Έντυπη Έκδοση

Και εγένετο νέο ανανεωτικό κόμμα

Η σημερινή, 27η Ιουνίου, είναι η μέρα (ανεπίσημης!) ίδρυσης του νέου πολιτικού κόμματος το οποίο προέκυψε από την διάσπαση του ΣΥΝ.

Σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, από τις δέκα το πρωί, 400 σύνεδροι, άλλοτε προσκείμενοι στην «ανανεωτική πτέρυγα» του Συνασπισμού, θα βάλουν τις υπογραφές τους κάτω από το κείμενο της ιδρυτικής διακήρυξης και θα κληθούν να «βαπτίσουν» το κόμμα.

Τρεις ήταν οι προτάσεις: Δημοκρατική Αριστερά, Ανανεωτική Δημοκρατική Αριστερά και Οικολογική Δημοκρατική Αριστερά. Πάντως, αρκετά στελέχη δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους ότι δημιουργούνται μάλλον ατυχείς συνειρμοί με το παρελθόν αν επικρατήσει το «Ανανεωτική αριστερά».

Χωρίς τον Λεωνίδα

Σήμερα κατά πάσα πιθανότητα δεν θα δώσει το παρών ο ιστορικός ηγέτης της αριστεράς Λ. Κύρκος, αν και είχε προτρέψει τους πρώην «Ανανεωτικούς» σε αποχώρηση. Η πανελλαδική πολιτική επιτροπή που θα συγκροτείται από 130 εκλεγμένους συνέδρους, αναδεικνύονται σήμερα, θα αναλάβει να οδηγήσει το κόμμα στο πρώτο συνέδριο (αρχές Οκτωβρίου), ενώ την οργανωτική του δομή θα τη συμπληρώνουν η Κεντρική Επιτροπή και η Εκτελεστική Γραμματεία οι οποίες θα συνεπικουρούν τον πρόεδρο του κόμματος που δεν θα είναι άλλος από τον Φ. Κουβέλη.

Τον τομέα της επικοινωνίας θα αναλάβουν οι Θ. Μαργαρίτης και Κ. Κάρης, την οργανωτική συγκρότηση οι Στ. Μπαγιώργος και Χ. Μαυροκεφαλίδης, επικεφαλής του πολιτικού σχεδιασμού ο Μ. Σαμπατακάκης, στην επιτροπή θέσεων ο συγγραφέας Γ. Κακουλίδης και ο Γερ. Γεωργάτος, το συντονισμό των οργανώσεων θα έχει ο Σπ. Λυκούδης, την κοινοβουλευτική ευθύνη ο Δ. Χατζησωκράτης. Οι τρεις βουλευτές Ν. Τσούκαλης, Αθ. Λεβέντης, Γ. Ψαριανός, συνεπικουρούμενοι από τις πρώην βουλευτίνες Σοφία Ανδριοπούλου, Αννα Φιλίνη, Ασημίνα Ξηροτύρη, θα αναλάβουν την εκπροσώπηση του κόμματος στα ραδιοτηλεοπτικά πάνελ.

Οπως εκτιμούν στελέχη, πάντως, «θα πρέπει να βγουν και νέα πρόσωπα, γιατί οι παλιοί κουβαλάμε την ιστορία του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα είναι κομψό να απολογούμαστε για το παρελθόν μας».

Στο νέο κόμμα θα προσχωρήσει σχεδόν το σύνολο της ΑΡΣΗ (Αριστερά Σήμερα), του ομίλου προβληματισμού που είχε συστήσει ο Μ. Παπαγιαννάκης, με στελέχη όπως η καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής Βάσω Κιντή, ο μηχανολόγος-ηλεκτρολόγος Στ. Λιβαδάς, η καθηγήτρια Ιστορίας Μαρία Ρεπούση, οι πανεπιστημιακοί Δ. Παπαδημητρόπουλος, Γ. Αντωνίου και οι Γ. Μπράμος, Τ. Σαμαντάς, Μ. Τσαγκαράκης. Και «παλιοί Ρηγάδες» όπως οι Αθ. Αθανασίου, Νικ. Σταματάκης, Γ. Παππάς. Από το χώρο της διανόησης οι Ρέα Γαλανάκη, Κίττυ Αρσένη, Χ. Χωμεσίδης, οι πανεπιστημιακοί Β. Πεσματζόγλου, Σ. Χατζημπίρος και οι Φ. Λαμπρινός, Δ. Μούτσης, Κ. Κουτσομύτης.

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Τα μηνύματα που φτάνουν στα γραφεία της οδού Βικτωρίας από τη βάση του ενιαίου ΣΥΝ για τον πιθανό αριθμό μελών και στελεχών που θα ακολουθήσουν το νέο κόμμα, επιτρέπουν σχετική αισιοδοξία. Στελέχη του κόμματος πάντως παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το αποτέλεσμα των συζητήσεων ανάμεσα στον ΣΥΝ και το ΣΥΡΙΖΑ.

«Αν η ηγεσία του Συνασπισμού ξεκαθαρίσει με το ΣΥΡΙΖΑ, τότε δεν είμαστε διατεθειμένοι να σπάσουμε τις σχέσεις ολοκληρωτικά, αν όμως συνεχισθεί το γαϊτανάκι των αδιέξοδων συζητήσεων τότε η συνεργασία ακόμα και στις δημοτικές εκλογές είναι αμφίβολη» επισημαίνουν.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΝ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κάγκελα παντού !
Οργή που φέρνει καταιγίδες
Οσα φέρνει ο ταχυδρόμος
Υπουργεία ανοιχτά σε κάθε επισκέπτη
Αλλαγές σε κυβέρνηση και κόμμα
Κρας τεστ με ασφαλιστικό, αργότερα το εργασιακό
Χάνονται κατακτήσεις 100 χρόνων
Δημόσιοι υπάλληλοι σε «λευκή απεργία»
Συνέδριο Ν.Δ.
Πρώτα η άλωση και μετά η έξοδος
Επιχείρηση ημέτεροι όβερ
Αυτοί που μένουν κι αυτοί που φεύγουν...
Ανανεωτική Πτέρυγα
Και εγένετο νέο ανανεωτικό κόμμα
Συνέντευξη: Φώτης Κουβέλης
«Δεν θα λειτουργήσουμε συμπληρωματικά στο ΠΑΣΟΚ»
Πτήσεις στο Αιγαίο
Πτήσεις με κόστος
Τουριστική... προπαγάνδα
Ομογενής... τουρίστας
Υποβρύχια και φρεγάτες
Γέρνουν οι συμφωνίες Σκαραμαγκά
Νόμος περί ευθύνης υπουργών
Αλλαγές επί αλλαγών στον νέο νόμο περί ευθύνης υπουργών
Υπόθεση Siemens
Στόματα ερμητικά κλειστά
Σκάνδαλο Βατοπεδίου
Κλήση στον «παραπλανηθέντα» εισαγγελέα