθιά διχασμένες για το πώς η παγκόσμια οικονομία θα βγει από το αδιέξοδο της κρίσης.