Έντυπη Έκδοση

Νίνα τραγουδά Μπίλι

Την Μπίλι Χόλιντεϊ προ πολλού δεν μπορούμε να τη δούμε live, όμως τα τραγούδια που ταυτίστηκαν με αυτήν μπορούμε να τα ακούσουμε. Και η Νίνα Φρίλον, μία από τις πιο εκφραστικές τραγουδίστριες της τζαζ σήμερα, είναι από τις πιο κατάλληλες για να μας τα θυμίσει.

Το ηχόχρωμα της φωνής της μοιάζει, ενώ το 2005 κέρδισε μία υποψηφιότητα για τζαζ άλμπουμ της χρονιάς με το «Blueprint of a Lady: Sketches of Billie Holiday».

Είκοσι χρόνια καριέρας

Από αύριο μέχρι και την ερχόμενη Κυριακή η Φρίλον θα βρίσκεται στο «Προαύλιο», τον καινούριο θερινό χώρο του Μπάντμιντον. «Τη Χόλιντεϊ προφανώς και δεν πρόλαβα να τη γνωρίσω», λέει στο «7», λίγες μέρες πριν από την άφιξή της στην Αθήνα. «Αν θα έπρεπε να επιλέξω ποιο είναι το πιο σπουδαίο πρόσωπο με το οποίο δούλεψα μαζί, θα ανέφερα τον Χέρμπι Χάνκοκ».

Η Νίνα Φρίλον μετράει περισσότερα από είκοσι χρόνια επιτυχημένης καριέρας στη φωνητική τζαζ, καριέρα που μεταφράζεται σε πολλά άλμπουμ και βραβεύσεις, πέντε υποψηφιότητες για Γκράμι (αν και δεν έχει κερδίσει κανένα) αλλά και συμμετοχές σε χολιγουντιανές ταινίες. Σημαντικές είναι επίσης οι εκπαιδευτικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες της. Διοργανώνει σεμινάρια σε νοσοκομεία για νέες μητέρες και το προσωπικό, διδάσκοντάς τους φωνητική. Θεωρεί απαραίτητο για την υγιή ανάπτυξη των εγκεφάλων στα παιδιά να τους τραγουδούν οι γονείς τους.

Το «Homefree» είναι ο καινούριος της δίσκος. «Αποτελεί το άλμπουμ που πάντοτε ήθελα να κάνω» λέει. «Το ηχογράφησα στον τόπο κατοικίας μου, στη Βόρεια Καρολίνα, με μουσικούς που μας συνδέει μακρόχρονη φιλία. Δουλεύουμε μαζί μία δεκαετία τώρα και περάσαμε πολύ καλά στο στούντιο. Η σύνθεση και η ενορχήστρωση των τραγουδιών έγινε με τέτοιον τρόπο ώστε να ακούγονται σύγχρονα χωρίς όμως να χάνουν την αισθητική των παλιών τζαζ στάνταρ».

Το «Προαύλιο» θυμίζει θερινό σινεμά. Δίπλα στο κτίριο του Μπάντμιντον σε ένα δροσερό μέρος, έχει μία μικρή σκηνή και λίγα τραπεζάκια για τον κόσμο. Το εισιτήριο κοστίζει 20 ευρώ και οι συναυλίες αρχίζουν λίγο μετά τις 10. Η Νίνα δεν θα τραγουδήσει μόνο επιτυχίες της Μπίλι Χόλιντεϊ. «Στη σκηνή νιώθω άλλος άνθρωπος. Απολαμβάνω ξεχωριστά την κάθε στιγμή». Και τι είναι αυτό που επιθυμεί περισσότερο στη ζωή της; «Να έχω μια πλούσια και μεγάλη καριέρα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσική
Σχετικά θέματα: Μουσική
Δύο συνθέτες και οι μούσες τους
«Νιώθω σαν κόμπος σφιχτός»
Ορχήστρα των Χρωμάτων στο Ηρώδειο
Ροκ στην εθνική οδό
Η κυρία της τζαζ
Εφορία όχι, ευφορία ναι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Θέατρο
Η Κάρμεν, ένα άπιαστο πουλί
Η Ιπέρ και τα κατά
Κωμωδία καλπάζουσα
Πολιτική, σεξ και τσικουδιά
Στον μαγικό κόσμο του Μόμπι Ντικ
Μετά τις παραστάσεις
Τα νέα στέκια της Επιδαύρου
Μουσική
Δύο συνθέτες και οι μούσες τους
«Νιώθω σαν κόμπος σφιχτός»
Νίνα τραγουδά Μπίλι
Ορχήστρα των Χρωμάτων στο Ηρώδειο
Ροκ στην εθνική οδό
Η κυρία της τζαζ
Εφορία όχι, ευφορία ναι
Κινηματογράφος
Συνέντευξη με έναν βρικόλακα
Χορός
Ο χορός κερδίζει έδαφος
Αρχιτεκτονική
Ο πύργος της φαντασίας
Φωτογραφία
Γυναίκες πίσω απ' το φακό
Βιβλίο
Ολος ο κόσμος στο χαρτί
Φωνές από το παρελθόν
Πέντε μεγάλοι αποκαλύπτονται
Οι σελίδες ενός τραγουδοποιού
Τραγωδία χωρίς τέλος