Έντυπη Έκδοση

Ρητινοπαραγωγοί: Αφήστε μας να ζήσουμε

«Είμαστε 1.000 οικογένειες, ζούμε από το δάσος, το αγαπάμε, το προστατεύουμε από επίδοξους εμπρηστές, δεν αφήνουμε λαθροϋλοτόμους να το πειράξουν. Αλλά αφήστε μας να ζήσουμε».

Αυτή τη δραματική έκκληση έκανε χθες ο πρόεδρος των Ρητινοπαραγωγών Ευβοίας, Κώστας Χατζής, μιλώντας στην ημερίδα, με μεγάλο σεβασμό για την καλλιέργεια ρητίνης, που έδωσε στον ίδιο και σε άλλους ανθρώπους της βόρειας Εύβοιας δουλειά όταν έκλεισε πριν από αρκετά χρόνια το εργοστάσιο «Σκαλιστήρη».

Οπως εξήγησε, η παραγωγή φυσικής ρητίνης έχει μειωθεί δραματικά, γιατί δεν συμφέρει οικονομικά τους παραγωγούς: από τους 41.000 τόνους πριν από λίγα χρόνια έχει πέσει στους 4.800. Βασική χρήση της ήταν στη στεγανοποίηση πλοίων, στο κρασί, στις μπογιές, στα φάρμακα, στα υποδήματα, ενώ τα τελευταία χρόνια προορίζεται κυρίως για τη βιομηχανία. Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο βιοτεχνίες και μία βιομηχανία αλλά είναι ορατός ο κίνδυνος να μην έχουν πρώτη ύλη, αφού έχει περιοριστεί εξοντωτικά η επιδότηση για τους ρητινοπαραγωγούς και τείνει να μειωθεί κι άλλο ενώ η τιμή της φυσικής ρητίνης στην αγορά είναι πολύ χαμηλή λόγω της ύπαρξης και συνθετικής.

Ρητινοπαραγωγοί, καστανοπαραγωγοί, μελισσοκόμοι, δασεργάτες, είναι από τα επαγγέλματα που κάλλιστα μπορούν να βοηθήσουν στην ορθολογική διαχείριση και την προστασία των δασών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Παραγωγοί
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Αστυνομικό ρεπορτάζ
«Από αστοχία υλικού γλίτωσε το γραφείο του Σαμαρά»
Δικαστικό ρεπορτάζ
Ισόβια για την παπαδιά και το φίλο της
Καταδίκες για τους τρεις «άρχοντες» της Ζαχάρως
Πυρκαγιές
Καυτά ερωτήματα, μισές απαντήσεις
Σκουριές
Σκουριές: η Καναδή που αγάπησαν
Η εταιρεία προσφεύγει στο ΣτΕ
Βιομηχανία
Χημεία και τέρατα στο Λαύριο
Ρητινοπαραγωγοί
Ρητινοπαραγωγοί: Αφήστε μας να ζήσουμε
Μετανάστες
Βροχή οι αιτήσεις ασύλου
Αρχή Προστασίας Δεδομένων
«Οχι» προσωπικά δεδομένα για αναλογιστικές μελέτες
Φωτογραφία
Ο μαγικός αριθμός επτά