Έντυπη Έκδοση

«Δεν θα λειτουργήσουμε συμπληρωματικά στο ΠΑΣΟΚ»

«Προσδιορίζουμε την ίδρυση του κόμματός μας με πολιτική αντίπαλη στον νεοφιλελευθερισμό που είναι σύμφυτος με το πολιτικό σύστημα που αποσυντίθεται» αναφέρει τρεις μέρες πριν από την επίσημη παρουσία του νέου κόμματος της αριστεράς ο Φ. Κουβέλης, ενώ για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ λέει ότι «δεν θα λειτουργήσουμε συμπληρωματικά της όποιας άλλης δύναμης».

* Μία ακόμα διάσπαση της αριστεράς, ένα νέο αριστερό κόμμα σε συνθήκες κοινωνικής κρίσης, τι νέο θέλετε να φέρετε;

- Η ενότητα της αριστεράς δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται γενικόλογα. Οι υπαρκτές διαφορές και αντιθέσεις στο χώρο της, διαμορφώνουν τον πολυκερματισμό της. Οσο οι διαφορές και οι αντιθέσεις παραμένουν, η ενότητα δεν εξασφαλίζεται. Ιδρύουμε το κόμμα της ανανεωτικής δημοκρατικής αριστεράς και απευθυνόμαστε στην κοινωνία. Υπερασπιζόμαστε την αριστερά που αγωνίζεται για ζωντανές λύσεις, χωρίς να επαναπαύεται σε ασφαλείς απαντήσεις των περασμένων δεκαετιών. Θέλουμε μια αριστερά με τη δημοκρατία κύριο συστατικό της πολιτικής της, ρηξικέλευθη, να μην ερμηνεύει την κοινωνία με φθαρμένα εργαλεία του παρελθόντος. Αριστερά που στηρίζεται στη σχέση ρήξης και μεταρρύθμισης και κινείται μακριά από τον αριστερότροπο λαϊκισμό και τον μυωπικό αριστερισμό.

* Οι πολίτες είναι εξοργισμένοι με τους πολιτικούς, αυτό ισχύει και για την αριστερά;

- Στη χρεοκοπία του πολιτικού συστήματος δεν μπορεί να ενταχθεί η αριστερά, ανεξάρτητα και από τις δικές της ευθύνες. Η ευθύνη της αριστεράς βρίσκεται κυρίως στα όσα δεν έπραξε. Η μεγάλη ευθύνη, όμως, βρίσκεται στο πολιτικό στερεότυπο του δικομματισμού που κυριάρχησε σε όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο. Αυτό το πολιτικό στερεότυπο, με τον συγκεντρωτισμό του, τα στεγανά του που δεν επέτρεψαν τον κοινωνικό έλεγχο της ασκούμενης πολιτικής και με την πελατειακή του λειτουργία, εξέθρεψε την αδιαφάνεια, τη διαφθορά. Εχει εξαντλήσει τα όριά του και τα όρια της κοινωνίας. Οι μεταρρυθμίσεις που επιδιώκουμε αφορούν στο βαθύ εκδημοκρατισμό των λειτουργιών του κράτους, τη ριζική ανακατανομή των εξουσιών, κυρίως μεταξύ της εκτελεστικής εξουσίας και των αντιπροσωπευτικών οργάνων της Πολιτείας. Προσδιορίζουμε την ίδρυση του κόμματός μας με πολιτική αντίπαλη στο νεοφιλελευθερισμό που είναι σύμφυτος με το πολιτικό σύστημα που αποσυντίθεται.

* Με ποιους θέλετε να συμπορευτείτε;

- Θέλουμε μια αριστερά με τη δημοκρατία στον πυρήνα της πολιτικής της. Αριστερά ανοιχτή, για να μπορούν σ' ένα συμμετοχικό πολιτικό πλαίσιο να εκφράζονται και να συμπορεύονται ευρύτερες δημοκρατικές δυνάμεις, σοσιαλιστικές και οικολογικές δυνάμεις, δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες. Η πρωτοφανής ένταση στην εκμετάλλευση της εργασίας, η αποδιάρθρωση του κοινωνικού κράτους, η επεκτεινόμενη φτώχεια, η γενική οικολογική κρίση, για να αντιμετωπισθούν και για να υπάρξει βιώσιμη εναλλακτική πορεία, απαιτούν τη συμπόρευση και την κοινή δράση των πολιτικών ρευμάτων της δημοκρατικής αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας, των δυνάμεων του σοσιαλιστικού χώρου, πολιτών, οι οποίοι ανεξάρτητα από πολιτικές επιλογές του παρελθόντος, διεκδικούν σήμερα την αλλαγή των πραγμάτων και τη διέξοδο από την ποικιλόμορφη κρίση.

* Πώς προσδιορίζετε το υπό ίδρυση κόμμα σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ;

- Δεν συγκροτούμε τη δημοκρατική ανανεωτική αριστερά για να λειτουργήσουμε συμπληρωματικά της όποιας άλλης πολιτικής δύναμης. Ο πολιτικός μας αυτοπροσδιορισμός και η διακριτή μας θέση ορίζονται και οριοθετούνται από τις δικές μας ξεκάθαρες προγραμματικές θέσεις και διεκδικήσεις. Σήμερα, πολίτες που επένδυσαν με την ψήφο τους στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε άλλες πολιτικές δυνάμεις, αναζητούν πολιτικές διεξόδους. Οφείλουμε να χτίζουμε γέφυρες διαλόγου και κοινής δράσης με τον κόσμο αυτό που θα ξεκινά από την ανατροπή και την αλλαγή των οικονομικών μέτρων και θα διεκδικεί την απόκρουση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Μπορεί και πρέπει ένα μεγάλο προοδευτικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία να στρέψει την πολιτική σε προοδευτική κατεύθυνση.

* Υπάρχει περίπτωση συνεργασίας με τον ΣΥΝ στις δημοτικές και από τι θα εξαρτηθεί;

- Κεντρικός στόχος μας είναι η νίκη των ιδεών της ουσιαστικής αποκέντρωσης. Βασικό γνώμονα πρέπει να αποτελούν οι εκτιμήσεις και οι επιλογές των αυτοδιοικητικών πολιτικών κινήσεων με σταθερή διεκδίκηση την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των ΟΤΑ. Απορρίπτοντας λογικές στείρας κομματικής καταγραφής θα αναζητήσουμε σχήματα που θα διασφαλίζουν τις πιο πλατιές συνεργασίες στη βάση προγραμματικών συμφωνιών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κάγκελα παντού !
Οργή που φέρνει καταιγίδες
Οσα φέρνει ο ταχυδρόμος
Υπουργεία ανοιχτά σε κάθε επισκέπτη
Αλλαγές σε κυβέρνηση και κόμμα
Κρας τεστ με ασφαλιστικό, αργότερα το εργασιακό
Χάνονται κατακτήσεις 100 χρόνων
Δημόσιοι υπάλληλοι σε «λευκή απεργία»
Συνέδριο Ν.Δ.
Πρώτα η άλωση και μετά η έξοδος
Επιχείρηση ημέτεροι όβερ
Αυτοί που μένουν κι αυτοί που φεύγουν...
Ανανεωτική Πτέρυγα
Και εγένετο νέο ανανεωτικό κόμμα
Συνέντευξη: Φώτης Κουβέλης
«Δεν θα λειτουργήσουμε συμπληρωματικά στο ΠΑΣΟΚ»
Πτήσεις στο Αιγαίο
Πτήσεις με κόστος
Τουριστική... προπαγάνδα
Ομογενής... τουρίστας
Υποβρύχια και φρεγάτες
Γέρνουν οι συμφωνίες Σκαραμαγκά
Νόμος περί ευθύνης υπουργών
Αλλαγές επί αλλαγών στον νέο νόμο περί ευθύνης υπουργών
Υπόθεση Siemens
Στόματα ερμητικά κλειστά
Σκάνδαλο Βατοπεδίου
Κλήση στον «παραπλανηθέντα» εισαγγελέα