Ελευθεροτυπία - 27/06/2010
Έντυπη Έκδοση
Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 27 Ιουνίου 2010
Κρας τεστ με ασφαλιστικό, αργότερα το εργασιακό
Η αρχική απόφαση της κυβέρνησης να περάσουν πακέτο το ασφαλιστικό και το εργασιακό αναθεωρήθηκε με προφανή στόχο να μειωθούν οι πιέσεις των βουλευτών.
Ζήτημα υπάρχει και με το γραμματέα της Κ.Ο., Χρ. Παπουτσή.
Η ψήφιση του εργασιακού μετατέθηκε για αργότερα, ωστόσο ο κίνδυνος για δυσάρεστες εκπλήξεις καραδοκεί γιατί οι περισσότεροι βουλευτές διαφωνούν με αρκετές διατάξεις του ασφαλιστικού και επηρεάζονται από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί από τις λαϊκές αντιδράσεις και την σκληρή κριτική που ασκούν οι πράσινοι συνδικαλιστές. Αυτό το ξέρει η κυβέρνηση και προτίθεται να δώσει στην υπόθεση χαρακτηριστικά ψήφου εμπιστοσύνης.
Η διαγραφή όποιου βουλευτή καταψηφίσει πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Αλλωστε υπάρχει το προηγούμενο του μνημονίου, όταν ο Γ. Παπανδρέου σε ελάχιστα λεπτά απέπεμψε από την κοινβουλευτική ομάδα τους τρεις που τόλμησαν να πάνε κόντρα. Εκτός όμως από την απειλή της διαγραφής, υπάρχει και περίπτωση προσφυγής στις κάλπες αν δεν συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός ψήφων.
Με το ενδεχόμενο των εκλογών φλέρταρε επιμόνως ο πρωθυπουργός παραμονές της ψήφισης του μνημονίου, ενώ, όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του, δεν θα διστάσει να το αποφασίσει αν διαπιστώσει ότι η γκρίνια μπορεί να μετεξελιχτεί σε ανοιχτή ρήξη.
Το επιχείρημα ότι η «τρόικα« έχει περίπου απαγορεύσει τις εκλογές, προειδοποιπώντας ότι δεν θα πάρει η χώρα τη δεύτερη δόση του δανείου, δεν αντέχει. Απλώς αναστέλλονται οι πληρωμές για όσο καιρό διαρκεί προεκλογική περίοδος, η οποία θα «στριμωχτεί» σ' ένα εικοσαήμερο. Το κόστος δεν θα είναι μεγάλο, αφού οι εκλογές θα διεξαχθούν με λίστα.
Για να μη φτάσει όμως η κατάσταση σ' αυτό το σημείο έχουν ενεργοποιηθεί οι μηχανισμοί προστασίας της συνοχής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας με συστάσεις, προς τους βουλευτές που ανήκουν στη ζώνη υψηλού κινδύνου (είναι κυρίως αυτοί που προέρχονται από το συνδικαλιστικό χώρο), ενώ δεν λείπουν και οι υποσχέσεις για αξιοποίηση ενόψει ανασχηματισμού. Στο μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές.
Ουδείς όμως είναι σε θέση να το εγγυηθεί αυτό απολύτως: «Και για το μνημόνιο ήμασταν σίγουροι, αλλά μας προέκυψαν από το πουθενά οι Γ. Δημαράς, Σοφία Σακοράφα και Β. Οικονόμου» σημείωσε στην «Κ.Ε.» κορυφαίος υπουργός. Δεν αισιοδοξούν, όμως, στο Μαξίμου σ' ό,τι φορά τη στάση των τριών «αποσυνάγωγων». Η κοινή λογική λέει ότι αφού καταψήφισαν το μνημόνιο δεν είναι δυνατόν να υπερψηφίσουν το ασφαλιστικό.
Τέλος, αυτό που ανησυχεί την κυβέρνηση είναι μήπως κάποιοι βουλευτές, «εξαργυρώνοντας» τη θετική ψήφο τους, επιχειρήσουν να διοχετεύσουν την οργή τους σε άλλα μέτωπα, βάζοντας στο στόχαστρο υπουργούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα στο χώρο ευθύνης τους και προκαλούν με τις επιλογές τους δυσφορία στο εκλογικό σώμα. Σ' αυτήν την κατηγορία εντάσσονται οι επικεφαλής των οικονομικών υπουργείων Γ. Παπακωνσταντίνου και Λούκα Κατσέλη, όπως και η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.