Έντυπη Έκδοση

Επιχείρηση ημέτεροι όβερ

Αριθμητικά, η ανανέωση της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ., που μετονομάζεται μετά την εκλογή της σήμερα Πολιτική Επιτροπή, φαίνεται ότι επιτυγχάνεται.

Το 60% των συνέδρων δεν έχουν προηγούμενη συνεδριακή εμπειρία, αφού οι περισσότεροι δεν ήταν καν οργανωμένα μέλη του κόμματος πριν από τις 29 Νοεμβρίου 2009.

Η νέα Πολιτική Επιτροπή θα αριθμεί 450 μέλη (100 λιγότερα από την απερχόμενη) και από το συνέδριο εκλέγονται απευθείας σήμερα 200, έναντι 150 που είχαν εκλεγεί το 2007. Τα υπόλοιπα μέλη συμμετέχουν ex officio (βουλευτές, ευρωβουλευτές, αιρετοί δήμαρχοι και νομάρχες). Οι συνεργάτες του Α. Σαμαρά εκτιμούν ότι από τις κάλπες θα αναδειχθούν σήμερα τουλάχιστον 100 νέα πρόσωπα, ενώ με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις ο αριθμός των πρωτοεμφανιζομένων που θα βρεθούν στο κορυφαίο συλλογικό όργανο της Ν.Δ. μπορεί να είναι και 150.

Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους συνέδρους (4.300 συνολικά, αλλά είχαν διαπιστευτεί μέχρι την έναρξη λιγότεροι από 4.000) στηρίζουν ανοιχτά τον Α. Σαμαρά. Οπότε, αν επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα μπορεί να νιώθει από αύριο ότι ελέγχει απολύτως το κόμμα του.

Πώς θα κινηθούν οι παλιοί; Σχεδόν όλοι εξέφραζαν τις προηγούμενες ημέρες τη διάθεση να είναι πάλι υποψήφιοι, σφυγμομετρώντας έτσι τις αντιδράσεις της προεδρικής φρουράς. Με το σύστημα εκλογής που εφαρμόζεται (για να είναι κανείς υποψήφιος πρέπει να συγκεντρώσει 20 κουπόνια συνέδρων, κάθε σύνεδρος έχει τέσσερα κουπόνια, συνεπώς οι υποψήφιοι θα είναι μέχρι 800) το μπλοκ των καραμανλικών στελεχών στοχεύει να βγάλει στην Πολιτική Επιτροπή από 50 έως και 70 μέλη.

Η πλευρά της Ντόρας

Οσον αφορά τα στελέχη που είχαν στηρίξει στις εσωκομματικές εκλογές την Ντόρα Μπακογιάννη, δεν έγινε προσπάθεια για συγκρότηση λίστας. Αντιθέτως, στις τάξεις των συνδικαλιστών, πριν από την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, είχε ξεκινήσει η μάχη της λίστας, καθώς στις τάξεις της ΔΑΚΕ η πόλωση τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή τη σύγκρουση Γ. Μανώλη και Κυρ. Μητσοτάκη, για την αποχή των βαθμολογητών καθηγητών, είχε φθάσει στα άκρα.

Σε καμία περίπτωση πάντως, όπως έλεγαν οι άνθρωποι του Α. Σαμαρά, δεν πρόκειται να διεξαχθεί λιστομαχία, κάτι που θα μπορούσε να ομαδοποιήσει τις προσωπικές δυσαρέσκειες και να οδηγήσει ακόμη και σε αποχωρήσεις. Και ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιροπής, Δ. Αβραμόπουλος, χαρακτήριζε απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο μέσα στο συνέδριο. Η επόμενη δόση ανανέωσης στην Πολιτική Επιτροπή αναμένεται καθ' οδόν προς τις εκλογές για τις Περιφέρειες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και η τελευταία αμέσως μετά. Με τη μείωση των δήμων και την κατάργηση των νομαρχιών, στην Πολιτική Επιτροπή οι ex officio αιρετοί θα είναι πολύ λιγότεροι.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Σχετικά θέματα: Συνέδριο Ν.Δ.
Πρώτα η άλωση και μετά η έξοδος
Αυτοί που μένουν κι αυτοί που φεύγουν...
Για το ίδιο θέμα
Πρώτα η άλωση και μετά η έξοδος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κάγκελα παντού !
Οργή που φέρνει καταιγίδες
Οσα φέρνει ο ταχυδρόμος
Υπουργεία ανοιχτά σε κάθε επισκέπτη
Αλλαγές σε κυβέρνηση και κόμμα
Κρας τεστ με ασφαλιστικό, αργότερα το εργασιακό
Χάνονται κατακτήσεις 100 χρόνων
Δημόσιοι υπάλληλοι σε «λευκή απεργία»
Συνέδριο Ν.Δ.
Πρώτα η άλωση και μετά η έξοδος
Επιχείρηση ημέτεροι όβερ
Αυτοί που μένουν κι αυτοί που φεύγουν...
Ανανεωτική Πτέρυγα
Και εγένετο νέο ανανεωτικό κόμμα
Συνέντευξη: Φώτης Κουβέλης
«Δεν θα λειτουργήσουμε συμπληρωματικά στο ΠΑΣΟΚ»
Πτήσεις στο Αιγαίο
Πτήσεις με κόστος
Τουριστική... προπαγάνδα
Ομογενής... τουρίστας
Υποβρύχια και φρεγάτες
Γέρνουν οι συμφωνίες Σκαραμαγκά
Νόμος περί ευθύνης υπουργών
Αλλαγές επί αλλαγών στον νέο νόμο περί ευθύνης υπουργών
Υπόθεση Siemens
Στόματα ερμητικά κλειστά
Σκάνδαλο Βατοπεδίου
Κλήση στον «παραπλανηθέντα» εισαγγελέα