Ελευθεροτυπία - 27/06/2010
Έντυπη Έκδοση
Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 27 Ιουνίου 2010
Στόματα ερμητικά κλειστά
Στο άνοιγμα λογαριασμών και στομάτων ελπίζουν Βουλή και Δικαιοσύνη, προκειμένου να αποκαλυφθούν όλα τα πολιτικά πρόσωπα που αποδέχθηκαν χρήματα από τα μαύρα ταμεία της Siemens.
Από τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο Siemens, που περιμένει τώρα νέα στοιχεία από τη Γερμανία.
Ομως οι εξελίξεις δεν είναι ευοίωνες, καθώς βασικοί κατηγορούμενοι δεν είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν, ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζουν τα «όπλα» τους (διενέργεια πραγματογνωμοσύνης για τη ζημιά του Δημοσίου), ώστε να αντεπιτεθούν και να αμφισβητήσουν το βαρύτατο κατηγορητήριο.
Η πιθανότητα κατάθεσης των Σίκατσεκ, Κουτσενρόιτερ, Χριστοφοράκου σε κλιμάκιο της Εξεταστικής Επιτροπής απομακρύνεται. Οσο και αν η επίσημη γερμανική Siemens δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί με την ελληνική Βουλή, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι τρεις μάρτυρες, ακόμη και αν πεισθούν να εξεταστούν, θα είναι φειδωλοί σε αποκαλύψεις, όπως άλλωστε έπραξαν μέχρι σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι Σίκατσεκ και Κουτσενρόιτερ, όταν εξετάστηκαν από τον ανακριτή Ν. Ζαγοριανό, απαίτησαν να τους δοθούν γραπτές οι ερωτήσεις και απάντησαν επίσης εγγράφως.
Το δέλεαρ του νόμου Καστανίδη, που προβλέπει ευνοϊκή ποινική μεταχείριση όσων συνεργάζονται με τις αρχές και αποκαλύπτουν στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα, δεν φαίνεται να συγκινεί ιδιαίτερα τους εμπλεκομένους. Με δεδομένο ότι έτσι κι αλλιώς έχουν τακτοποιήσει ευνοϊκότατα τις διαφορές τους με τη Siemens και τη γερμανική Δικαιοσύνη, εκτιμάται ότι δεν θα συνεισφέρουν κάτι νέο στην ανάκριση.
Ποινική ασυλία
Ο Χριστοφοράκος, έλεγαν άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τις εξελίξεις, έχοντας εξασφαλίσει πλέον ποινική ασυλία στη Γερμανία, δεν πρόκειται να επανέλθει στο θέμα των δωροδοκιών ελλήνων πολιτικών, το οποίο ακροθιγώς έθιξε με τις καταθέσεις του το καλοκαίρι του 2009 σε γερμανούς εισαγγελείς. Αλλωστε η αναφορά του στα ονόματα του Κ. Γείτονα (ΠΑΣΟΚ), του αποθανόντος Γ. Βαρθολομαίου (Ν.Δ.) και του Θ. Τσουκάτου (για έναν ακόμη λογαριασμό 1 εκατ. ευρώ στην Ελβετία), ως αποδεκτών προεκλογικών χορηγιών στα δύο μεγάλα ελληνικά κόμματα εξουσίας, δεν συνεχίστηκε σε δικαστικό επίπεδο.
Siemens και Χριστοφοράκος ήρθαν σε συμφωνία και η διαφορά έκλεισε με καταδίκη για πλημμεληματική απιστία (αντί της δωροδοκίας αλλοδαπών), με καταβολή προστίμου 1,2 εκατ. ευρώ. Μια πιθανή ανακίνηση αυτών των υποθέσεων δωροδοκίας ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα αποκλεισμού της γερμανικής εταιρείας από όλους τους ευρωπαϊκούς μειοδοτικούς διαγωνισμούς.
Η ρύθμιση Καστανίδη δεν φαίνεται να συγκινεί ούτε τον άλλον φυγάδα κατηγορούμενο, Χρ. Καραβέλα, καθώς οι προϋποθέσεις που θέτει θεωρούνται περίπλοκες, έωλες και αυστηρές. Θα ήταν διαφορετικά, λένε νομικοί, εάν εφαρμοζόταν το αμερικανικό ή το γερμανικό μοντέλο, όπου ο συνεργαζόμενος μάρτυρας έρχεται εξ αρχής σε διαπραγμάτευση και συμφωνία με τις διωκτικές αρχές για την ποινική του μεταχείριση.
Μέχρι τώρα χρήση των ρυθμίσεων Καστανίδη δείχνουν να επέλεξαν ελάχιστοι κατηγορούμενοι υποθέσεων σκανδάλων (π.χ. η Σ. Μαντέλη, με όσα κατέθεσε για το Βατοπέδιο).
Την ίδια στιγμή, ζητείται από βασικούς κατηγορουμένους, η διενέργεια δικαστικής πραγματογνωμοσύνης, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και πόση ζημιά υπέστη το ελληνικό Δημόσιο και ο ΟΤΕ από τις προμήθειες και τις συμβάσεις που υπέγραψε με τη Siemens. Η διενέργεια πραγματογνωμοσύνης, την οποία μπορεί να διατάξει και η Εξεταστική Επιτροπή, αναδεικνύεται κομβικό σημείο για τη δικαστική εξέλιξη του σκανδάλου.
Σχεδόν όλοι κατηγορούνται για απιστία και απάτη εις βάρος του Δημοσίου, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις περί καταχραστών του Δημοσίου (Ν. 1.608/56). Εάν, όπως ευελπιστούν, δεν αποδειχθεί ότι ζημιώθηκε το Δημόσιο, τότε όλες οι κατηγορίες καταργούνται ή γίνονται πλημμελήματα και είναι παραγεγραμμένες!
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εφέτες-ανακριτές προσανατολίζονται να διατάξουν πραγματογνωμοσύνη, καθώς αυτή θεωρείται απαραίτητη για τη δικαστική τεκμηρίωση των κατηγοριών.
Ερωτηματικά προκαλεί, τέλος, το γεγονός ότι αρκετοί κομβικοί κατηγορούμενοι στην υπόθεση, που εμπλέκονται στη διακίνηση μαύρου χρήματος μέσω off shore εταιρειών, δεν έχουν κληθεί ακόμη σε απολογία. Η άσκηση πίεσης εις βάρος τους από τη Δικαιοσύνη και το ενδεχόμενο προφυλάκισής τους ίσως οδηγούσε σε κάποια απτά αποτελέσματα και βοηθούσε την έρευνα, λένε νομικές πηγές.