Έντυπη Έκδοση

Αυξάνεται ο πλούτος

Αυξάνονται και πληθύνονται οι εκατομμυριούχοι, αλλά συγχρόνως αλλάζει και η γεωγραφική κατανομή του ιδιωτικού πλούτου στην υφήλιο: Κατά την ετήσια έκθεση του Boston Consulting Group (BGC), του πολυεθνικού ομίλου που εν είδει ληξιαρχείου παρακολουθεί τις μεταβολές των μεγάλων κινητών περιουσιών φυσικών προσώπων, το 2009 η αξία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου αυτών των «happy few» συνανθρώπων μας αβγάτισε κατά 11,5% και οι ίδιοι εμφανίζονται 14% περισσότεροι από τον προηγούμενο χρόνο.

Τόσο ο συνολικός πλούτος όσο και το πλήθος των εκατομμυριούχων σε δολάρια τον περασμένο χρόνο επανήλθαν περίπου στα επίπεδα του 2007, δηλαδή στην πριν από το χρηματοπιστωτικό τσουνάμι εποχή. Το 2008, σημειωτέον, ο πλούτος των εκατομμυριούχων είχε ελαττωθεί κατά 10%. Η ανάκαμψη αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην αναζωογόνηση των αγορών. Ετσι στο τέλος του 2009 είχαν καταγραφεί:

* 11.200.000 εκατομμυριούχοι σε δολάρια.

* Συνολική κινητή περιουσία 111,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (92,2 τρισ. ευρώ), περίπου το διπλάσιο του παγκόσμιου ακαθάριστου προϊόντος, σε επενδύσεις χαρτοφυλακίου, μοιράζονταν αυτοί οι ευτυχείς θνητοί.

Σύμφωνα με την έκθεση του BCG, προϊόν επεξεργασίας στοιχείων που αντλήθηκαν από 114 χρηματοοικονομικούς κολοσσούς-διαχειριστές κεφαλαίων, ο πλούτος των εκατομμυριούχων θα αυξάνει με ρυθμό 6% ως το 2014, αισθητά περισσότερο από όσο την περίοδο 2004-2009, που αβγάτιζε κατά μέσον όρο 4,8% το χρόνο.

Οι 11.200.000 σημερινοί εκατομμυριούχοι, που δεν αντιπροσωπεύουν ούτε το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού, κατέχουν το 38% του παγκόσμιου ιδιωτικού πλούτου. Το 2008 είχαν μόνο το 36% της «πίτας». Οι δε βαθύπλουτες οικογένειες, αυτές με περιουσία πάνω από 5 εκατομμύρια δολάρια, που δεν είναι παρά το 0,1% του πληθυσμού της Γης, το 2009 νέμονταν το 21% του ιδιωτικού πλούτου, 2% περισσότερο από όσο το 2008.

Ενας στους δέκα!

Με τη ραγδαία ανάπτυξη της Ασίας παρουσιάζονται πολύ μεγαλύτερες συγκεντρώσεις εκατομμυριούχων στην Ανατολή. Η πιο εντυπωσιακή είναι στη Σιγκαπούρη, όπου μέλη οικογενειών εκατομμυριούχων είναι το 11,4% του πληθυσμού, όταν στην Ελβετία, χώρα με την τρίτη μεγαλύτερη συγκέντρωση, η αναλογία είναι μόνο 8,4%! Το 2009 στη Σιγκαπούρη ο πληθυσμός των εκατομμυριούχων αυξήθηκε 35% σε σύγκριση με του προηγούμενου χρόνου. Πληθυσμιακή έκρηξη ανάλογη παρατηρείται επίσης στη Μαλαισία, 33%, και στην Κίνα, 31%.

*Αν εξαιρεθεί η Ιαπωνία στη ζώνη Ασίας-Ειρηνικού το 2009 η συνολική κινητή περιουσία των εκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 22% και έφτασε στα 3,1 τρισεκατομμύρια δολάρια.

*Την ίδια ώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες η αύξηση δεν ξεπέρασε το 15%.

Οσο για την Ευρώπη, η Γηραιά Ηπειρος είναι η μόνη όπου το 2009 καταγράφεται ιδωτικός πλούτος μεγαλύτερος από κάθε άλλον πριν από την παγκόσμια κρίση χρόνο. Η Ευρώπη επίσης εξακολουθεί να είναι η πλουσιότερη περιοχή συγκεντρώνοντας το ένα τρίτο του παγκόσμιου ιδιωτικού πλούτου: 37,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, έναντι 35,1 της βόρειας Αμερικής. Ομως το μέλλον φαίνεται να ανήκει στην Ασία, όπου η αναλογία της στον παγκόσμιο ιδιωτικό πλούτο ο BCG υπολογίζει από το σημερινό 15% να φτάσει στο 20% το 2014.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Διεθνείς Οργανισμοί
Σχετικά θέματα: Σύνοδος G20
Διχασμένοι απέναντι στην κρίση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ασφαλιστικό
Δραματικές ανατροπές κατά ριπάς
Αφέθηκαν για αργότερα τα εργασιακά
Αρθρα που δεν συμβαδίζουν με το σύνταγμα
Ποιοι τελικά μετρούν απώλειες
Τι άλλαξε σε σχέση με το αρχικό σχέδιο
Αναγνώριση έως 7 πλασματικά χρόνια
Από το 2015 η καταβολή της βασικής σύνταξης
Το ψαλίδισμα του ΛΑΦΚΑ
15 χρόνια «ποινής» σε γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους
Επενδύσεις
Εξυπνες συναλλαγές με στόχο την ασφάλεια
Ο τολμών επενδυτής νικά
Κέρδη 11% για όσους αναλαμβάνουν το ρίσκο
Σε μόνιμα ανοδική πορεία ο χρυσός
Πρέπει κανείς να παρακολουθεί πώς κινείται το έξυπνο χρήμα
Αγορά
Το κράτος βάζει νέα φωτιά στην ακρίβεια
Πολυεθνικό ξεσάλωμα
Αποκλίσεις τιμών έως 65% στα σουπερμάρκετ
Ενέργεια
«Κουμπαράς πετρελαίου», μαξιλάρι στην ύφεση
Σύσταση ΚΕΠΕ
«Αναπτυξιακή ατονία» φοβάται το ΚΕΠΕ
Τράπεζες
Οικειοθελείς συγχωνεύσεις ή υποχρεωτική αναδιάρθρωση
Αλλάζει ο χάρτης, μετά τα «τέστ κοπώσεως»
Κρατούν κλειστές τις στρόφιγγες για επιχειρήσεις
Σύνοδος G20
Αυξάνεται ο πλούτος
Διχασμένοι απέναντι στην κρίση