Έντυπη Έκδοση

Υπουργεία ανοιχτά σε κάθε επισκέπτη

Με καχυποψία κοίταξαν οι άνδρες ασφαλείας της ισραηλινής πρεσβείας τον νεαρό κούριερ που κοντοστάθηκε στην κεντρική είσοδο. Παρότι τους εξηγούσε ότι είχε να παραδώσει ένα δέμα στο γραφείο του πρέσβη, που περιείχε ένα βιβλίο γνωστού εκδοτικού οίκου, εκείνοι αρνήθηκαν να το παραλάβουν. Απλώς γιατί κανείς τους δεν γνώριζε τίποτα για το συγκεκριμένο πακέτο.

Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία που συνέβη την περασμένη εβδομάδα και μας τη διηγήθηκε στέλεχος γνωστής εταιρείας κούριερ. Το προσωπικό της πρεσβείας του Ισραήλ ίσως είναι το μόνο στη χώρα μας που έχει λάβει ειδική εκπαίδευση και συγκεκριμένες οδηγίες για μέτρα ασφαλείας κατά την παραλαβή της αλληλογραφίας.

Ανοχύρωτες πολιτείες

Η προχθεσινή βομβιστική ενέργεια στην καρδιά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, λίγα μέτρα από το γραφείο του υπουργού, ανέδειξε ότι στη χώρα μας τέτοιου είδους μέτρα είναι ελλιπή έως ανύπαρκτα.

Η έρευνα της «Κ.Ε.» έδειξε ότι ηλεκτρονικοί σαρωτές σε κεντρικές εισόδους υπουργείων, όπου έχουν τοποθετηθεί, συνήθως είναι εκτός λειτουργίας.

*Στο υπουργείο Οικονομίας υπάρχει μαγνητική πύλη ελέγχου, αλλά δεν... χρησιμοποιείται.

*Στο υπουργείο Εσωτερικών οι αστυνομικοί της εισόδου σε ρωτούν απλώς πού πηγαίνεις.

*Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ιδιωτικοί σεκιούριτι σου ζητούν την αστυνομική σου ταυτότητα για να καταγράψουν τα στοιχεία σου.

*Στην πύλη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας υπάρχουν ηλεκτρονικοί σαρωτές αντικειμένων και μαγνητικές πύλες σώματος τα οποία όμως χρησιμοποιούνται κατά περίσταση. Ωστόσο ο,τιδήποτε προορίζεται για ανώτατο αξιωματικό ή την πολιτική ηγεσία ελέγχεται από άλλους ηλεκτρονικούς σαρωτές που διαθέτουν τα επιτελεία.

*Υποτυπώδεις οι έλεγχοι και στα υπουργεία Υγείας, Υποδομών, Παιδείας, Εργασίας, αλλά και στα μεγάλα δικαστήρια της χώρας. Στο Εφετείο ανεμπόδιστα μπορείς να φτάσεις σε οποιοδήποτε χώρο επιθυμείς, ενώ στα δικαστήρια της παλιάς Σχολής Ευελπίδων γίνεται ένας υποτυπώδης έλεγχος στις τσάντες.

*Στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου στην Κάνιγγος, ο σαρωτής για τα σακίδια και τα δέματα έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

*Μέτρα υψηλής ασφάλειας τηρούνται για την πρόσβαση στη Βουλή και φυσικά στο Προεδρικό Μέγαρο και στο Μαξίμου. Εκεί η παραλαβή αλληλογραφίας από κούριερ γίνεται μόνο αφού προηγηθεί σχετική τηλεφωνική ειδοποίηση.

Η παραλαβή της αλληλογραφίας, στα υπουργεία, γίνεται στην είσοδο από τον θυρωρό ή τον φύλακα και στη συνέχεια οι κλητήρες την μοιράζουν στους ορόφους. Σχεδόν σε όλες τις υπόλοιπες δημόσιες υπηρεσίες της χώρας, που ταυτόχρονα είναι προσβάσιμες στο κοινό, οι κούριερ περιφέρονται ελεύθερα από γραφείο σε γραφείο μέχρι να βρουν τον αποδέκτη του φακέλου που μεταφέρουν.

Τα ΕΛΤΑ δεν διαθέτουν απολύτως κανένα σύστημα για την ανίχνευση εκρηκτικών υλών και γενικά επικίνδυνων αντικειμένων κατά τη διακίνηση της αλληλογραφίας εντός της χώρας μας. Στελέχη της εταιρείας, αλλά και συνδικαλιστές, παραδέχτηκαν ότι ο μόνος ουσιαστικός έλεγχος που υποχρεούνται να κάνουν, βάσει της νομοθεσίας, γίνεται στο αεροδρόμιο για δέματα και φακέλους με προορισμό το εξωτερικό.

Το ταχυδρομικό απόρρητο

«Ο έλεγχος ξεκινά από το Κέντρο Διαλογής των ΕΛΤΑ στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" και συνεχίζεται σε τουλάχιστον τρία ακόμη στάδια μέχρις ότου η αλληλογραφία φορτωθεί σε κάποιο αεροπλάνο» μας είπαν.

Ενα στοιχείο παραπάνω για το σύστημα αλληλλογραφίας στη χώρα μας προσέθεσε κι ο Γ. Μπουκίδης, διευθυντής εξυπηρέτησης πελατών της ACS Courier. «Εμείς μόνο κατά δήλωση του πελάτη γνωρίζουμε τι μεταφέρουμε, αφού δεν υποχρεωνόμαστε να ελέγξουμε το περιεχόμενό φακέλων και δεμάτων με ειδικά σκάνερ για λόγους ταχυδρομικού απορρήτου. Σε περίπτωση που υπάρχει υποψία από την πλευρά μας, του ζητάμε να ανοίξει το δέμα. Εν απουσία του πελάτη η αλληλογραφία ανοίγεται μόνο με εισαγγελική παραγγελία!»

Υπάρχει όμως πρωτόκολλο παραλαβής της αλληλογραφίας στα υπουργεία και στις δημόσιες υπηρεσίες; «Συνήθως παραδίδουμε στην είσοδο του κτιρίου, εκτός από ορισμένες δημόσιες υπηρεσίες που μας επιτρέπεται να φτάνουμε μέχρι το γραφείο του αρμόδιου υπαλλήλου, που είναι και ο παραλήπτης του φακέλου» μας απάντησαν από την εταιρεία Gold Mail.

Οσο κι αν ψάξαμε πρωτόκολλο παραλαβής για την αλληλογραφία στο ελληνικό Δημόσιο, δεν βρήκαμε. Σε αρκετές περιπτώσεις οι κούριερ φτάνουν ακόμη και μέχρι τα γραφεία των υπουργών, όπου οι ιδιαίτερες γραμματείς υπογράφουν για την παραλαβή του φακέλου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
Σχετικά θέματα: Κάγκελα παντού !
Οργή που φέρνει καταιγίδες
Οσα φέρνει ο ταχυδρόμος
Αλλαγές σε κυβέρνηση και κόμμα
Κρας τεστ με ασφαλιστικό, αργότερα το εργασιακό
Χάνονται κατακτήσεις 100 χρόνων
Δημόσιοι υπάλληλοι σε «λευκή απεργία»
Για το ίδιο θέμα
Οργή που φέρνει καταιγίδες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κάγκελα παντού !
Οργή που φέρνει καταιγίδες
Οσα φέρνει ο ταχυδρόμος
Υπουργεία ανοιχτά σε κάθε επισκέπτη
Αλλαγές σε κυβέρνηση και κόμμα
Κρας τεστ με ασφαλιστικό, αργότερα το εργασιακό
Χάνονται κατακτήσεις 100 χρόνων
Δημόσιοι υπάλληλοι σε «λευκή απεργία»
Συνέδριο Ν.Δ.
Πρώτα η άλωση και μετά η έξοδος
Επιχείρηση ημέτεροι όβερ
Αυτοί που μένουν κι αυτοί που φεύγουν...
Ανανεωτική Πτέρυγα
Και εγένετο νέο ανανεωτικό κόμμα
Συνέντευξη: Φώτης Κουβέλης
«Δεν θα λειτουργήσουμε συμπληρωματικά στο ΠΑΣΟΚ»
Πτήσεις στο Αιγαίο
Πτήσεις με κόστος
Τουριστική... προπαγάνδα
Ομογενής... τουρίστας
Υποβρύχια και φρεγάτες
Γέρνουν οι συμφωνίες Σκαραμαγκά
Νόμος περί ευθύνης υπουργών
Αλλαγές επί αλλαγών στον νέο νόμο περί ευθύνης υπουργών
Υπόθεση Siemens
Στόματα ερμητικά κλειστά
Σκάνδαλο Βατοπεδίου
Κλήση στον «παραπλανηθέντα» εισαγγελέα