Ελευθεροτυπία - 27/06/2010
Έντυπη Έκδοση
Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 27 Ιουνίου 2010
Πρώτα η άλωση και μετά η έξοδος
Υπό τον πλήρη έλεγχο του Αντ. Σαμαρά αναμένεται να βρει τη Ν.Δ. η επόμενη μέρα του συνεδρίου. Και το στοίχημα πλέον για τον πρόεδρο της Ν.Δ. δεν είναι η οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος ή η ανανέωση σε επίπεδο προσώπων, που βάσει των στοιχείων πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Η πλειονότητα των συνέδρων στηρίζει Σαμαρά. Κρίσιμος ο ρόλος Καραμανλή-Αβραμόπουλου
Το στοίχημα είναι πώς η Ν.Δ., υπό την ηγεσία του, θα περάσει το μήνυμά της στην κοινωνία, ώστε να επανακτήσει χαρακτηριστικά κόμματος εξουσίας και θα αποσείσει την εσωστρέφεια που την ταλανίζει μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 και τη συντριπτική της ήττα.
Η στρατηγική που ο Αντ. Σαμαράς χάραξε από του βήματος του συνεδρίου την Παρασκευή συνοψίζεται σε μια φράση: «Απαλλαγή από το μνημόνιο και τις δεσμεύσεις του». Η ηγεσία της Ν.Δ. ευελπιστεί ότι, προϊόντος του χρόνου και καθώς το περιεχόμενο του μνημονίου γίνεται περισσότερο από αισθητό στην ελληνική κοινωνία, θα είναι ευκολότερο να γίνει κατανοητή η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που το καταψήφισε.
Γι' αυτό και η Ν.Δ. θα στρέψει την προσοχή της στην κεντρική πολιτική σκηνή, κυρίως στον άξονα της οικονομίας. Εντός των ημερών ο Α. Σαμαράς θα παρουσιάσει πακέτο προτάσεων που «διαφοροποιούν τη Ν.Δ. από την κυβέρνηση» -σύμφωνα με συνεργάτες του- και καλύπτουν «τρία μεγάλα ελλείμματα: της ανταγωνιστικότητας, της δημοκρατίας στην πολιτική και της ασφάλειας στην κοινωνία». Δεύτερος μεγάλος, αλλά όχι κατ' ανάγκην εφικτός, στόχος ο τερματισμός «στα φέουδα, τα βιλαέτια, τους προσωπικούς μηχανισμούς και τα εσωκομματικά παιχνίδια».
Ο αναμενόμενος έλεγχος της πλειοψηφίας της νέας Πολιτικής Επιτροπής (πρώην Κεντρικής) από τον πρόεδρο της Ν.Δ. δεν του διασφαλίζει την «έφοδο προς τα εμπρός». Πολλώ δε μάλλον που ο Αντ. Σαμαράς προσδιόρισε ακόμη μία φορά την ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος στο χώρο της λαϊκής δεξιάς, κάνοντας ωστόσο λόγο για «ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα της κεντροδεξιάς».
Απέναντί του έχει την «καραμανλική πτέρυγα», που επιμένει στο «μεσαίο χώρο», όρο που θέσπισε πρώτη φορά ο Κ. Καραμανλής. Στο συνέδριο διεφάνη ότι παρά την «προσωρινή ειρήνη» μεταξύ των δύο ανδρών και την αποστασιοποίηση από τα τεκμαινόμενα του πρώην αρχηγού της Ν.Δ., η περαιτέρω στάση τους θα εξαρτηθεί και από τη νέα ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος.
Ενώ έγινε ακόμη περισσότερο εμφανής και από του βήματος του συνεδρίου η διαφοροποίηση του Δ. Αβραμόπουλου, που μίλησε για παράταξη «η οποία με πυλώνα τον πολιτικοϊδεολογικό πυλώνα τον κοινωνικό φιλελευθερισμό» -φράση που χρησιμοποίησε και ο Αντ. Σαμαράς- και «προσεγγίζει τις ιδεολογικά, πολιτικά και κοινωνικά συγγενείς δυνάμεις του φιλελεύθερου δημοκρατικού και κοινωνικού κέντρου. Ενα τόξο που εκτείνεται από τις παρυφές της δημοκρατικής αριστεράς μέχρι και τα όρια της δημοκρατικής δεξιάς». Ο ρόλος που ο Δ. Αβραμόπουλος θα κληθεί να παίξει διευκρινίστηκε την Παρασκευή όταν ο Α. Σαμαράς προανήγγειλε το διορισμό δύο αντιπροέδρων του κόμματος. Θεωρείται βέβαιο ότι θα καταλάβει τη μία θέση, ενώ για τη θέση του δεύτερου αντιπροέδρου ακούγονται διάφορα ονόματα, ανάμεσα σε αυτά και του πρώην επιτρόπου Στ. Δήμα.
Στους σχεδιασμούς του προέδρου της Ν.Δ. περιλαμβάνεται και η αντιμετώπιση των σχεδίων της Ντόρας Μπακογιάννη, που καθιστά πλέον σαφείς ανοιχτά τις προθέσεις της για τη σύσταση νέου κομματικού μηχανισμού.
Αδιευκρίνιστο παρέμενε έως αργά το βράδυ της Παρασκευής ποιον έχει κατά νου ο Αντ. Σαμαράς για τη θέση του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής. Συνεργάτες του έλεγαν ότι τίποτα δεν ισχύει από τα ονόματα που έχουν έως τώρα ακουστεί, αφού ο πρόεδρος της Ν.Δ. σε κανέναν δεν έχει εκμυστηρευτεί τις προθέσεις του.
Διευκρίνιζαν πάντως ότι το θέμα του διαδόχου του Λ. Ζαγορίτη, ο οποίος θα εκλεγεί την επόμενη Κυριακή 4 Ιουλίου, στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Πολιτικής Επιτροπής, χειρίζεται προσωπικά ο Αντ. Σαμαράς. Σημειώνεται πάντως ότι τα ονόματα που έχουν ακουστεί μέχρις ώρας είναι αυτά των Α. Λυκουρέντζου, Ευρ. Στυλιανίδη και Κ. Μαρκόπουλου.