Έντυπη Έκδοση

Νέες και δοκιμασμένες φωνές

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ

Φοράει κοστούμι

Πρώτη λογοτεχνική απόπειρα της σκηνοθέτιδας Ελισάβετ Χρονοπούλου («Ενα τραγούδι δεν φτάνει») με μία μικρή συλλογή οκτώ διηγημάτων με τίτλο «Φοράει κοστούμι», η οποία κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πόλις». Η γραφή της ρεαλιστική και εξομολογητική, η αφήγησή της αγχωτική και νευρώδης, ενώ οι ήρωές της, άνθρωποι εκτός πλαισίων, είναι, συνήθως, σε ακραίες και επώδυνες καταστάσεις και διακατέχονται από ένα αίσθημα προσωπικής διάψευσης και καταλυτικής αποτυχίας. Ουσιαστικά ολοκληρωμένο και μακράν το αρτιότερο όλων είναι το ομότιτλο διήγημα της συλλογής, ενώ από τα υπόλοιπα ξεχωρίζει το τελευταίο, άκρως υπαινικτικό, με τον τίτλο «Απόψε πέθανες».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ

Ατιτλο

Η Κατερίνα Δασκαλάκη παρουσιάζει στις εκδόσεις «Εστία» το τελευταίο της βιβλίο με το χαρακτηριστικό τίτλο «Ατιτλο». Πρόκειται για μία συλλογή διηγημάτων, τα οποία έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς σε λογοτεχνικά περιοδικά (κυρίως στο «Εντευκτήριο») και είναι ιστορίες, ως επί το πλείστον, του παρελθόντος, γραμμένες με αφηγηματική δεινότητα και ευαισθησία, όπου συνυπάρχουν πραγματικότητα και φαντασία, ταξιδιωτικές εντυπώσεις και αναμνήσεις εντός και εκτός συνόρων, νοσταλγική διάθεση και εστίαση σε λεπτομέρειες, που φαντάζουν ασήμαντες αλλά είναι ουσιαστικές. Ξεχωρίζουμε το «Παράθυρο με θέα», τον «Αθάνατο ζωγράφο».

ΕΛΕΩΝΟΡΑ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Εκείνος ΙΙ

Η Ελεωνόρα Σταθοπούλου έπειτα από μία επιτυχημένη θητεία στο θέατρο και τον κινηματογράφο, όπου μεταξύ άλλων βραβεύτηκε για τη συμμετοχή της στις ταινίες «1922» του Νίκου Κούνδουρου και «Ενας ήσυχος θάνατος» της Φρίντας Λιάππα, εγκατέλειψε την υποκριτική τέχνη και ασχολήθηκε με την αγιογραφία, τη ζωγραφική και τη λογοτεχνία. Το τελευταίο της πόνημα, το οποίο έχει τίτλο «Εκείνος ΙΙ» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Εστία», είναι η προσωπική της πρόσληψη της πορείας του Χριστού επί της Γης, όπου σε μία διαρκή συνομιλία με το Λόγο Του καταθέτει χαμηλόφωνα τη μαθητεία της. Σημειωτέον ότι είναι βελτιωμένη και επαυξημένη επανέκδοση προηγουμένου βιβλίου της με τον τίτλο «Εκείνος».

ΛΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥ - ΣΕΦΕΡΙΑΔΗ

Ας είμαστε για μια φορά ευτυχισμένοι

Μία ψυχρή, απρόσιτη και επιτυχημένη επιχειρηματίας είναι η ηρωίδα του τελευταίου μυθιστορήματος της Λίας Μεγάλου-Σεφεριάδη με τίτλο «Ας είμαστε για μια φορά ευτυχισμένοι», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο». Ο αγώνας για επιβίωση και καταξίωση στο σκληρό κόσμο των επιχειρήσεων την έχει εξαναγκάσει να στεγνώσει την ψυχή της, έως τη στιγμή όπου τυχαία γεγονότα θα ανατρέψουν τις πραγματικότητές της και θα ανασύρουν επτασφράγιστα μυστικά της τραυματικής παιδικής ηλικίας. Κλασικό βεβαίως το θέμα, αλλά η διαπραγμάτευσή του από την πολυγραφότατη συγγραφέα είναι δεξιοτεχνική σε τρόπο ώστε το βιβλίο να διαβάζεται απνευστί.

ΙΣΜΗΝΗ ΚΑΠΑΝΤΑΗ

Σικελικός Εσπερινός

Στους ταραγμένους καιρούς της ύστερης περιόδου της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας μάς μεταφέρει το πρόσφατο μυθιστόρημα της Ισμήνης Καπάνταη με τίτλο «Σικελικός Εσπερινός», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Καστανιώτη». Βρισκόμαστε στα μέσα του 13ου αιώνα, όπου μόλις έχει ανακαταληφθεί η βασιλεύουσα Κωνσταντινούπολη από τον Μιχαήλ Η' Παλαιολόγο, ο οποίος συνειδητοποιεί ότι η μόνη ελπίδα σωτηρίας είναι η Ενωση των Εκκλησιών και η εξασφάλιση της υποστήριξης του Πάπα. Είναι η τελευταία αναλαμπή σε μία μακρά περιόδο παρακμής της άλλοτε κραταιάς αυτοκρατορίας και στους χρόνους αυτούς διαδραματίζεται το ιστορικό έργο της συγγραφέως, η οποία αναπαριστά μια εξαιρετική τοιχογραφία της εποχής όπου διακυβεύονται ατομικά και συλλογικά συμφέροντα, ιχνηλατούνται μεγαλόπνοα οράματα και συνυπάρχουν έρωτες και δολοπλοκίες.

ΛΟΥΚΙΑ ΔΕΡΒΗ

Group therapy

Οι παράλληλες ιστορίες μιας παρέας τεσσάρων γυναικών, οι οποίες ταλανίζονται από κάθε λογής ανασφάλειες, παιδικά τραύματα και αναζητούν εναγωνίως την επιβεβαίωση στις ερωτικές τους σχέσεις, είναι το θέμα του μυθιστορήματος της Λουκίας Δέρβη με τίτλο «Group therapy», το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Μελάνι». Οπως υποδηλώνει και ο τίτλος, συμμετέχουν σε μία ομάδα ψυχολογικής αλληλοϋποστήριξης όπου η συντονίστρια παραβιάζει τους κανόνες στην προσπάθειά της να επιτύχει ίδιον όφελος.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΝΟΥΣΗ

Σ' ευχαριστώ που μ' αγαπάς

Μια λιτή και απέριττη περιγραφή της απελπιστικής κατάστασης που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στο κέντρο της Αθήνας είναι το βιβλίο της Δήμητρας Νούση με τίτλο «Σ' ευχαριστώ που μ' αγαπάς...», το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Πατάκη». Η συγγραφέας, διευθύντρια του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, καταθέτει την προσωπική της μαρτυρία από τη θητεία της στην υπεύθυνη αυτή θέση, μία μαρτυρία η οποία είναι διττή. Αφ' ενός της ανθρώπινης δυστυχίας και αφ' ετέρου της κατάρρευσης του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας και υπενθυμίζει τα εν ανεπαρκεία αυτονόητα: συλλογικότητα, αλληλεγγύη, καταλλαγή.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Βιβλίο
Σχετικά θέματα: Βιβλίο
Φρέσκος Τζον Λε Καρέ
Με γυναικεία υπογραφή
Η στιγμή της αλήθειας μετά τη σιωπή
Η δύναμη της αληθινής αγάπης
Παντού και πάντα ο έρωτας
Να βρούμε τις ρίζες του εαυτού μας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Θέατρο
«Είμαστε μονόφθαλμοι σαν τον Κύκλωπα»
Συνεντεύξεις
«Δεν αντέχω τους τσακωμούς»
Κινηματογράφος
Ταινία για τη ζωή του Στιβ Τζομπς
«Αν οι πολιτικοί αγαπούσαν την πατρίδα μας...»
Οπερα
Ροκ όπερα ο μύθος του Ιππότη Λάνσελοτ
Βιβλίο
Φρέσκος Τζον Λε Καρέ
Με γυναικεία υπογραφή
Νέες και δοκιμασμένες φωνές
Η στιγμή της αλήθειας μετά τη σιωπή
Η δύναμη της αληθινής αγάπης
Παντού και πάντα ο έρωτας
Να βρούμε τις ρίζες του εαυτού μας
Υγεία
Γλυκές διακοπές
Οι υγιείς και οι ασθενείς του πλανήτη!
Ασκηση Vs έκτακτη καισαρική τομή
Ξενοδοχεία μικροβίων
Οταν ο δονητής ήταν ιατρικό εργαλείο...
Ερευνες & μελέτες
Οι νύφες το έσκασαν
Γυναικολογία
Η Ελλάδα σκοτώνει τα παιδιά της!
Μεταδοτικές ασθένειες
Η ασθένεια του ύπνου και η μύγα τσε-τσε
Σεξουαλική συμπεριφορά
Σεξουαλικός εθισμός: μήπως δεν είναι διαταραχή;
Υγεία & Διατροφή
Πρωινό εναντίον εμφράγματος