Ελευθεροτυπία - 27/06/2010
Έντυπη Έκδοση
Επτά, Κυριακή 27 Ιουνίου 2010
Στον μαγικό κόσμο του Μόμπι Ντικ
«WHALETRACKING unlimited, Μ.D.». Στην κοιλιά μιας φάλαινας μας μεταφέρει αυτή η ιδιότυπη ζωντανή σκηνική εγκατάσταση με ηλεκτρονικό και φυσικό ήχο που φιλοξενεί αύριο και μεθαύριο το Φεστιβάλ Αθηνών (Πειραιώς 260, 9 μ.μ.). Μέχρι και ρομπότ θα δούμε!
Αφετηρία έναι το κλασικό, αγαπημένο μυθιστόρημα «Μόμπι Ντικ» που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για μια πρωτοποριακή καλλιτεχνική ομάδα από τη Γερμανία: τους Trackworkers. Η παράστασή τους συνδυάζει μουσική -ζωντανή και ηχογραφημένη- βίντεο, και περφόρμανς, αναδεικνύοντας έτσι όχι τόσο την πλοκή, όσο το πρωτογενές υλικό της ιστορίας.
Ναυτικά ρητά και ιστορίες αναμειγνύονται με ηλεκτρονική μουσική, η οποία μεταδίδεται από ρομπότ που διατρέχουν τη σκηνή. Εφιαλτικές εικόνες προβάλλονται στα πανιά του πλοίου. Μυστηριώδεις μαύρες χήρες στοιχειώνουν τη σκηνή. Το κοινό βυθίζεται σταδιακά σε έναν υποθαλάσσιο μαγευτικό κόσμο, που μοιάζει με το στομάχι του Μόμπι Ντικ.
Οι Trackworkers επανεξετάζουν με τον τρόπο τους τη σχέση κειμένου, ήχου, δράσης και σκηνικού και δίνουν μια δικη τους εκδοχή για το τι είναι μουσικό θέατρο. Πώς; Χωρίζοντας τη δράση σε τρία ισότιμα στοιχεία, που αντιπροσωπεύουν την καλλιτεχνική δημιουργία: ήχο, χώρο, κατάσταση. Για καθένα απ' αυτά τα μέρη δημιουργήθηκε μία ξεχωριστή ομάδα εργασίας, η οποία δούλεψε αυτόνομα πάνω σε 11 σκηνές του έργου. Οι ομάδες αυτές ενώθηκαν μόνο στις τελικές πρόβες, δίνοντας ένα απρόσμενο αποτέλεσμα. *