Έντυπη Έκδοση

Αλλαγές σε κυβέρνηση και κόμμα

«Γιώργο άλλαξέ τα όλα», με τη φράση αυτή ξεκίνησε τη διαδρομή του ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου. Την ίδια φράση ακούει σήμερα από πολλούς συνομιλητές του. Οκτώ μήνες μετά τον εκλογικό θρίαμβό του, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται προβληματισμένος με την απόδοση της κυβέρνησης και γενικώς με το μοντέλο λειτουργίας που έχει επιλέξει.

Οπως έλεγε στην «Κ.Ε.» πρώην υπουργός, «στις συναντήσεις αυτές ο πρόεδρος περισσότερο ακούει, αλλά δίνει την εντύπωση ότι έχει εντοπίσει τα προβλήματα και δείχνει αποφασισμένος να προχωρήσει σε αλλαγές».

Ανασχηματισμός: Το θέμα φεύγει και επανέρχεται στην επικαιρότητα σε τακτική βάση. Δύο είναι τα σενάρια: στο τέλος Ιουλίου και αφού ξεκαθαριστεί ποιοι υπουργοί και υφυπουργοί θα επιστρατευθούν για να δώσουν τη μάχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και στις αρχές φθινοπώρου. Με τα σημερινά δεδομένα πιθανότερο θεωρείται το πρώτο σενάριο, με το σκεπτικό ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι δυσλειτουργίες πριν κακοφορμίσουν και χαθεί ο έλεγχος.

Ο ανασχηματισμός πρέπει να καλύψει τα κενά που υπάρχουν (Ναυτιλία), να ενισχύσει με υφυπουργούς κομβικά υπουργεία (Οικονομικών, Υποδομών) και να λύσει το ζήτημα του υπουργείου Εξωτερικών είτε με την προαγωγή του Δ. Δρούτσα είτε με την τοποθέτηση του Χ. Παμπούκη στο κτίριο της Β. Σοφίας.

Τα πρόσωπα: Ο κ. Παπανδρέου έχει πια συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι το δίδυμο του οικονομικού επιτελείου (Παπακωνσταντίνου, Κα τσέλη) δεν είναι σε θέση να κινηθεί συντεταγμένα. Δεν θέλει να βγάλει από την κυβέρνηση την Λούκα Κατσέλη και αναζητά άλλο πόστο, το οποίο όμως δεν θα θεωρηθεί από την ίδια ότι την υποβαθμίζει.

Παρόμοιο ζήτημα έχει δημιουργηθεί και με το άλλο δίδυμο (Πάγκαλος-Παμπούκης), στο οποίο έχει ανατεθεί το καθήκον του συντονισμού. Εδώ το θέμα δεν είναι η κακή χημεία των δύο, αλλά η αδυναμία τους να ανταποκριθούν, με την κατάσταση να βαίνει επιδεινούμενη λόγω και του γενικότερου προβλήματος που έχει να κάνει με το στιλ δουλειάς του ίδιου του πρωθυπουργού.

Στον κ. Παπανδρέου έχει προταθεί να επιστρέψει σε ρόλο συντονιστή ο Δ. Ρέππας. Η περίπτωση ν' αναλάβει αντιπρόεδρος ο Ευ. Βενιζέλος συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες, ενώ μετά την τρομοκρατική επίθεση μάλλον εγκαταλείπονται οι σκέψεις για μετακόμιση του Μ. Χρυσοχοΐδη σε οικονομικό υπουργείο.

Μέγαρο Μαξίμου: Υποτίθεται ότι θα γινόταν το νευραλγικό κέντρο του συστήματος εξουσίας, κατά το πρότυπο του Λευκού Οίκου, και ότι θα λειτουργούσε ως μηχανισμός καθοδήγησης, πρόληψης και σύνθεσης. Η εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση είναι η απόδειξη της αποτυχίας. Οι υπουργοί υπερασπίζονται μόνο τις πολιτικές τους και αποφεύγουν να βάλουν πλάτη όταν συνάδελφοί τους βρίσκονται στο στόχαστρο της δημόσιας κριτικής.

Ελλειμμα αλληλεγγύης

Το έλλειμμα αλληλεγγύης το ένιωσε στο πετσί του ο Α. Λοβέρδος. Η ομάδα επικοινωνίας («πρωινός καφές») στην οποία συμμετέχουν οι Χ. Παμπούκης, Γ. Πεταλωτής, Ν. Αθανασάκης, Ρεγγίνα Βάρτζελη, Κ. Θέος, Γ. Ελενόπουλος υπολειτουργεί. Συνεδριάζει μία φορά την εβδομάδα (κάθε Δευτέρα), τις περισσότερες φορές χωρίς την παρουσία του Γ. Παπανδρέου.

Κοινοβουλευτική ομάδα: Ο γραμματέας της Χ. Παπουτσής κατηγορείται ότι αντί να προσπαθεί να κατευνάζει τα πνεύματα, τα οξύνει. Εγκαλείται επίσης γιατί δεν απέτρεψε τις αποσκιρτήσεις τριών βουλευτών στην ψηφοφορία για το μνημόνιο. Ο κ. Παπουτσής υποστηρίζει ότι οι βουλευτές δεν είναι στρατιωτικός λόχος και ότι είναι πολύ δύσκολο να πειθαρχήσουν, ιδιαίτερα σ' αυτή τη φάση που η κυβέρνηση εφαρμόζει διαφορετική πολιτική απ' αυτή που επαγγέλθηκε.

Τον πρώτο καιρό ήταν υπερδραστήριος και ήρθε αρκετές φορές σε σύγκρουση με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, προκαλώντας τη δυσφορία του πρωθυπουργού, αλλά και πολλών βουλευτών. Διεσώθη την τελευταία στιγμή. Εκτιμάται ότι πρέπει να βρεθεί ένα στέλεχος που θα λειτουργεί ενωτικά και πυροσβεστικά. Δεν αποκλείεται ο κ. Παπουτσής να πάρει υπουργείο στον ανασχηματισμό.

Κόμμα: Η επιλογή του Σ. Ξυνίδη για τη θέση του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου δεν δικαιώνεται από τα πράγματα. Ο κ. Ξυνίδης ξεκίνησε την καριέρα του «τραυματισμένος» εξαιτίας της αποτυχίας του να κερδίσει το 50%+1 των μελών του οργάνου. Και στη συνέχεια όμως δεν κατάφερε να πείσει. Είναι επιθετικός, χωρίς επικοινωνιακό χάρισμα και πολωτικός. Δύο φορές απειλήθηκε μέσα στα γραφεία της Ιπποκράτους με προπηλακισμό.

Οπως αναφέρουν κομματικοί παράγοντες, «χρειαζόμαστε ένα έμπειρο στέλεχος με κύρος στο κόμμα και την κοινωνία για να λειτουργεί σαν αλεξικέραυνο». Ωστόσο, υπάρχει προβληματισμός για το αν πρέπει να αντικατασταθεί ο κ. Ξυνίδης μόλις τέσσερις μήνες μετά την εκλογή του. Εκτός αν είναι υποψήφιος περιφερειάρχης τον Νοέμβριο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
ΠΑΣΟΚ
Σχετικά θέματα: Κάγκελα παντού !
Οργή που φέρνει καταιγίδες
Οσα φέρνει ο ταχυδρόμος
Υπουργεία ανοιχτά σε κάθε επισκέπτη
Κρας τεστ με ασφαλιστικό, αργότερα το εργασιακό
Χάνονται κατακτήσεις 100 χρόνων
Δημόσιοι υπάλληλοι σε «λευκή απεργία»
Για το ίδιο θέμα
Οργή που φέρνει καταιγίδες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κάγκελα παντού !
Οργή που φέρνει καταιγίδες
Οσα φέρνει ο ταχυδρόμος
Υπουργεία ανοιχτά σε κάθε επισκέπτη
Αλλαγές σε κυβέρνηση και κόμμα
Κρας τεστ με ασφαλιστικό, αργότερα το εργασιακό
Χάνονται κατακτήσεις 100 χρόνων
Δημόσιοι υπάλληλοι σε «λευκή απεργία»
Συνέδριο Ν.Δ.
Πρώτα η άλωση και μετά η έξοδος
Επιχείρηση ημέτεροι όβερ
Αυτοί που μένουν κι αυτοί που φεύγουν...
Ανανεωτική Πτέρυγα
Και εγένετο νέο ανανεωτικό κόμμα
Συνέντευξη: Φώτης Κουβέλης
«Δεν θα λειτουργήσουμε συμπληρωματικά στο ΠΑΣΟΚ»
Πτήσεις στο Αιγαίο
Πτήσεις με κόστος
Τουριστική... προπαγάνδα
Ομογενής... τουρίστας
Υποβρύχια και φρεγάτες
Γέρνουν οι συμφωνίες Σκαραμαγκά
Νόμος περί ευθύνης υπουργών
Αλλαγές επί αλλαγών στον νέο νόμο περί ευθύνης υπουργών
Υπόθεση Siemens
Στόματα ερμητικά κλειστά
Σκάνδαλο Βατοπεδίου
Κλήση στον «παραπλανηθέντα» εισαγγελέα