Έντυπη Έκδοση

Οσα φέρνει ο ταχυδρόμος

Η ανατίναξη τμήματος του υπουργικού γραφείου του Μιχ. Χρυσοχοΐδη με δολοφονική ταχυδρομική βόμβα, που είχε θύμα τον υπασπιστή του, Γ. Βασιλάκη, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα -και ίσως το πιο σημαδιακό- της λεγόμενης εγχώριας τρομοκρατίας στον πιο απηνή διώκτη της.

Και μάλιστα σε μια περίοδο όπου υποτίθεται ότι οι αρχές ανασυντάσσονταν μετά τις «επιτυχίες» του Απριλίου για να ολοκληρώσουν τον κύκλο των ερευνών.

Το γεγονός κρίνεται σημαδιακό διότι, αφενός, δίνει ανάγλυφα τις «πολεμικές» διαστάσεις που έχει προσλάβει η αντιπαράθεση και, αφετέρου, καταδεικνύει με τον πιο πειστικό τρόπο ότι αποσπασματικές επιτυχίες, επικοινωνιακού χαρακτήρα δεν κάμπτουν αλλά, απεναντίας, αναπτύσσουν τη δυναμική οργανώσεων και ομάδων.

Η απίστευτη έκρηξη στον μεσαίο υπουργικό όροφο του μεγάρου της Κατεχάκη, το βράδυ της Πέμπτης, με θύμα τον εξ απορρήτων αξιωματικό του Μιχ. Χρυσοχοΐδη, θα καταγραφεί ς ως το πιο «ανέξοδο» πλήγμα στο «οχυρό» ενός συστήματος, που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής εξουσίας.

Επίσης, επανέφερε στο προσκήνιο ένα σχετικά παλιομοδίτικο μοντέλο εξόντωσης εχθρών, με την παράκαμψη φρουρών, θωρακισμένων οχημάτων και δρακόντειων μέτρων προστασίας.

Ο ίδιος ο υπουργός μίλησε στο συμβούλιο των συναδέλφων του για το ιρλανδικό μοντέλο, προφανώς επειδή ο IRA χρησιμοποιούσε κατά κόρον τις ταχυδρομικές βόμβες για την εξόντωση άγγλων αστυνομικών και στρατιωτικών. Επίσης, ανάλογη μέθοδο έχουν χρησιμοποιήσει Βάσκοι της ΕΤΑ στην Ισπανία. Ακόμη, στην Ιταλία έχει καταγραφεί περιστατικό επίθεσης εναντίον των καραμπινιέρων.

Σε μια κοινωνική συγκυρία μεγάλης οικονομικής κρίσης, όπου οι δημόσιες λειτουργίες κάνουν τεράστιες εκπτώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες ακόμη και στην διαδικασία αυτοπροστασίας τους, δεν θα εξέπληττε εάν η ταχυδρομική βόμβα περνούσε ανέλεγκτη απευθείας στην Κατεχάκη.

Εμοιαζε με βιβλίο-λεύκωμα

Η διαδρομή της, σύμφωνα με πληροφορίες, παρουσιάζει ως αφετηρία περιοχή της Αττικής με σφραγίδα των ΕΛΤΑ (18-6-10) και αποστολή της στο πολιτικό γραφείο του Μ. Χρυσοχοΐδη, στην οδό Βασ. Σοφίας 84, στις 21-6-10. Εκεί η βόμβα παρέμεινε επί τρεις ημέρες, όταν το προσωπικό του γραφείου αποφάσισε να τη στείλει χέρι με χέρι στο υπουργικό γραφείο στην Κατεχάκη.

Ο φάκελος, μεγέθους Α3, είχε ως εικονικό όνομα αποστολέα το «Χρήστος Καραβέλας» και την ένδειξη «Εκάλη», που συμπίπτει με το όνομα του φυγάδα, στελέχους της Siemens.

Το προσωπικό του πολιτικού γραφείου σκέφτηκε να ανοίξει το φάκελο, αλλά τελικά έκρινε ότι, επειδή ήταν βαρύς και έμοιαζε με συσκευασία βιβλίου-λευκώματος, έπρεπε να τον στείλουν στον υπασπιστή, που χειριζόταν την προσωπική αλληλογραφία του υπουργού. Στο γραφείο του 52χρονου Γ. Βασιλάκη ο φάκελος έμεινε από το πρωί μέχρι το μοιραίο βράδυ της Πέμπτης.

Τότε, όπως προέκυψε από τις έρευνες, λένε αρμόδιες πηγές, ο υπασπιστής άνοιξε το φάκελο, τον παραμέρισε και στη συνέχεια πήγε να ανοίξει την εσωτερική συσκευασία. Ακαριαία πυροδοτήθηκε το εκρηκτικό, με την τελευταία κίνηση του αξιωματικού.

Το απίστευτο περισταστικό, όπως είναι εύλογο, θα έχει σημαντικές παρενέργειες στην άσκηση των προληπτικών αστυνομικών ελέγχων και τουλάχιστον για ένα διάστημα θα δημιουργήσει υστερικές αντιδράσεις στη διαχείριση αλληλογραφιών δημοσίων υπηρεσιών, υπουργείων αλλά και ιδιωτών.

Η συνολική διαδικασία της αποστολής της ταχυδρομικής βόμβας και το «εύρημα» του αποστολέα Καραβέλα δείχνουν επιμελημένο σχεδιασμό, που μπορούσε να αποτύχει με το απλό σκανάρισμα του φακέλου. Μπορούσε όμως να αποφέρει ακόμη και το μείζον ζητούμενο, δηλαδή την έκρηξη μέσα στο υπουργικό γραφείο.

Οι εξελίξεις είναι προφανές ότι ανανεώνουν και εντείνουν τον ανένδοτο Χρυσοχοΐδη κατά της τρομοκρατίας, με τις όποιες παρενέργειες μπορεί να έχει στα θέματα των κοινωνικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Σχετικά θέματα: Κάγκελα παντού !
Οργή που φέρνει καταιγίδες
Υπουργεία ανοιχτά σε κάθε επισκέπτη
Αλλαγές σε κυβέρνηση και κόμμα
Κρας τεστ με ασφαλιστικό, αργότερα το εργασιακό
Χάνονται κατακτήσεις 100 χρόνων
Δημόσιοι υπάλληλοι σε «λευκή απεργία»
Για το ίδιο θέμα
Οργή που φέρνει καταιγίδες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κάγκελα παντού !
Οργή που φέρνει καταιγίδες
Οσα φέρνει ο ταχυδρόμος
Υπουργεία ανοιχτά σε κάθε επισκέπτη
Αλλαγές σε κυβέρνηση και κόμμα
Κρας τεστ με ασφαλιστικό, αργότερα το εργασιακό
Χάνονται κατακτήσεις 100 χρόνων
Δημόσιοι υπάλληλοι σε «λευκή απεργία»
Συνέδριο Ν.Δ.
Πρώτα η άλωση και μετά η έξοδος
Επιχείρηση ημέτεροι όβερ
Αυτοί που μένουν κι αυτοί που φεύγουν...
Ανανεωτική Πτέρυγα
Και εγένετο νέο ανανεωτικό κόμμα
Συνέντευξη: Φώτης Κουβέλης
«Δεν θα λειτουργήσουμε συμπληρωματικά στο ΠΑΣΟΚ»
Πτήσεις στο Αιγαίο
Πτήσεις με κόστος
Τουριστική... προπαγάνδα
Ομογενής... τουρίστας
Υποβρύχια και φρεγάτες
Γέρνουν οι συμφωνίες Σκαραμαγκά
Νόμος περί ευθύνης υπουργών
Αλλαγές επί αλλαγών στον νέο νόμο περί ευθύνης υπουργών
Υπόθεση Siemens
Στόματα ερμητικά κλειστά
Σκάνδαλο Βατοπεδίου
Κλήση στον «παραπλανηθέντα» εισαγγελέα