Έντυπη Έκδοση

Πολιτική, σεξ και τσικουδιά

Μικρότερες και ελληνικότερες οι φετινές παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Οι τέσσερις αριστοφανικές κωμωδίες προσφέρουν πεδίον δόξης λαμπρό για τη σύνδεσή τους με τη σημερινή πολιτική επικαιρότητα και την οικονομική κρίση.

Ο Σπύρος Ευαγγελάτος ξαναγυρίζει στην Επίδαυρο με τον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή (9-10 Ιουλίου), ενώ η Στεφανία Γουλιώτη αναμένεται να οργώσει ξανά την ορχήστρα ως Ηλέκτρα στον «Ορέστη» του Ευριπίδη (30-31 Ιουλίου).

* Ενα ιστορικό θέατρο επιστρέφει στην Επίδαυρο έπειτα από αρκετά χρόνια απουσίας. Το Θέατρο Τέχνης σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου παρουσιάζει (13 και 14 Αυγούστου) σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη με υπότιτλο «Πενίας Θρίαμβος». Στην παράσταση συμμετέχουν παλιοί συνεργάτες του θεάτρου όπως ο Γιάννης Βαρβέρης στη μετάφραση, ο Χρήστος Λεοντής στη μουσική, η Σοφία Σπυράτου στη χορογραφία, καθώς επίσης παλαιότεροι και νέοι ηθοποιοί όπως οι Κάτια Γέρου, Δημήτρης Λιγνάδης, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Κωστής Καπελώνης αλλά και η Μάνια Παπαδημητρίου στο ρόλο του Καρίωνα.

«Λυσιστράτη» με άνδρες

* Αρσενικού φύλου είναι όλοι οι ρόλοι στη «Λυσιστράτη» του Γιάννη Κακλέα (16-17 Ιουλίου). Την ηρωίδα υποδύεται ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος πλαισιωμένος από αποφασισμένες γυναίκες να σταματήσουν το σεξ: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Γιώργος Χρυσοστόμου, Μάκης Παπαδημητρίου, Θέμης Πάνου, Λαέρτης Μαλκότσης, Σταύρος Μαυρίδης. Οσο για το ρόλο της χυμώδους και ασυγκράτητης Μυρρίνης, τον ερμηνεύει η Ελένη Κοκκίδου που το χειμώνα έκλεψε την παράσταση με μια εκπληκτική «Γυναίκα της Πάτρας».

* Από τη μουσική ορχήστρα που τόσο καλά γνωρίζει, στην ορχήστρα της Επιδαύρου. Ο Σταμάτης Κραουνάκης είναι τολμηρός. Δεν περιορίζεται μόνο στη μουσική των «Αχαρνέων» για το ΚΘΒΕ (23-24 Ιουλίου), αλλά ερμηνεύει κιόλας τον βασικό ρόλο του Δικαιόπολη, του ανθρώπου που μέσα στη φτώχεια και την εξαθλίωση που έφερε ο πόλεμος, αποφάσισε να κλείσει ειρήνη μοναχός του. Στην παράσταση, που θα φέρει έντονα απ' ό,τι μαθαίνουμε τα στοιχεία της επιθεώρησης, παίζει επίσης ο Γρηγόρης Βαλτινός αλλά κι ένας ηθοποιός απ' τα παλιά: Ο Κώστας Βουτσάς.

* Ο γερμανικός θίασος Σαουμπίνε κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στην Επίδαυρο με τον «Οθέλλο» του Σέξπιρ (6-7 Αυγούστου) σε σκηνοθεσία του Τόμας Οστερμάγερ. Η ιστορία του Οθέλλου, της Δεισδαιμόνας και του Ιάγου, του ανθρώπου που κινεί διαβολικά τα νήματα του πάθους και της ευτέλειας, αποδίδεται μέσα από τη σημερινή πραγματικότητα. Ο σκηνοθέτης δίνει έμφαση στα θέματα της ανθρώπινης συμπεριφοράς, στην αντρική ανταγωνιστικότητα και φιλοδοξία, τη ζήλια, τον κοινωνικό αποκλεισμό, την παράνοια του έρωτα και της σεξουαλικότητας.

* Καιρός ήταν να παρουσιάσει τη δουλειά της και στο Φεστιβάλ η ομάδα Χώρος. Ο Σίμος Κακάλας επιμένοντας στον πειραματισμό με τις παραδοσιακές φόρμες και τη μάσκα, σκηνοθετεί στις 30 Ιουλίου στη Μικρή Επίδαυρο την ομοιοκατάληκτη «Ερωφίλη-Ασκηση 2». Στις 31 Ιουλίου, μέσω του ποιήματος «Ερωτόκριτος», η ομάδα Χώρος προτείνει στο χώρο του θεάτρου ένα γλέντι με δεκαπεντασύλλαβους, χορό, τσικουδιά και φαγητό. Ευπρόσδεκτοι τραγουδιστές, αφηγητές ή οργανοπαίκτες. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Θέατρο
Σχετικά θέματα: Θέατρο
Η Κάρμεν, ένα άπιαστο πουλί
Η Ιπέρ και τα κατά
Κωμωδία καλπάζουσα
Στον μαγικό κόσμο του Μόμπι Ντικ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Θέατρο
Η Κάρμεν, ένα άπιαστο πουλί
Η Ιπέρ και τα κατά
Κωμωδία καλπάζουσα
Πολιτική, σεξ και τσικουδιά
Στον μαγικό κόσμο του Μόμπι Ντικ
Μετά τις παραστάσεις
Τα νέα στέκια της Επιδαύρου
Μουσική
Δύο συνθέτες και οι μούσες τους
«Νιώθω σαν κόμπος σφιχτός»
Νίνα τραγουδά Μπίλι
Ορχήστρα των Χρωμάτων στο Ηρώδειο
Ροκ στην εθνική οδό
Η κυρία της τζαζ
Εφορία όχι, ευφορία ναι
Κινηματογράφος
Συνέντευξη με έναν βρικόλακα
Χορός
Ο χορός κερδίζει έδαφος
Αρχιτεκτονική
Ο πύργος της φαντασίας
Φωτογραφία
Γυναίκες πίσω απ' το φακό
Βιβλίο
Ολος ο κόσμος στο χαρτί
Φωνές από το παρελθόν
Πέντε μεγάλοι αποκαλύπτονται
Οι σελίδες ενός τραγουδοποιού
Τραγωδία χωρίς τέλος